Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Muke po napadu i kontra fenjeraša, ali pobjeda se piše

11.10.2021. 10:43


Momčad pod vodstvom Ivana Perinčića zaključila je dvodnevni program kontra zagrebačkih klubova očekivanom pobjedom, ipak im je u tom drugom susretu unutar 24 sata, za razliku od prvog kojeg su igrali protiv trenutačnog hita ABA lige, preko puta stajao Furnir, momčad sa samog dna HT Premijer lige čiji se veliki otpor moralo slamati duge 33 minute. Pobjedama se, što je zasad rjeđa pojava od poraza na Višnjiku, naravno ne smije i ne treba gledati u zube, no taj teško izboreni uspjeh nad Dubravašima Zadranima sigurno nije pružio bogzna kakvu utjehu nakon nove propuštene abaligaške prilike u srazu s Cibonom, odigranog dan prije. Minimalni poraz od »Vukova« (67:68), bio je zapravo treći u nizu »primljeni metak« koji je još više produbio regionalnu ranu u svlačionici na Višnjiku. I na psihičkom, i na fizičkom planu.


Izgubljene lopte i bacanja
Mentalna blokada u završnici susreta s Cibosima detektirana je kao velik problem koji se nažalost ponavlja od početka sezone, a uz to se treneru Zadra ionako sužena rotacija još više suzila, pa je protiv Furnira mogao računati na tek osam raspoloživih igrača, jer su mu, pored Marčinkovića koji još nema pravo nastupa u domaćem prvenstvu, ozlijeđeni iz sraza s Cibonom izišli Justin Carter i Uroš Luković. Baš taj dvojac je Cibosima u petak zadavao najviše problema, stasiti Srbin je bio najefikasniji sa 16 poena dok je Amerikanac s 11 koševa bio najdominantnija figura domaćeg sastava do ozljede u 14. minuti. Ipak, takve utakmice na mali broj poena kao što je bila i subotnja s Furnirom gotovo u pravilu na kraju odlučuju statistički detalji poput izgubljenih lopti i slobodnih bacanja. U petak navečer taj segment domaćim igračima posebno je bio u izraženoj negativi, što je Perinčić ponudio kao najboljim odgovorom na pitanje zašto Zadar nakon tri abaligaška kola i dalje ima nulu na svom kontu.
– Znali smo da nas čeka teška utakmica s Cibonom na što smo bili spremni, no 19 izgubljenih lopti i 11 slobodnih bacanja na ovako malom rezultatu definitivno je presudilo utakmicu. Igralo se koš za koš i uz nekoliko njihovih pogođenih šuteva i naših promašenih pokazali smo tu našu malu mentalnu blokadu i grč radi lošeg ulaza u sezonu. Što je tu je, idemo dalje i smatram da uz ovaj pristup i mentalitet sve možemo vratiti već u sljedećoj utakmici – kazao je Perinčić nakon bolnog poraza od Cibone, a u sljedećoj utakmici koja se igrala na istom mjestu 24 sata poslije dogodio se sličan scenarij, katastrofalna napadačka izvedba s tek 68 ubačaja njegovog sastava, ali snaga protivnika je ipak bila odlučujući faktor da na kraju Zadrani upišu pobjedu, treću u domaćem prvenstvu i tako barem malo skrenu negativne misli s abaligaških posrtaja.


Napadačka anemija
– Teško je bilo igrati s Furnirom nakon velikog pražnjenja i trilera dan prije protiv Cibone. Čestitam igračima što su dali sve od sebe za pobjedu. Igrati dvije utakmice u 24 sata je jako teško, ali su dali sve od sebe i pokazali pravi karakter – kratko je prokomentirao trener Zadra mučenje kontar Furnira koje se može donekle opravdati suženom rotacijom i velikom potrošnjom u susretu s Cibonom. Ipak, napadačka anemija s tek 135 postignutih poena u 80 minuta mora se pod hitno rješavati ako Zadar misli skrenuti na pobjedničke staze u regionalnom natjecanju. Kontra Furnira trica je bila na mizernih 19 posto (5-26), promašeno je pet slobodnih bacanja (15-20), dok se najslabijem sastavu HT Premijer lige dopustila premoć u skoku (35-37). U šutersko sivilo uklopio se i Antonio Jordano koji je bio daleko dosad najprecizniji član Perinčićeve svlačionice. Promašio je mladi Riječanin protiv Furnira čak osam šutova za tri (2-10), ali to na kraju nije ugrozilo pobjedu kojom će se lakše dočekati sutra u Krešinom domu momčad Splita u sklopu 5. kola hrvatskog prvenstva.
– Nakon poraza od Cibone unutar 24 sata čekala nas je nova utakmica protiv protivnika koji je bio fokusiran kroz cijeli tjedan za ovu utakmicu i naravno kao svi ostali imao veliku želju nas pobijediti. Imali smo pristup, imali smo volju, ali nažalost promašili smo neke otvorene prilike. Najvažnije je da smo uzeli nova dva boda i sad se okrećemo novoj utakmici protiv Splita koji nam stiže sutra u našu dvoranu – kazao je Jordano.




ZADAR                     68
FURNIR                     53


(16:14, 17:12, 17:13, 18:14)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 100. Suci: Roko Hordov, Gordan Terlević i Teo Miletić.
ZADAR: Paponja 3, Jordano 8, Brala 6, Vuković 6, Bursać 20, Junaković 13, Buljan, Drežnjak 5, Mavra 7, Luković. Trener: Ivan Perinčić.
FURNIR: Vidović 3, Obradović, Krajina 2, Marić 9, Nazor, Hardnett, Kumanović, Gnjidić, Mandalinić 11, Bjelanović 12, Rađa 7, Karahodžić 9. Trener: Jeronimo Šarin.