Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

OPET ZVONE STARA ZVONA U Kolanu blagoslovljen novi zvonik visok 17 metara, vrijedan 1,6 milijuna kuna

11.10.2020. 17:00


Veliki dan za Župu sv. Luke evanđeliste i Općinu Kolan, kolijevku proizvodnje paškog sira i janjetine, biser maloga poduzetništva u Hrvatskoj, u srcu otoka Paga. Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić podijelio je sakrament svete potvrde ili krizme za 19 krizmanika, 7 djevojaka i 12 mladića učenika prvih razreda srednje škole te blagoslovio novi, 17 metara visok zvonik župne crkve sv. Luke kojeg je u ukupnom iznosu od 1,6 milijuna kuna financirala Općina Kolan.


Stari srušen, podignut novi zvonik
Stari zvonik je u potpunosti srušen, a podignut je novi. Zvonik, s kojeg će zvona pozivati vjernike na bogoslužja i molitvu, radio se po projektu dipl. ing. arh. Alena Čemeljića iz Kolana. Grube radove je radio Šoša iz Zadra, a kamenom ga obložio Kamen iz Novalje
– Općina je, osim što je financirala izgradnju zvonika, izradila i ishodila svu dokumentaciju za projekt cjelovitog uređenja zvonika te dobila suglasnost Konzervatorskog odjela Zadar, kazao je Marin Pernjak, načelnik Kolana dodajući kako je Općina Kolan zajedno sa Župnim uredom, odnosno tadašnjim župnikom o. Josipom Galićem, pokrenula projekt uređenja zvonika.


Tancanje uz načelnikov mih
– Velika je sreća i milost što su radovi uspješno završeni usprkos pandemiji koronavirusa. U tom smislu želio bih zahvaliti svima koji su sudjelovali u ovom projektu, poglavito Zadarskoj nadbiskupiji i ocu nadbiskupu Puljiću koji je odobrio radove te županu Božidaru Longinu na svekolikoj podršci, zahvalio je načelnik Pernjak.
Najmlađi folkloraši KUD-a Bartul Kašić pod vodstvom Marije Gligora nazočne su počastili »tancon«, dok je na mihu svirao načelnik Marin Pernjak. Svečanom ugođaju svojim pjesmama za dušu pridonijela je ženska klapa Kapric iz Zadra te Dubravko Pernjak i Emil Oštarić, pivači nakanat.
– Čuo sam predaju koja kaže kako su Kolan dvaput opustošili i spalili gusari, a mjesto se uspješno ponovo podizalo. Upornost Kolanjcima, dakle, nije strana, rekao je župan Božidar Longin.
A, ono čemu danas ovdje svjedočimo, kaže on, može se simbolično povezati s tom starom predajom jer smo opet svjedoci rušenja i gradnje.
– Ovog puta nisu gusari bili rušitelji, već je zub vremena ovdašnji zvonik učinio neupotrebljivim i opasnim. Upravo zbog navedenog hvale je vrijedan potez Općine koja je odlučila izdvojiti financijska sredstva za izgradnju novoga zvonika svoje župne crkve posvećene sv. Luki, kazao je župan Longin.




Znak ljubavi i vjere
Mladi krizmanici primili su Duha svetog, istaknuo je župn, a radost zbog tog čina pratila su i zvona koja, premda stara, u novom zvoniku kao da ljepše i sretnije zvone.
– Drage Kolanjke i Kolanjci, neka novi zvonik ukrašava vaše mjesto, vi budite odgovorni čuvajte jedni druge u ovoj situaciji prijetnje koronavirusa, a Gospa Karmelska, kao zaštitnica duhovnog života, neka bdije nad vama i daje vam snagu da izdržite i u najtežim vremenima, poželio je Božidar Longin.
Nakon što je nadbiskup Puljić u svom obraćanju naglasio kako su »zvona na ponos majke Crkve, znak povijesne snage Kolana, znak ljubavi i vjere«, održao obred blagoslova zvonika, krizmanici su se slikali za zajedničku uspomenu te su s obitelji, kumovima i prijateljima otišli na slavljenički »obed« – ručak.
 


KRIZMANICI
Kolanjski krizmanici su: Laura Oštarić. Nikolina Čemeljić, Filip Pušić, Roko Šupraha, Luna Šupraha, Nikol Paladina, Filip Veselić, Ivano Paladina, Tia Korošeć, Antonio Barun, Mateo Čemeljić, Luka Zubović, Simona Rukavina, Marija Gligora, Erik Čemeljić, Raul Čemeljić, David Šuljić Veladžić, Jelena Grove i Oliver Paladina.
 


Mons. Puljić: Budite ponosni na svoje katoličke i hrvatske korijene


Dragi krizmanici, dok izričem svoju čestitku vama i vašim roditeljima, komovima rodbini i prijateljima, žarko želim neka vas Gospodin blagoslovi i čuva. Budite ponosni na svoje katoličke i hrvatske korijene i družite se s Isusom, jer on je jedini otkupitelj čovjeka. Nema pod nebom druga imena dana ljudima po kojem se možemo spasiti, osim imena Isusa Krista. On ima odgovor na vaše probleme i vaša pitanja, jer nosi ključeve povijesti. Njegova su vremena i vjekovi, poručio je mons. Želimir Puljić koji je euharistijsko slavlje predvodio u zajedništvu sa župnikom don Stipom Mustapićem i subraćom svećenicima.
 


Zvono za austrijske topove


O crkvi je 1888. godine zapisano da je duga 12 metara, široka 5, a visoka 8 metara i da je oko nje groblje, da su dva zvona nabavljena 1875., a da se iznad glavnih vrata uzdiže zvonik, bifora s dva zvona. Jedno od ta dva zvona, manje, zvoni i danas. Veće zvono je odnijela pri koncu Prvog svjetskog rata Austrija za lijevanje topova. Drugo zvono nabavljeno je tek 1929. godine iz ljevaonice u Ljubljani.
– Otkad znam za sebe uvijek smo u ‘crikvi’. Tako i djecu odgajamo. To je bitno za graditi životne stavove, kazala je općinska pročelnica Lorena Šugar, majka troje djece.
 
 


Martina, Sara, Anđela, Miljenko


Na misnom slavlju aktivno su sudjelovali krizmanici i roditelji. Župni zbor za glasovirom predvodila je Martina Oštarć. Da ne manjka kolača i osvježavajućeg pića na trgu ispred crkve brinuli su se Sara Čemeljić, direktorica TZO-a Kolan i Anđela Paladina, administrativna referentica. A za nadbiskupa, župana, svećenike, općinsko čelništvo i članove Odbora za izgradnju zvonika u obližnjoj konobi brinula se ekipa kolanjskih vatrogasca s meštrom Miljenkom Badurinom.