Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ABA LIGA Veljko Mršić: Tu smo gdje jesmo i trebamo biti strpljivi!

11.10.2020. 09:34


Regionalna premijera nije na Višnjik donijela mnogo razloga za optimizam iako je iz njihove perspektive poraz u 1. kolu od Mornara svrstan u nešto sasvim normalno. Kako i neće kad petu sezonu u nizu Zadar otvara ABA ligu s porazom, a koliku gostoljubivost pokazuju prema Baranima najbolje će potvrditi podatak da su četiri posljednja ogleda ova dva kluba u Krešinom domu debelo otišla na stranu Crnogoraca. Kad tome još pridodamo i tri poraza u Baru ispada da im je Zadar jedan od najpoželjnijih protivnika. Stoga se priča o nekakvom bastionu ili tvrđavi Krešine dvorane kojom se Zadar možda mogao dičiti do prije pet, deset i više godina nažalost pretvorila u čisti mit koji se tek može prepričavati djeci prije odlaska na spavanje.


Negodovanje publike
Prava je istina da od onog Zadra kojeg je u sezoni 2017./18. predvodio Aramis Naglić domaći teren ni nema više tu snagu i važnost, a najviše je tome doprinijela činjenica da od te spomenute sezone na Višnjiku nema ni kompetitivnog rostera s kojim bi se moglo ući u ravnopravnu bitku s takmacima poput Mornara koji vrvi kvalitetnim individualcima. Nažalost, istini treba pogledati u oči te kazati da je Zadar i ove sezone jedan od najizglednijih kandidata za samo dno ABA lige, a pravo pitanje koje su vjerujemo svi gledatelji na tribinama u petak i oni ispred malih ekrana htjeli postaviti klupskoj upravi glasi: Kako to da se ne može, ne zna ili možda ne želi sastaviti roster koji neće već nakon uvodnih utakmica biti proglašen potpunim promašajem? Iako je vjerojatno još rano za kritike takve vrste teško je prevariti iskusnu zadarsku publiku koja je poslije potopa od Mornara zvižducima i burnim negodovanjem ispratila igrače, stručni stožer, ali i sve funkcionere kluba, direktora, ‘bivšeg’ sportskog direktora, dok su naravno najotrovniju strelicu usmjerili ka onima koji sve nadziru i amenuju. Jer oni su ti koji »znaju sve«, osim samo jedne ‘sitnice’ koja toliko frustrira navijače. Koja je vještina ili kompetencija potrebna da se za ogromne novce koji se iz godine u godinu izdvajaju iz gradskog proračuna jednom konačno uspije kupiti prave igrače? Bilo je tu previše Farrova, Davisa, Kellera, Boykinsa, kao i ovih novih Gallowaya, Workua, pa i Cartera, koji očito jedino znaju igrati košarku kad ne nose dres Zadra. Sva ova nabrojana imena potvrda su da KK Zadar kupuje stihijski, neplanski i da se kupuje neprovjerena roba što se sigurno ne bi događalo da moraju davati novac iz svojega džepa. I onda navijači naravno proživljavaju, iz sezone u sezonu, isti scenarij. Momčad krene ‘puna sebe’ u regionalne bitke, izgubi se par utakmica na otvaranju nakon kojih se konstatira da nije dobro posložen roster. Potom trener prvi plati glavom, potjeraju se Amerikanci i dovedu se zamjene, a već sljedećeg trenutka novi trener krene kukati kako on nije birao momčad, kako je dobio nespremne igrače…, i tako sve opet u krug. Zato i komentar trenera Mršića nakon susreta s Mornarom ili bolje reći susreta sa stvarnošću nije bio daleko od onog što se moglo čuti i lani i preklani u ovo doba godine.


Mlada i dobra Mega
– Moramo biti svjesni gdje jesmo i da je jedan dug proces pred nama kako bi se vratili tamo gdje svi želimo da Zadar bude. To se ne može preko noći. Treba strpljenja, kako mojeg kao trenera ove momčadi tako i svih ostalih. Svjedoci smo svi zadnjih godina kako to ide. Tu smo gdje jesmo i trebamo biti strpljivi te raditi na podizanju individualnih i kolektivnih kvaliteta na jedan viši nivo -indikativne su Mršićeve riječi nakon loše otvaranja njegovog sastava kojeg već danas očekuje novi abaligaški ispit, onaj u Novom Beogradu na gostovanju kod Mege Soccerbeta s početkom u 19 sati.
– Niti 48 sati nakon Mornara idemo u goste jednoj vrlo mladoj i dobroj momčadi u kojoj se dosta toga vrti oko dva mlada i zanimljiva centra, Petruševa i Simonovića. Međutim, moramo misliti samo o nama, igrati našu igru, biti bolji iz utakmice u utakmicu i to je to. Mislim da ćemo biti bolji nego protiv Mornara. Iako će biti umora zbog te utakmice u petak i zbog puta prema Beogradu, idemo protiv Mege pokazati jedno dobro izdanje i pokušati pobijediti – nije ostalo treneru Zadra ništa drugo nego optimistično gledati prema naprijed iako je i sam valjda svjestan da u svlačionici ima tek šest do sedam igrača koji mogu iole odolijevati snažnoj regionalnoj konkurenciji. Očito je da su Amerikanci, a posebno Galloway i Worku, ispali klasični ‘mačci u vreći’ kao što je dokazao slučaj Boykins i da su im dani na Višnjiku vrlo vjerojatno odbrojani. Naravno, onome tko je i odgovoran za njihovo dovođenje upućeno je pitanje planira li se nanovo kadrovirati momčad.
– Vidjet ćemo, treba vremena da momčad profunkcionira. Sedam mjeseci je bilo bez utakmica, pripremni period je bio takav kakav je bio, ovo nam je bila prva utakmica na jednom puno većem nivou i tu smo vidjeli gdje sve imamo problema. Pokušat ćemo reagirati i vidjeti da li uopće možemo pojačati roster. Imamo što imamo i siguran sam da ovi dečki mogu igrati bolju košarku – kazao je za kraj trener Zadra.
 




Mega se nada drugoj pobjedi


U taboru Mege Soccerbeta priželjkuju nastavak priče iz 1. kola kada su pomalo iznenađujuće dobili Igokeu na njenom terenu. Štoviše, mlada Mega s novim trenerom Vladimirom Jovanovićem je razmontirala momčad iz Laktaša sa 22 razlike (84:62) i sigurno će biti vrlo motivirani večeras protiv Mršićevog sastava. Stoga njihov trener Jovanović priželjkuje pravi energetski pristup svojih igrača protiv umornih Zadrana.
– Zadar je ušao ozbiljno u ovu sezonu što se može videti po igračkom kadru, ali prije svega po angažiranju izbornika hrvatske reprezentacije. S obzirom na našu mladost energija nam uvijek mora biti na nivou. S dobrom i koncentriranom igrom svih 40 minuta nadam se prije svega dobroj utakmici i pobjedi – kazao je trener Mege.