Uskoro zakonsko priznanje znakovnog jezika

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
znakovni
U Hrvatskoj je znakovni jezik prepoznat, ali nije i zakonom priznat

U petak i subotu u prostorijama zadarske Udruge za osobe oštećenog sluha održan je četvrti po redu besplatni tečaj znakovnoga jezika, koji je vodila profesorica Mirjana Juriša, članica Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih osobe i voditeljica Vijesti za gluhe na HRT-U.

Po riječima profesorice Juriša, tečajevi znakovnog jezika kojim se koriste gluhe i nagluhe osobe održavat će se diljem Hrvatske, budući da se tom akcijom želi potaknuti priznavanje znakovnog jezika kao službenog jezika manjine, i to u skladu s preporukom Vijeća Europe iz 2003. godine.

- Gluhe osobe za međusobnu komunikaciju, kao i za komunikaciju sa svima oko sebe, koriste znakovni jezik, jezik sastavljen od pokreta ruku i tijela, izraza lica, ručne abecede i znakova, pojašnjavala je profesorica Juriša dodajući da je znakovni jezik, kao i svi drugi jezici koji se govore, ali ne i univerzalan, budući da još uvijek ne postoji standardizirani znakovni jezik.

Naša je želja, tvrdi Juriša, da prevoditelj znakovnog jezika postane zanimanje koje će se ustaliti u školama, bolnicama, na fakultetima i kamo god je god potrebno, dodajući da prevoditeljima nije pridavano dovoljno pažnje, kao ni njihovim pravima i potrebama.

- Pomoću pilot-projekta Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u 10 hrvatskih gradova bit će zaposleno 10 prevoditelja, a pokrenuo ga je

Hrvatski savez gluhih i nagluhih osoba s ciljem zakonskog izjednačavanja statusa hrvatskog znakovnog jezika s manjinskim jezicima te pravo na korištenje istoga, komentirala je Juriša napominjući da gluhoslijepim osobama nije potreban samo posrednik u komunikaciji, već im je potrebna i podrška u kretanju i snalaženju u situacijama za koje osobe s dobrim sluhom ni ne sanjaju da bi im mogle biti problematične.

U Hrvatskoj je, kako je naglasila Juriša, znakovni jezik prepoznat, ali nije i zakonom priznat. No, Vlada bi do kraja godine trebala verificirati ovaj zakon kojim bi znakovni jezik napokon bio i zakonom priznat. Sve to bi omogućilo gluhim osobama lakše integriranje u socijalnu sredinu, obrazovni sustav bi im bio pristupačniji te bi se u konačnici lakše i zapošljavali.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno