Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Uskoro zakonsko priznanje znakovnog jezika

Autor: Jelena Miloš

10.11.2008. 23:00
Uskoro zakonsko priznanje znakovnog jezika


Gluhe osobe za međusobnu komunikaciju, kao i za komunikaciju sa svima oko sebe, koriste znakovni jezik, jezik sastavljen od pokreta ruku i tijela, izraza lica, ručne abecede i znakova, pojašnjavala je profesorica Juriša


U petak i subotu u prostorijama zadarske Udruge za osobe oštećenog sluha održan je četvrti po redu besplatni tečaj znakovnoga jezika, koji je vodila profesorica Mirjana Juriša, članica Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih osobe i voditeljica Vijesti za gluhe na HRT-U.
Po riječima profesorice Juriša, tečajevi znakovnog jezika kojim se koriste gluhe i nagluhe osobe održavat će se diljem Hrvatske, budući da se tom akcijom želi potaknuti priznavanje znakovnog jezika kao službenog jezika manjine, i to u skladu s preporukom Vijeća Europe iz 2003. godine.
– Gluhe osobe za međusobnu komunikaciju, kao i za komunikaciju sa svima oko sebe, koriste znakovni jezik, jezik sastavljen od pokreta ruku i tijela, izraza lica, ručne abecede i znakova, pojašnjavala je profesorica Juriša dodajući da je znakovni jezik, kao i svi drugi jezici koji se govore, ali ne i univerzalan, budući da još uvijek ne postoji standardizirani znakovni jezik.
Naša je želja, tvrdi Juriša, da prevoditelj znakovnog jezika postane zanimanje koje će se ustaliti u školama, bolnicama, na fakultetima i kamo god je god potrebno, dodajući da prevoditeljima nije pridavano dovoljno pažnje, kao ni njihovim pravima i potrebama.
– Pomoću pilot-projekta Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u 10 hrvatskih gradova bit će zaposleno 10 prevoditelja, a pokrenuo ga je
Hrvatski savez gluhih i nagluhih osoba s ciljem zakonskog izjednačavanja statusa hrvatskog znakovnog jezika s manjinskim jezicima te pravo na korištenje istoga, komentirala je Juriša napominjući da gluhoslijepim osobama nije potreban samo posrednik u komunikaciji, već im je potrebna i podrška u kretanju i snalaženju u situacijama za koje osobe s dobrim sluhom ni ne sanjaju da bi im mogle biti problematične.
U Hrvatskoj je, kako je naglasila Juriša, znakovni jezik prepoznat, ali nije i zakonom priznat. No, Vlada bi do kraja godine trebala verificirati ovaj zakon kojim bi znakovni jezik napokon bio i zakonom priznat. Sve to bi omogućilo gluhim osobama lakše integriranje u socijalnu sredinu, obrazovni sustav bi im bio pristupačniji te bi se u konačnici lakše i zapošljavali.