Predstavljeni rezultati znanstvenog projekta o raspadu Habsburške Monarhije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Na Odjelu za povijest Sveučilišta u Zadru
Što se tiče samog Zadra prilično jasno utvrdili smo promjene u crkvenom pogledu i u pogledu školstva, kazao je dr. sc. Bralić, te naglasio da je ovo danas završno predstavljanje projekta koji je prije toga predstavljen u Splitu i Kopru
Zvonko KUCELIN
Predstavljači projekta

Odjel za povijest Sveučilišta u Zadru predstavio je jutros rezultate znanstveno-istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost pod nazivom »Raspad Habsburške Monarhije i transformacije na istočnojadranskom prostoru (1917.-1923.)«
Riječ je o znanstvenom projektu financiranom od strane Hrvatske zaklade za znanost koji se provodio od sredine svibnja 2015. godine.
Kako je istaknuo voditelj projekta dr. sc. Ante Bralić s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru u četiri godine trajanja projekta vođena su brojna arhivska istraživanja u Londonu, Beču, Rimu, Trstu, Beogradu, Zagrebu, Rijeci, Dubrovniku, Splitu, te u Zadru kao središtu projekta.
- U sklopu projekta održene su i dvije radionice povjesničarskih vještina s temama: odnos prema središnjim austrijskim vlastima i uloga žena u Prvom svjetskom ratu na kojima su studenti pripremili kvalitetne seminarske radove. Također, u okviru projekta u Zadru su održane i dvije međunarodne znanstvene konferencije, kazao je dr. sc. Ante Bralić, te naveo kako je važnost ovog istraživanja u rasvjetljavanju dijela hrvatske, pa tako i zadarske povijesti koji se odnosi na razdoblje sloma jednog dugotrajnog sustava kakav je bio Habsburška Monarhija, te stvaranje novih državnih tvorbi na istočnoj
obali Jadrana.
- Što se tiče samog Zadra prilično jasno utvrdili smo promjene u crkvenom pogledu i u pogledu školstva, kazao je dr. sc. Bralić, te naglasio da je ovo danas završno predstavljanje projekta koji je prije toga predstavljen u Splitu i Kopru, te kako je istraživački rad na ovom projektu do sada objedinjen u jednoj monografiji, dok je druga u pripremi.
Inače, uz voditelja projekta dr. sc. Antu Bralića, suradnici na projektu su dr. sc. Zlatko Begonja, dr. sc. Branko Kasalo i dr. sc. Sanda Uglešić s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru; dr. sc. Ante Gverić, ravnatelj Državnog arhiva u Zadru, dr. sc. Marko Trogrlić s Filozofskog fakulteta u Splitu, dr. sc. Zdravka Jelaska Marijan s Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu, dr. sc. Borut Klabjan s European University Institute iz Firence, Borut Klabjan sa Znanstveno raziskovalnog središča iz Kopra, dr. sc. Andreas Guidi s Humbolt University u Berlinu, te dr. sc. Ante Batović iz Londona.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)