Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

PREVENCIJA SAMOUBOJSTVA Najbliži zatvaraju oči pa se šokiraju kad se netko njihov ubije

11.10.2019. 08:39


Više od 800.000 ljudi godišnje umre samoubojstvom te je ono glavni uzrok smrti među ljudima od 15 do 29 godina. Broj pokušaja samoubojstva je 20 puta veći od broja umrlih. Hrvatska spada u zemlje s visokim suicidalnim rizikom. Od 2000. godine se bilježi pad stope izvršenih samoubojstava, a posljednjih pet godina registrira se oko 800 slučajeva samoubojstava godišnje. U priobalnim krajevima, među kojima smo i mi, je taj broj manji nego u kontinentalnim. Svi naši postupci moraju biti usmjereni prema prevenciji samoubojstva i svi akteri moraju poduzeti međusektorske i interdisciplinirane mjere, istaknula je jučer Anita Škarica, glavna sestra na Odjelu psihijatrije Opće bolnice Zadar.


Slike, pletiva, figure, fraktalni crteži, stripovi…
Prevencija samoubojstva tema je ovogodišnjeg Dana mentalnog zdravlja kojeg Odjel psihijatrije obilježava već 14. put. Tim povodom jučer je u Kneževoj palači otvorena izložba radova korisnika ustanova koje se na zadarskom području bave mentalnim zdravljem.
Uz radove pacijenata s Psihijatrije, izloženi su i radovi korisnika Psihijatrijske bolnice Ugljan, Doma za stare i nemoćne Zadar, Doma sv. Frane, Doma za odrasle osobe Zemunik i učenika 5.a i 5.b razreda Medicinske škole Ante Kuzmanića. Osim navedenih institucija, na otvorenju su bili i predstavnici Caritasa Zadarske nadbiskupije te Zavoda za javno zdravstvo.
Izložbu je u ime Volonterskog centra te u ime radnih terapeuta otvorio Josip Vidov.
– Znamo koliko je bitno mentalno zdravlje i mentalna higijena, kao i sve ono što ona podrazumijeva. Ali znamo i koliko su važni međuljudski odnosi, zato njegujte odnose kako bi vam bilo lakše kad dođu neki teški dani, kazao je Vidov.
Osim njega, na otvorenju su se kratko obratili Antonija Klaić iz Narodnog muzeja Zadar, dr. Franka Krajinović iz Upravnog odjela za zdravtsvo Zadarske županije, Mladen Klanac iz Caritasa, Ljubica Crnošija iz Opće bolnice Zadar, Vesna Dujić iz Doma sv. Frane, Lidija Hrunčev iz Doma za odrasle osobe Zemunik te Davor Vidaković iz Medicinske škole Zadar.
Na izložbi se mogu vidjeti različite rukotvorine – slike, pletiva, figure, fraktalni crteži, stripovi, ukrasi u dekupaž tehnici, umjetno cvijeće, magneti, ali i bočice maslinovog ulja te likera. Izložba je u Kneževoj palači otvorena do 17. listopada.


Žene sklonije samoubojstvu, muškarci koriste smrtonosnije metode
Prema posljednjim javnim podacima Zavoda za javno zdravstvo, u 2017. godini u Zadarskoj županiji je izvršeno 20 samoubojstava. Kako je rekla psihijatrica dr. Snježana Milanović Hromin, žene su sklonije izvršavanju samoubojstva, ali pokušaji samoubojstva češće završavaju smrtnim ishodom kod muškraca jer koriste smrtonosnije metode.
– Blagi pad u broju samoubojstava koji se bilježi u zadnje vrijeme može se pripisati sveobuhvatnom radu i to putem kriznog telefona Centra za krizna stanja i prevenciju suicida te na odjelima u bolnicama i psihijatrijskim ustanovama. Mreža je sve bolje pokrivena, više se vremena posvećuje ovom problemu i svijest se podiže, na čemu treba nastaviti još intenzivnije raditi, kazala je dr. Milanović Hromin, kojoj je inače po subspecijalizaciji i psihoterapeut te radi na Odjelu psihijatrije zadarske bolnice.
Kako kaže nadalje psihijatrica, često najbliži zatvaraju oči i ne vide problem te ostanu u šoku kad netko od njihovih napravi samoubojstvo.
– Neki od znakova koji mogu upozoravati na problem su socijalna povučenost, nezadovoljstvo, izostanak komunikacije… Najbliži koji to prepoznaju trebali bi se savjetovati, bilo s obiteljskim liječnikom, bilo na odjelu ili u nekoj od ustanova. Kod mladih je pojava suicida možda još i veća jer u formiranju identiteta prolaze kroz veliku krizu, možda nisu prihvaćeni od društva i oni će prije pokazati agresivnost, razdražljivost, a ne toliko povučenost, kazala je dr. Milanović Hromin.