Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

OBOSTRANO ZADOVOLJSTVO Zadrani obilnom kupovinom počastili prodavače sa Seljačke tržnice

11.10.2020. 10:41


Prošlo je već sedam godina od kako je s radom započela Seljačka tržnica Zadarske županije. Kad je, sad već davne 2013. godine u organizaciji udruge "Volim domaće" krenula ideja o stvaranju mjesta gdje bi kupci mogli izravno kupiti prirodne i zdrave namirnice od proizvođača, nitko nije pretpostavljao kako će ovo mjesto postati neizostavno mjesto brojnim Zadranima za kupovinu tjedne "spize".
Ove subote rođendan je proslavljen bez uobičajenih degustacija i torte, ali ni to nije spriječilo naše sugrađane da iskoriste prekrasno subotnje jutro i krenu u nabavu.
Jučer je prigodno održana i akcija u suradnji s Udrugom za autizam Zadar, s kojom surađuju već dvije godine. Udruga je tako imala svoj štand, a svi proizvođači napunili su dvjesto platnenih vrećica različitim proizvodima – voćem i povrćem, koje su potom iz Udruge dijelili građanima u zahvalu za donaciju.
 


​Od blitve do pancete


Već od ranog jutra ispred Supernove vladala je velika gužva, svirala je muzika, a brojni građani šetali su između raznih štandova na kojima se nudilo šareno povrće – od zelene blitve i špinata, preko crvenih paprika roga, savršenih za ajvar, do narančastih bundeva. Bilo je tu i jabuka u svim veličinama i bojama, kao i grožđa i šljiva. Također, iz Like i okolice Knina došli su proizvođači prirodnog domaćeg mlijeka, jogurta i sireva. Iz naših okolnih mjesta tu su i proizvođači suhomesnatih proizvoda,a došli su i otočani koji su ponudili svježu ribu.
– Ovo je sedma godina otkako smo krenuli u ovaj projekt i moram reći kako je svake godine sve bolje i bolje. Ljudi su nas prepoznali, kupci nam se vraćaju i imamo ih sve više. Ovo nam je zaista pomoglo u poslovanju jer nam je otvorilo način kako doći do kupaca, rekla nam je jučer Višnja Zelić predsjednica udruge Volim domaće, koja ima OPG za proizvodnju meda i raznih proizvoda od meda. Ona je od samog početka na Seljačkoj tržnici te je već stekla brojne stalne kupce koji se iznova vraćaju. Dodaje kako u udruzi Volim domaće imaju 20-ak stalnih članova te velik broj pridruženih.
– Ovo je druga godina kako surađujemo s Udrugom za autizam. Lani smo im donirali pet tisuća kuna, a ove godine nismo mogli imati degustacije jer ih ne smijemo imati, te smo odlučili ispuniti 200 torbi našim proizvodima te ponuditi kupcima da iz uzmu, a zauzvrat doniraju udrugu, rekla nam je gospođa Zelić. Rekla nam je kako je Seljačka tržnica postala svojevrsni brend.
 




Proširili prodajne kanale


– Ovdje već godinama dolaze brojni kupci koji kupuju namirnice za cijeli tjedan. Također, kroz zatvaranje u proljeće smo imali pravi dokaz koliko smo falili kupcima jer su nas tražili te smo sve odrađivali online i dostavom do vrata, rekla nam je Zelić. Istaknula je kako velik broj OPG-ova koji prodaju na Seljačkoj tržnici živi isključivo od toga, odnosno od poljoprivrede.
​Nekoliko štandova od nje nalazi se OPG Jadranke Vanjak iz Islama Grčkog koja je ispred Supernove svake subote već šest godina. Ona prodaje domaće nešpricano povrće.
– Pokretanje ovakve tržnice nam je jako mnogo pomoglo, posebno u prodaji jer mogu lako doći do kupaca i ponuditi im svoje proizvode. U OPG-u radimo nas troje te sami uzgajamo svoje proizvode, a to su prepoznali i naši sugrađani koji nam se vraćaju svakog vikenda po namirnice za sljedeći tjedan, rekla nam je gospođa Vanjak.
Među brojnim proizvođačima povrća i voća ima i onih koji prerađuju meso, a OPG Luka Žilić je jedan od njih. Pred štandom je uvijek kolona onih koji žele kupiti fine pancete, pršute ili kobasice.
– Ovo je druga godina da smo na Seljačkoj pijaci i mnogo nam ovo pomaže jer svako novo prodajno mjesto donosi nam nove mušterije. Imamo kvalitetnu robu i svake godine povećavamo obim poslovanja. Mi smo iz Briševa i sami uzgajamo svoje svinje te imamo jednu zaokruženu priču, rekao nam je Žilić.
 


Ostvaren cilj projekta


Ante Armanini, predsjednik Udruge za autizam kazao nam je kako je ovo druga godina da surađuju sa Seljačkom tržnicom.
– Nadam se da će ova suradnja postati tradicija jer mi polovicu budžeta osiguravamo putem donacija udruga i građana, a pola financiraju Grad i Županija. Inače, Udruga za autizam broji 120 članova, od čega njih 44 ima dijagnozu iz poremećaja spektra autizma, rekao je Armanini. Dodao je kako imaju jednu zaposlenu terapeutkinju koja radi s 20-ak djece.
Među brojnim kupcima naišli smo i na Boženu koja je došla u tjednu spizu sa sinom.
– Svake subote dolazim ovdje radi djeteta, ali i nas kako bismo imali zdravo, nešpricano i provjereno povrće i voće, rekla nam je Božena.
Inače, ovaj projekt pokrenut je suradnjom Zadarske županije i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj, a cilj je bio kupcima osigurati izravni pristup kvalitetnim poljoprivrednim proizvodima s područja Zadarske županije. Koliki značaj ima za Dalmaciju, Hrvatsku, ali i cijeli svijet, dokazuje i činjenica da je Seljačka tržnica Zadarske županije izabrana kao jedan od najdojmljivijih projekata United Nations Development Programme (UNDP) za Europu i Centralnu Aziju u 2015. godini.