Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Vatrogasci dobili novo vozilo vrijedno 2,1 milijun kuna

12.10.2019. 08:00


Veliki dan za Javnu vatrogasnu postrojbu Biograd na Moru. Gradonačelnik Ivan Knez je ispred Vatrogasnog doma Darku Baniću, zapovjedniku JVP Biograd predao ključeve najnovijeg, najmodernijeg i najsofisticiranijeg navalnog vatrogasnog vozila vrijednog 2,1 milijun kuna.
– Grad Biograd na Moru je vatrogasno vozilo kupio putem leasinga u trajanju od pet godina, kazao je Željko Pisk, voditelj prodaje vozila u tvrtki Ziegler d.o.o. Zagreb, tvrtki kćeri matične tvrtke Albert Ziegler GmbH iz Njemačke.
Riječ je o specijaliziranom vatrogasnom vozilu marke Iveco Eurocargo ML 160-320, vozilu od 320 konjskih snaga.


Ponos grada
– Znamo koliko su nam bitni vatrogasci i posebno oprema kojom se oni služe te uopće nismo dvojili da im kupimo moderno, novo vatrogasno vozilo, rekao je gradonačelnik Ivan Knez.
Srce vatrogasaca je veliko. O načinu kako vatrogasci rade ne trebam govoriti. Da bi u tome bili što uspješniji potrebna im je adekvatna oprema, vatrogasna vozila.
– U Gradu Biogradu na Moru itekako cijenimo naše vatrogasce koji svojim radom, trudom i zalaganjem brinu o sigurnosti naših žitelja i njihove imovine. Osim ove najnovije kupnje novog i temeljito opremljenog vatrogasnog vozila vrijednog 2,1 milijun kuna, za njihove potrebe Grad godišnje izdvaja 3,7 milijuna kuna, naglasio je Knez dodavši kako je JVP Biograd jedan od najvećih ponosa grada u centru Jadrana.
Rezultat je to pozitivne suradnje JVP Biograd s Gradom u cilju podizanja operativne spremnosti i mobilnosti JVP-a koje ima 12 vozila i 20 vatrogasaca.
– Izuzetno mi je zadovoljstvo što će još jedno vatrogasno vozilo biti u sastavu naših vatrogasnih snaga i štititi žitelje našeg grada, istaknuo je Knez naglasivši kako će se vatrogastvo razvijati i dalje za dobrobit žitelja Grada Biograda na Moru i Republike Hrvatske.


Dar za vatrogasce i građane
Kapacitet vatrogasnog vozila je 4.000 litara vode i 150 litara pjene, a ima vatrogasnu pumpu kapaciteta 2.000 litara u minuti i visoku tlačnu pumpu kapaciteta 400 litara pri 40 bara. Vozilo ima i brzo navalno vilo sa 100 metara cijevi, rasvjetni stup visok pet metara, agregat, bušilice, brusilice i sve drugo što je potrebno za brze i uspješne vatrogasne intervencije.
– Ljude imamo, no treba nam i oprema. Ovo vozilo pravi je dar za nas i za građane. Zahvalni smo i ponosi, dobili smo najmodernije i najsofisticiranije navalno vatrogasno vozilo koje je pogodno za tehničke intervencije, prometne nesreće, požare na stambenim i gospodarskim objektima i za druge intervencije, što će osjetno poboljšati učinkovitost intervencija vatrogasaca JVP Biograd, poručio je Darko Banić.
Primopredaji su nazočili Krunoslav Pešić, direkor komunalnog poduzeća Bošana, i Ivica Kapetanović Šulc, predsjednik DVD Biograd, te predstavnici tvrtke Ziegler Zagreb koji su vatrogasce na licu mjesta detaljno upoznali s radom i opremom ovog novog navalnog vatrogasnog vozila.