UMIROVLJENICI SE UJEDINJUJU »Uz svoju, bračni drug mora imati pravo na dio mirovine preminulog supružnika«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Zadarski HSU o obiteljskim mirovinama
Vrlo često se radi o bračnim parovima koji su zajedno skupili više od 70 godina staža, plaćali doprinose, a onda, na primjer, jedan od njih umre brzo nakon odlaska u mirovinu i desetljeća uplate doprinosa ode u vjetar, ističe Jelenić
Arif SITNICA
Marko Jurić i Branislav Jelenić

Odlučili smo pozvati sve umirovljeničke političke i društvene aktere da se ujedinimo i stanemo pod barjak Hrvatske stranke umirovljenika kako bi se izborili za veliki cilj, a taj cilj su - obiteljske mirovine, istaknuo je danas Branislav Jelenić, predsjednik Županijske organizacije Zadarske županije na konferenciji za novinare koje iz HSU-a ovih dana održavaju po cijeloj zemlji.

Nema pravednosti u koju se kune politička elita

Kako je dodao, u svrhu tog cilja, predsjednik HSU-a, Silvano Hrelja, ovih je dana poslao pozivno pismo svim strankama s umirovljeničkim predznakom, a ima ih oko 15, kako bi dosad rascjepkano biračko tijelo bilo ujedinjeno i ispunilo zadane ciljeve. Već je, kaže, pozitivan eho kod nekih od njih koji su odgovorili.
- U tom procesu važna je i potpora građana. Uvođenjem obiteljskih mirovina ispravila bi se nepravda koja danas tišti preko 200.000 naših sugrađana. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojoj supružnik ne može naslijediti dio mirovine preminulog bračnog druga. Može zadržati svoju ili uzeti 70 posto mirovine preminulog supružnika, što nije dovoljno ni adekvatno potrebama ljudi, a ni pravednosti u koju se kune naša politička elita. Uz svoju, bračni drug mora imati pravo na dio mirovine preminulog supružnika. Vrlo često se radi o bračnim parovima koji su zajedno skupili više od 70 godina staža, plaćali doprinose, a onda, na primjer, jedan od njih umre brzo nakon odlaska u mirovinu i desetljeća uplate doprinosa ode u vjetar. Država naprosto taj dio ne priznaje, kazao je Jelenić.

Nacionalna mirovina - to se ne može zvati mirovinom

Cilj je, dakle, da preživjeli bračni drug ne bira čiju će mirovinu, već zadržava svoju i dobiva još kao dodatak određeni postotak mirovine preminulog supružnika. Jelenić kaže da u HSU-u zasad ne znaju koliko bi taj postotak bio jer se treba izračunati koliko bi to koštalo za mirovinski sustav, ali u nekim zemljama iznosi 30 pa čak i 50 posto.
- Vlada predlaže uvođenje takozvane nacionalne mirovine koju bi dobili svi bez obzira na uplatu doprinosa i radni staž. Nemamo ništa protiv da naši stariji sugrađani bez pihoda i imovine dobiju pomoć od države, ali to se ne može zvati mirovinom i to se ne može isplaćivati iz mirovinskog sustava u kojeg su stotine tisuće ljudi uplaćivale svoj novac cijeli svoj radni vijek, istaknuo je Jelenić.
Uz njega je na konferenciji bio i Marko Jurić, predsjednik Gradskog odbora stranke Biograd na Moru te član Gradskog vijeća Grada Biograda. Također su istaknuli kako je HSU u zadnjih 15 godina izborio povrat duga umirovljenicima, ukidanje pojedinih povlaštenih mirovina, uveo dodatak na mirovinu od 4 do 27 posto te omogućio punu mirovinu bez penalizacije sa 41 godinom staža i 60 godina života te ukupno svojim mjerama umirovljenicima priskrbio 60 milijardi kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)