Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Pomoć siromašnim obiteljima

Autor: Jelica Farkaš

10.11.2008. 23:00
Pomoć siromašnim obiteljima


Grad Biograd i nadalje će nastaviti za socijalno ugrožene obitelji osiguravati oblike pomoći s ciljem prevladavanja socijalne ugroženosti


Program provedbe mjera Nacionalne populacijske politike koji ja na zadnjoj sjednici prihvatilo biogradsko Gradsko vijeće predstavlja značajnu novinu na ovom području.
Naime, nakon što je Hrvatski sabor još prije dvije godine donio Nacionalnu populacijsku politiku, Grad kao jedinica lokalne samouprave bio je obvezan donijeti program provedbe mjera iz svoje nadležnosti te ga dostaviti Savjetu za populacijsku politiku Vlade RH i Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Kako je prilikom usvajanja ovog programa rečeno, Nacionalna populacijska politika naglašava poduzimanje temeljnih i sveobuhvatnih mjera iz područja socijalne, gospodarske, stambene, obrazovne, pravne, financijske, porezne i drugih politika, a s ciljem podizanja prirodnog prirasta.
Njezina temeljna načela iskazuju se kroz poštovanje ljudskih prava, dragovoljnost, slobodno i odgovorno roditeljstvo te ravnopravnost spolova.
Sukladno ovoj odluci Grad Biograd i nadalje će nastaviti za socijalno ugrožene obitelji osiguravati oblike pomoći s ciljem prevladavanja socijalne ugroženosti i to kroz financiranje boravka djece u vrtićima, posebnim oblicima pomoći za siromašnu djecu, jednokratnim novčanim pomoćima kao i drugim oblicima predviđenim u ovom programu. Nakon stvaranja prostorno planskih uvjeta planira se i izgradnja gradskih stanova namijenjenih stambenom zbrinjavanju socijalnih slučajeva, a također i pogodnosti na planu komunalnog doprinosa za izgradnju, dogradnju ili rekonstrukciju obiteljskih kuća na području grada, u slučaju da one ne služe za daljnju prodaju. Grad je dužan u svoje godišnje programe uvrstiti i navedene mjere i aktivnosti u skladu s populacijskom politikom Grada te za svaku godinu osigurati sredstva za njihovu provedbu.