Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Postignuta nagodba za milijun kuna

Autor: Teuta Babajko Jamičić

10.11.2008. 23:00
Postignuta nagodba za milijun kuna

Foto: Vedran SITNICA



Pravni spor za isplatu potraživanja na račun neisplaćenih plaća za 1998. i 1999. godinu, koji je pokrenut 2000. godine, ovih dana okončali smo izvansudskom nagodbom te će splitska Dalma bivšim djelatnicima biogradske Dalme isplatiti preko milijun kuna, govori Uranija


Nakon gotovo devet godina, za 24 bivših djelatnika “Dalme Primorje Biograd”, koji su 1999. godine dobili otkaze kao tehnološki višak, postignuta je izvansudska nagodba za isplatu potraživanja na račun neisplaćenih radničkih plaća, prema kojoj će svaki od njih dobiti 58 tisuća kuna. Bivšim djelatnicima biogradske Dalme, koje zastupa pravni zastupnik Vedran Uranija, preko milijun kuna, koliko iznosi ukupan iznos dugovanja, isplatit će Dalma d.d. Split kojoj je “Dalma Primorje Biograd” pripadala u trenutku pokretanja stečaja s likvidacijom, krajem prosinca 1999. godine.
– Pravni spor za isplatu potraživanja na račun neisplaćenih plaća za 1998. i 1999. godinu, koji je pokrenut u travnju 2000. godine, ovih dana okončali smo izvansudskom nagodbom temeljem koje će splitska Dalma bivšim djelatnicima biogradske Dalme isplatiti preko milijun kuna. Pojedinačno svaki radnik će dobiti 58 tisuća kuna, s tim da je za dio radnika, njih 11, postignuta nagodba prije tri godine, dakle, 2005., kada je izvršena i naplata. Za ostalih 13 radnika, nagodba je postignuta ovih dana, s tri roka isplate, i to do kraja prosinca te ožujka i lipnja iduće godine, govori Vedran Uranija, te pojašnjava kako 2005. godine, unatoč dobroj volji, splitska Dalma zbog financijskih i statusnih poteškoća, nije mogla isplatiti potraživanja svih radnika, već samo dijela, točnije za 11 bivših djelatnika biogradske Dalme.
Nakon postizanja nagodbe za preostalih 13 djelatnika bivše biogradske Dalme, s tri termina isplate, radnici bi novac na račun neisplaćenih plaća, trebali dobiti do lipnja sljedeće godine.
– Sudska i izvansudska nagodba najbolji je način rješavanja radnih sporova, bez obzira je li riječ o kolektivnim ili pojediničnim slučajevima. Sklapanje nagodbi znatno rasterećuju pravosudne institucije, a radnicima omogućava kvalitetnije ostvarivanje radnih prava. Naputak o zaključivanju sporova izvansudskim ili sudskim nagodbama dao je i ministar pravosuđa Ivan Šimonović, a takav model je sve učestalija praksa u zemljama Europske unije, kaže Uranija, zaključujući kako je u Hrvatskoj tijekom prošle i tekuće godine čak 50 posto pravnih sporova, pojedinačnih i kolektivnih, riješeno izvansudskom nagodbom, što u prilog govori i funkcioniranju pravne države.