Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Kad more izađe na obalu…

10.11.2010. 23:00
Kad more izađe na obalu…


Osim niskog tlaka koji podiže more, plimu je dodatno uzrokovala i pulentada i lebićada, odnosno jugozapadni i zapadni vjetar. Sve obale koje su okrenute prema tom smjeru imale su plimu, pojašnjava Kraljev
Plima je jučer ujutro okupala zadarsku obalu pa se tako uz vjetar more izlijevalo na Trpimirovu obalu, a u Sukošanu je zbog velike plime more prekrilo cestu na Rudini, Donjem moru i Ruševcu. Dok se more nije povuklo, taj dio ceste nije bio zatvoren za promet već su pojedini “hrabri” vozači prometovali na svoju odgovornost. More je poplavilo i dvorišta i došlo do samih pragova obiteljskih kuća.
Kako doznajemo, ovo nije najveća plima, pamtimo i znatno veće plime kada je plimni val dolazio čak do centralnog trga Gornja vrata. Štoviše, u starom selu more je udaralo u kuće te su tijekom plime bile stalno poplavljene, naročito dok se velikim nasipom nisu spojile obale Donjeg mora i Rudine te izgradila prometnica.
– Ovo je našoj općini još jedna poruka čudljive prirode da što žurnije nađe financijska sredstva i krene u obnovu i rekonstrukciju obalnog pojasa, čulo se od Sukošanaca, dok su Zadrani uglavnom uživali kada su plima i vjetar more tjerali na cestu.
Zadarski meteorolog Duško Kraljev objasnio je da je do ovako visoke plime došlo zbog jako duboke ciklone i jako niskog tlaka zraka od 991 hektopaskala (hPa).
– Osim niskog tlaka koji podiže more, plimu je dodatno uzrokovala i pulentada i lebićada, odnosno jugozapadni i zapadni vjetar. Sve obale koje su okrenute prema tom smjeru imale su plimu, govori Kraljev.
Iako u Jadranu plima i oseka imaju relativno male amplitude, u Sukošanu plima zna često prouzročiti probleme, naročito u prometu.
– Do visokih plima pogotovo dolazi u mjestima koja se nalaze u velikim zatvorenim valama, kao što je, primjerice, uvala Zlatna luka u Sukošanu, a neki put čak može doći i do plimnog vala, objasnio je Kraljev, dodajući da ova pojava nije neuobičajena, samo se ne događa često.