Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kriterij za stipendije – socijalni status i ocjene

Autor: Katina Vrsaljko

10.11.2009. 23:00
Kriterij za stipendije – socijalni status i ocjene

Foto: Filip BRALA



Uvjete za stipendiranje zadovoljavaju državljani RH, redoviti studenti preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija te stručnog ili specijalističkog diplomskog stručnog studija
Zaklada “Hrvatska za djecu” dodjeljuje 1.000 stipendija redovitim studenticama i studentima javnih visokih učilišta u ovoj akademskoj godini. Zaklada je usmjerena prema obiteljima koje su u teškoj socijalnoj, odnosno materijalnoj situaciji i na višečlane obitelji koje imaju talentiranu djecu.
– Stipendija u iznosu od 1.000 kuna dodjeljuje se za deset mjeseci u godini, a vjerujemo da će to biti dobra pomoć onima koji nemaju mogućnosti studiranja. Cilj je da se unaprijedi obrazovanje mladih u Hrvatskoj, da im se pomogne da učenjem i znanjem stvaraju svoju budućnost i unaprijede kvalitetu življenja, rekla je Maja Škifić, socijalna radnica iz Obiteljskog centra Zadarske županije te dodala kako se stipendije dodjeljuju na razini cijele države, a da ovim putem s natječajem žele upoznati studente s područja naše županije.
Zakladu “Hrvatska za djecu” osnovala je Republika Hrvatska sa svrhom promicanja obiteljskih vrijednosti i osnaživanja obitelji s većim brojem djece, a zaklada pruža pomoć obiteljima kroz novčane potpore i stipendije.
Uvjete za stipendiranje zadovoljavaju državljani RH, redoviti studenti preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija te stručnog ili specijalističkog diplomskog stručnog studija. Upisani studij kandidat treba savladavati bez ponavljanja godine, ostvariti odgovarajući broj ECTS bodova, a prosjek ocjena u dosadašnjem studiranju mora biti 3,60. Posljednji razred srednje škole kandidat je morao proći s najmanjom prosječnom ocjenom 4,50 da bi zadovoljavao uvijet za ovaj natječaj.
Kriteriji za dodjelu stipendija su prosječan opći uspjeh u dosadašnjem školovanju, socijalni status, mjesto prebivališta i osvojene nagrade na državnim natjecanjima iz znanja. Dodatni kriterij je utvrđen status težeg invaliditeta kandidata ili roditelja kandidata.
Što se tiče socijalnog statusa, uvjet za dobivanje stipendije jest da prosječni mjesečni prihod ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu zajedničkog kućanstva svih članova ne prelazi iznos od 60 posto proračunske osnovice za tekuću godinu, koja ove godine iznosi 3,326 kuna. Zadnja tri mjeseca prije podnošenja prijave na natječaj, prihod nije smio prelaziti 48 posto proračunske osnovice po članu u kućanstvu da bi osoba zadovoljavala uvjet za stipendiju.
Detalji natječaja mogu se pronaći na web stranici Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti pod rubrikom Natječaji i javni pozivi.
Rok prijave na ovaj natječaj je 23. studenog.