Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zazivanje duhova posebno je opasno

Autor: Marijana Roščić

10.11.2008. 23:00
Zazivanje duhova posebno je opasno

Foto: Vedran SITNICA



O kandidaturu za gradonačelnika Sarajeva, koju je Topić radi crkvenog zvanja odbio, danas nije bilo ni riječi
U organizaciji Odjela za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru,  u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održano je predavanje “Religija i magija”. Predavanje je održao prof. dr. sc. Franjo Topić, profesor na Vrhbosanskoj Katoličkoj teologiji u Sarajevu i predsjednik Hrvatskog kulturnog društva ‘Napredak’. Na samom početku predavanja prisutne je pozdravio prof. dr. sc. Vladimir Skračić, prorektor za znanost na Zadarskom sveučilištu:
– Pozdravljam sve prisutne, a naročito našega gosta predavača, istaknutnog humanistu, kojem želim da se na našem Sveučilištu osjeća kao u svojoj kući.
Prof. dr. Topić se zahvalio svojim domaćinima, posebice prof. dr. sc. Vandi Babić, koja je zaslužna za ovo gostovanje.
– Svaka religija ima svoju povijest. Religija se sastoji od tri bitna elementa: dogmatika, etika i liturgika (obredi). Ona počiva na apsolutnosti. Značajka religija jesu i sljedbe ili sekte – samo u kršćanatsvu ih ima preko 2.000. Magija dolazi od riječi magos, u prijevodu činiti, čarobnjak. Magija se bavi se uskim područjima vezanima za pitanja bolesti, u pronalaženju izgubljenih stvari, a između ostalog i traženju osvete za druge. Dijeli se na crnu i bijelu magiju. Bijela magija je takoreć bezazlena. Nju čine razni predmeti, hamajlije, privjesci. Postoji sličnost u kršćanstvu, kada se vežemo za neke predmete pa ih smatramo sretnima, ali to nije ništa bogohulno. Jer čovjek je materijalno i duhovno biće, u njegovoj je prirodi vezivanje za stvari, ali naravno u umjerenoj mjeri. U 7. stoljeću je u pitanje bilo dovedeno štovanje ikona, važno je naglasiti da predmet nije božanstvo, ono je samo spona, prikaz nama nevidljivog. Isus se nama nalazi u tijelu, u srcu – govorio je Topić.
– Crna magija je pak, mnogo opasnija, ona je u dosluhu sa Sotonom. Unutar crne magije djeluju sotonisti, za koje je karakterističan ambijent noći, gašenja svjetla, okretanja križa naopako, što je uvredljivo za kršćanima. Da ne spominjem još i uništavanje i izrugivanje na razne načine posvećenog Kristovog tijela, odnosno desakraliziranje hostije. Posebno je opasno zazivanje duhova. Magija želi pojedinim obredima ovladati čovjekom, a potom i cijelim svijetom – također je rečeno.
Kod kršćanstva Bog ne rabi silu, kategorija osobe dolazi s kršćanstvom. Mi vjerujemo kao osoba, ali i u zajednici. Religija je nadrazumska, zato i jest neshvatljiva čovjeku – završio je predavanje prof. dr. sc. Topić, nakon čega su uslijedila pitanja zainteresiranih za dublju problematiku odnosa religije i magije.
Prof. Topić je osim svog teološko-humanističkog rada široj javnosti postao poznat nedavno kada je slovio za jednog od najizglednijih kandidata za gradonačelnika Sarajeva. On je kandidaturu radi crkvenog zvanja odbio, a o tome danas nije bilo ni riječi.