Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

PONOSNI LUTKARI »Kaštanki« dva grand prixa!

11.10.2019. 14:23


Predstava »Kaštanka« Kazališta lutaka Zadar vratila se s Međunarodnog festivala lutkarskih kazališta »pUppet« iz Kijeva s tri osvojene nagrade, od čega čak dva grand prixa. Naime, stručni žiri je »Kaštanku« proglasio najboljom predstavom u cjelini, studentski žiri ocijenio ju je najboljom predstavom za djecu i mlade, a glumica Sara Lustig osvojila je nagradu za najbolju animaciju!
– Ovaj festival je u rangu svjetskog prvenstva. Naime, u konkurenciji su bila kazališta iz 18 zemalja iz cijelog svijeta, među kojima i Italija, Francuska i Rusija. Ovo je jedan vrlo stari festival i mi smo osvojili dva grand prixa. Dakle, i stručni žiri i studenti su potvrdili našu kvalitetu. Osim toga, Sara Lustig je dobila nagradu za animaciju, što je uz režiju najvažnija nagrada, istaknula je Iris Pavić Tumpa, ravnateljica Kazališta lutaka Zadar dodavši kako je ovo potvrda kako je »Kaštanka« zaista u svjetskom vrhu. Inače, ova predstava do sada je osvojila 22 nagrade te je među najnagrađivanijim predstavama ovoga kazališta.
– Baš smo presretni. Nije lako dostići umjetnost jer svaki put kad producirate predstavu nikad ne znate što će iz toga proizaći. Naime, i da imate najbolje vanjske suradnike i najbolju postavu, ako se ne dogodi posebna energija ne mora garantirati uspjeh. Mi smo ovoga puta dobili rezultat sinergije našeg kazališta i virovitičkog te je to prepoznato u svijetu. Ova predstava je perjanica hrvatskog lutkarstva kojom pronosimo ime naše zemlje po čitavom svijetu. Čak je i veleposlanica Hrvatske u Ukrajini bila cijelo vrijeme s našom ekipom te je bila jako ponosna na uspjeh, istaknula je ponosno Tumpa.
Zadrani će i ove jeseni imati priliku gledati »Kaštanku« i to već krajem ovoga mjeseca.