Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Debitanti i oni i festival

10.11.2010. 23:00
Debitanti i oni i festival


Nakon što su nedavno na lokaciji Poluotoka i grada Nina snimili spot za pjesmu „Za tebe san moga”, s novog istoimenog albuma, klapa Donat nastavlja s daljnim radom. Naime, uoči promocije albuma, ovu klapu, koja je osnovana još davne 1972. godine, očekuje nastup na skorašnjem Festivalu zabavne glazbe Zadar 2010. Kako kažu, to im je prvi nastup na festivalu natjecateljskog karaktera, što im je velika čast, jer će nastupiti pred svojom publikom.
– Nakon nekog vremena stagniranja, klapa Donat ponovno djeluje. U posljednjih godinu dana uspjeli smo puno toga napraviti, što nam je velika motivacija za budućnost. Osim nas starih članova, puno nam znače mlade pridošlice, koje na više načina unose svježinu u naš rad (Martin Kinda i Mate Vladović). Trenutno su u tijeku pripreme za promociju novog albuma „Za tebe san moga”, ali prije toga nas očekuje nastup na Festivalu zabavne glazbe.
– Iako je klapa Donat prešla pola svijeta, i nastupala na raznim prigodama, koncertima i festivalima, ovo je prvi put da gostujemo na festivalu ovog tipa. Puno nam znači što će to upravo biti pred zadarskom publikom, jer smo mi ipak prije svega lokal-patriotska klapa. Nastupit ćemo s pjesmom „Za tebe san moga”, čiji smo aranžman radili svi zajedno, a tekst je napisao naš jedinstveni Lovre Kovačević, koji inače piše većinu naših pjesama. Posebna gošća na pjesmi je gospodična Josipa Paleka, inače članica poznate ženske klape Citadela. Glavni cilj na ovom festivalu nije pobjeda, već postići da publici pjesma „sjedne” u uho, govori Saša-Mario Mešić, umjetnički voditelj klape Donat.
U posljednje vrijeme svjedoci smo „epidemije” klapa u Hrvatskoj. Međutim, gubi se izvorno klapsko pjevanje, jer su lake note postale dobro plaćeni glazbeni pravac.
– Ne želimo nikoga imenovati, ali današnje klape često zlorabe situaciju velike potražnje ovog glazbenog pravca. Nas to ne zamara previše, jer nam je savjest čista, te ćemo se dalje nastaviti probijati isključivo radom, kaže Mešić i dodaje kako se posebno želi zahvaliti na podršci Turističkoj zajednici Grada Zadra i Tankerskoj plovidbi te svima koji su na ovaj ili onaj način pozitivno utjecali na djelovanje klape Donat.