Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

2CODE Mlade učimo usvajanju seta digitalnih alata i vještina

11.10.2020. 10:25


Prvom od nekoliko pripremnih radionica, koje se održavaju putem Zooma, a namijenjene su isključivo hackathon timovima, u petak navečer počeo je uvodni dio trećeg My Smart City hackathona i konferencije koje će se održati 15. i 16. listopada u crkvi sv. Dominika i Kazalištu lutaka u Zadru. Cilj 24-satnog hackathon natjecanja za dvije skupine sudionika, srednjoškolce te studente i mlade od 18 do 27 godina, je da kroz njega osmisle pametna rješenja koja bi trebala Zadar učiniti još ugodnijim mjestom za život.
Ove događaje upriličuje Grad Zadar u sklopu projekta 2CODE. Grad, naime, ima viziju kako se dodatno osuvremeniti i učiniti pametnim kroz brojna tehnološka rješenja, pri čemu se zadnjih nekoliko godina upravo istaknuo sektor informatičke tehnologije (IT), kako u Zadru tako i u brojnim drugim manjih gradovima u Republici Hrvatskoj. IT sektor pruža ono što većina drugih sektora do pojave covida-19 nije mogla, a to je rad od doma za brojne svjetske firme koje nemaju svoje urede u Zadru. Takav način poslovanja potaknuo je i pojedince da se ohrabre i pokrenu svoje start-upove od kojih su neki opstali, proširili se na međunarodno tržište, a ostali u Zadru.


Rad za svjetske tvrtke
Broj start-upova je još prilično nizak, no kroz suradnju Grada i IT tvrtki te pojedinaca radi se na tome da se taj sektor osnaži te zainteresiraju i educiraju nadolazeće generacije kako bi oboružani tehničkim i poduzetničkim znanjem i inicijativom bili pokretači budućeg razvoja grada.
Prvu od sedam pripremnih online radionica hackatona i konferencije održao je Lovro Valčić, moderator hackatona, i to na temu osnove web stranica i aplikacija, na kojoj je hakatoncima približio osnovne komponente slaganja web sučelja i aplikacija.
– Na radionici sam primarno bio usredotočen na zadarske srednjoškolce i polaznike fakulteta želeći ohrabriti ekipu koja dolazi na hackaton. I drugi predavači na radionicama su dosadašnji mentori ekipa ili oni koji su bili u žiriju. Željeli smo da da hakatonci ove godine budu što bolji i produktivnji, da bi bili što uspješniji na hackatonu. Iako je većina srednjoškolaca i brucoša koji sudjeluju na radionicama te će sudjelovati na hackatonu već napravila nekakvu internetsku stranicu i blog, procijenili smo da se dosad nisu dublje dotakli srži web sučelja, osnova HTML/ CSS i ili JavaScripta. Učio sam ih modernom alatu word pressa, da mogu na grafički način složiti sučelje, kao i određen dio programiranja u java scriptu, što omogućuje da na strani klijenta unutar web pretraživača odrade nekakav posao, govori Valčić.
Dodao je kako su primarni ciljevi pripremnih radionica i hackatona izravan prijenos znanja i entuzijazma za IT struku na njihove sudionike, ali i znanja koja možda nisu mogli dobiti u redovitom kurikulumu ili na neki drugi način.


Uspjesi prethodnih hackatona
– Zbog stalno brzog razvoja IT tehnologije za stjecanje tih znanja i vještina nužna je cjeloživotna edukacija. I na ovaj način usvajaju se znanja seta digitalnih alata i vještina kojima raspolažu inženjeri i developeri u modernom svijetu, priča moderator hackatona dodajući kako su posljedice pandemije covida-19 donijele potrebu za ubrzanim stjecanjem ovih znanja i vještina.
– Mislim da su u prethodna dva zadarska hackatona sudionici uspjeli izrazito puno naučiti. Uspjeli su na samom natjecanju unutar 24 sata na zadanu temu razviti suvislu ideju koja ima glavu i rep, uobličiti to u prezentaciju i predstaviti pred žirijem na hackatonu. Čak bi i samo to bilo dovoljno. Unutar samog hackatona imamo mentore koji rade na pitanjima sudionika i potiču ih na sljedeći korak, razmišljanje o primjeni i korisnosti njihovog rješenja te fokusiranju na razvijanje osmišljene ideje, kaže Valčić.
Pripremne radionice trebale su biti nastavljene sinoć predavanjem Josipa Kalebića koji je govorio na temu Zaprimanje, procesiranje i vizualizacija podataka, na kojoj su se sudionici upoznali s različitim vrstama podataka iz fizičkog okruženja i istražili metode preuzimanja podataka te savladati kako ih vizualizirati.
Nova radionica Lovre Valčića na rasporedu je danas u 18 sati i to na temu Rad sa slikama i videozapisima, pa će hakathonci moći savladati osnove korištenja besplatnih open-source programa za rad sa slikama i videom.