Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Najviše gužvi oko svinja i kupusa

Autor: Velimir Brkić

10.11.2008. 23:00
Najviše gužvi oko svinja i kupusa

Foto: Velimir BRKIĆ



Benkovački sajam je dan prije, na sam dan sajma i dan poslije, pod potpunom kontrolom naše veterinarske stanice. Na ulazu je rampa i nitko tko doveze stoku, a nema ispravne papire, ne može ući na sajam, a onda ni prodavati stoku. Kontroliramo svaki ulazak i izlazak stoke i peradi na sajam, kažu benkovački veterinari


Unatoč radnom danu lijepo vrijeme i uređen prostor na tradicionalni Benkovački sajam privuklo je zasigurno preko 10.000 trgovaca, prekupaca, kupaca, znatiželjnika i dokoličara. Zbog gužvi poneki su iz pravca Benkovca radije pješačili novoizgrađenim nogostupom, nego gubili živce u kilometarskoj dugoj koloni. A poput dobitka na sportskoj prognozi bilo je za sve one koji su dolazak na istinsku seosku burzu svega i svačega izabrali rekonstruiranu državnu cestu D27 Karin – Benkovac.
Sajam je sezonski obojen, tako da svaki mjesec ima svoje udarne proizvode. Hit jedanaestog ovogodišnjeg sajma svakako su bile svinje i ribani kupus koji se prodavao po 2,50 kuna po kilogramu. Svinje su imale različitu cijenu, ovisno o težini. Odojci su se mogli kupiti za oko 500 kuna, “gudini” do 120-130 kilograma žive vage po 16-17 kuna, a “prasci” i “krmače” preko 200 kilograma po 14-15 kuna za kilogram žive vage.
Najviše znatiželje i gužve privukle su svinje kapitalci, svinje pasmine švedski landras i veliki jokšir od preko 250 kilograma težine za koje su prodavači tražili 3.500 kuna. A kakva je bila prodaja dovoljno je bilo biti na sajmu i čuti uobičajene povike “pošto, kume”, “daj ruku”, “prodano”, “kupljeno”…
Trgovci, preprodavači, kupci i nakupci iz cijele Hrvatske dolaze prodavati i kupovati stoku te se nameće pitanje kvalitete i ispravnosti životinja koje se prodaju.
– Benkovački sajam je dan prije, na sam dan sajma i dan poslije, pod potpunom kontrolom naše veterinarske stanice. Na ulazu je rampa i nitko tko doveze stoku, a nema ispravne papire, ne može ući na sajam, a onda ni prodavati stoku. Kontroliramo svaki ulazak i izlazak stoke i peradi na sajam. Ništa mimo nas ne može proći. Strogim propisima izvršavaju se, moglo bi se reći, uobičajeni veterinarsko-zdravstveni pregledi, upoznaje nas radišna i gostoljubiva ekipa benkovačke Veterinarske stanice.
Najmanje je gužva smetala trgovcima. Na prvi pogled svi štandovi dobro posluju, nitko od prolaznika nijedan štand ne zaobilazi bez obzira na to treba li mu nova peka, cjedilo, stolica, CD, obuća, odjeća, voće, povrće… No, neki od trgovaca su nam se potužili da mnogi samo razgledaju i cjenkaju se sve dok “pametniji ne popusti” i spusti cijenu.
A onda je došlo vrijeme za marendu bez koje se i ne može zamisliti dolazak na sajam. A već oko podneva sajam se počeo prazniti. Do sljedećeg 10. u mjesecu gdje će pored svinja hit zasigurno biti perad, naročito božićno-novogodišnja blagdanska tuka, koja se jučer prodavala po 50 kuna za kilogram žive vage.