SPORTSKI TURIZAM Sport i rekreacija idu ruku pod ruku s turizmom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Katja Pijaca na kongresu govorila o važnosti kretanja
Kao i prije 40 godina i danas govorim iste riječi da je čovjek rođen za kretanje, kretanje je zdravlje, zdravlje je kretanje. Nažalost, sve više postajemo sjedeći ljudi. Liječničke čekaonice liječnika su pune, kao i fizikalna terapija. Žalosno je što među pacijentima ima sve više djece, istaknula je Katja Pijaca
Siniša KLARICA
Katja Pijaca govorila je na temu »Zdravlje čovjeka i prirodni resursi Hrvatske i Europe«

Zadar je uvijek nosio epitet grada sporta i mladosti i ja sam bila dio jednog i drugog. Sport je bio gimnastika, jedan od bazičnih sportova, da bi kasnije moj način života bio usmjeren na bavljenje sportskom rekreacijom koja uz mnoge sportove u našem gradu, naročito košarke, veslanja, rukometa, biciklizma, nogometa ima svoju dugogodišnju tradiciju. Tradicija se se rodila u bivšem domu »Partizan« a sada ŠRC« Ravnice« koji je sagrađen 1958, godine, kao najljepši sportski dom u Dalmaciji, a gimnastičari najbolji u Hrvatskoj, kazala je poznata zadarska »relaksica« Katja Pijaca na današnjem, drugom danu 4. Kongresa sportskog turizma u Zadru.

Uporne i »čudne« žene 1994. osnovale »Relax«

Predsjednica Saveza sportske rekreacije Sport za sve Zadarske županije govorila je na temu »Zdravlje čovjeka i prirodni resursi Hrvatske i Europe«. Katja Pijaca je istaknula kako se 1965. Društvo sportske rekreacije odvojilo od gimnastičke sekcije. Sportska rekreacija krenula je svojim programima za sve uzraste i pokušava dokazati da je to potreba svakog čovjeka, a ne gubljenje vremena.
- Već 40 godina potvrđujem tu tvrdnju, vodeći satove sportske rekreacije u istoj dvorani na Ravnicima. I za ratnih godina mala grupa žena nije odustala od sportske rekreacije jer su znale da im to treba za psihofizički status. Stoga smo, kao uporne i »čudne« žene 1994. godine osnovale »Relax«. Naš rad je mnoge usmjerio i pomogao je činjenici da danas u Zadru postoje mnoga mjesta gdje se može rekreirati u svoje slobodno vrijeme i po svom izboru izabrati ono što smatraju da je potrebno njihovom tijelu. No, brojke nisu naklonjene rekreaciji. I to ne samo u našem gradu već na razini Hrvatske. Samo 37 % populacije je uključeno u neke od oblika bavljenja sportom i sportskom rekreacijom i po pretilosti smo u vrhu Europskih zemalja. Kao i prije 40 godina i danas govorim iste riječi da je čovjek rođen za kretanje, kretanje je zdravlje, zdravlje je kretanje. Nažalost, sve više postajemo sjedeći ljudi. Čekaonice kod liječnika su pune, kao i fizikalna terapija. Žalosno je što među pacijentima ima sve više djece, istaknula je Katja Pijaca
Pijaca je upozorila da se navike stvaraju od malena, od vrtića, da roditelji moraju biti uporni i poticati djecu na bavljenje sportom, ali i onim dijelom gdje ne mogu svi biti Luka Modrić. Tako su u njenom Relaxu odavno stvorene navike kako bi barem dva dana u tjednu žene posvetile sebi. Da je takav rad dobar, potvrđuje i činjenica da su na početku »relaksice« startale sa svega 20 polaznika, a danas se u ovoj grupi rekreira preko stotinu rekreativaca, posebno žena. Jedno vrijeme rekreacijski »boom« priveo je Relaxu i 200 rekreativaca. Sve je to postignuto u prostoru koji je u najmu.

Zahvaljujući sportašima svijet danas zna gdje je Hrvatska

- Kako smo članice Hrvatskog saveza sportske rekreacije Sport za sve provodimo njihove programe osim svojih satova dva puta tjedno u dvije grupe rekreativki, pa smo zahvaljujući sportskoj rekreaciji upoznale svaki kutak Lijepe Naše, postale bogate s mnoštvom prijateljstava. Gotovo svaki mjesec imamo neku akciju. Posebno je bilo obilježavanje »Dana Relaxa, dana igre i prijateljstva« koji se održavao krajem svibnja u staroj dvorani Višnjik, gdje bi se našle predstavnice iz 20 gradova. Nakon natjecanja i druženja svima bi omogućili s turističkim vodičem obilazak Zadra i Nina. Svaka od rekreativki ima svoju obitelj i sljedeće godine ili već neke druge, u naš grad i okolicu došli su na ljetovanje. Nažalost, Dana Relaxa više nema, jer nemamo uvjeta, sponzora i puno toga što uz takvu organizaciju ide, nastavila je Katja Pijaca.
Prije dvije godine Relax je bio domaćin i organizator 13. Hrvatskog festivala sportske rekreacije žena na kojoj je sudjelovalo 14 županija. Sljedeći mjesec »relaksice« idu u Viroviticu. Zadar je, kaže Pijaca, prisutan i u Europi po kojoj putuju već 21 godinu. Na prvim putovanjima su morale puno truda uložiti da bi uopće objasnili gdje je Hrvatska, iako su svi znali za npr. Davora Šukera. Na Montmartru su slavile kada je KK Zadar osvojio prvenstvo, a u Lisabonu su slavile rukometaše. U Madridu su ušle u dućan i fotografirale se ispred dresa Modrića i ponosno rekle da su iz Zadra.
- Zahvaljujući sportašima svijet danas zna gdje je Hrvatska. Gušt je kada si daleko od kuće, reći da si iz Hrvatske. Našu prelijepa zemlja može još više pružiti na svim poljima pa tako i kada je sportski turizam u pitanju. »Relaksice« su na svoj način spojile zdravlje, ljepotu Zadra i okolice kada obilježavaju Svjetski dan pješačenja, ljepotu cijele Hrvatske, pa i cijele Europe. Smatram da smo dale doprinos kada je turizam u pitanju i da smo mnoge usmjerili da ljetuju u Zadru ili nekom drugom gradu u Hrvatskoj, zaključila je Pijaca.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)