Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Prvo tkonsko kolo

Autor: Jelica Farkaš

10.11.2008. 23:00
Prvo tkonsko kolo

Foto: Jelica FARKAŠ



Djeca su oduševljena pjesmom i plesom svoga kraja, a ples ih poučava Rada Vrančić, članica KUD-a “Kralj Tomislav” u Biogradu


Polaznici biogradske osnovne škole područnog odjeljenja u Tkonu na otoku Pašmanu vrlo su aktivni. U njihovoj se maloj područnoj školi, koja obrazuje niže razrede i to od prvog do četvrtog stalno nešto događa.
Uz redovitu i obveznu nastavu uspješno organiziraju sve vrste nastave u prirodi u skladu s HNOS-om, a česti gosti ove škole i mjesnog dječjeg vrtića su i lutkarska i druga kazališta i likovni umjetnici. Posebna pozornost u ovoj područnoj školi posvećuje se očuvanju tradicijske baštine pa je tako u školi zaživjela i mala folklorna skupina. Djeca su oduševljena pjesmom i plesom svoga kraja, a ples ih poučava Rada Vrančić, članica KUD-a “Kralj Tomislav” u Biogradu koja je dobra poznavateljica tkonskih starih običaja, pjesme, plesa i pisane riječi.
Tako su mali Tkonjani naučili neke od pjesama, a nedavno za Dane kruha u školi i prvi put zaplesali tkonsko kolo. Nošnje su sašile mame koje i inače često sudjeluju u kreiranju programa koji se odvija u školi, a najčešće se to pretvori u doživljaj za cijelo mjesto.