Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kanal Pag-Košljun ipak ide dalje

10.11.2010. 23:00
Kanal Pag-Košljun ipak ide dalje


Velika se rasprava vodila se o prijedlogu šest vijećnika (SDP-a i Paške stranke) o stavljanju izvan snage Odluke o izradi UPU kanal Pag-Košljun koja je donesena 10. ožujka 2009. godine. Šest vijećnika je bilo za, a osam protiv i tako prijedlog o stavljanju Odluke o izradi UPU-a kanal Pag-Košljun izvan snage nije prošao
Burno je jučer bilo na sjednici Gradskog vijeća Grada Paga na kojoj su se lomila koplja između vladajuće koalicije i oporbe gotovo po svim točkama dnevnog reda. Počelo je s prijedlogom Odluke o naknadi za razvoj javne vodoopskrbe i javne odvodnje, Odluke o korištenju sredstava iz naknade za financiranje održavanja i gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture-javne odvodnje i Odluke o korištenju sredstava iz naknade za financiranje održavanja i gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture-javne vodoopskrbe temeljem kojih će se dio sredstava koje ubire Komunalno društvo Pag uplaćivati na račun Grada. Josip Tičić, vijećnik SDP-a je rekao kako se te odluke ne mogu donijeti jer se radi o namjenskim sredstvima.
– Ta sredstva su namijenjena za gradnju vodospreme u Ražancu, za spoj Paga s vodovodnim sustavom Zrmanja, za vodovod Vrčići i vodovod Šimuni-Košljun tako da se ona ne bi smjela preusmjeravati na drugi račun i za drugu namjenu, rekao je Tičić.
Proračun Komunalnog društva jednak onom gradskom
Zvjezdana Fabijanić (SDP) je izrazila sumnju kako se iza predloženih odluka krije nešto što nije rečeno. Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić je uzvratio kako Komunalno društvo ima proračun od 15 milijuna kuna, gotovo kao i Grad te ne može tražiti od Grada sredstva, a da Grad ne dobiva ništa. Nakon prilično žestoke rasprave koja je uslijedila, a tijekom koje su oporbeni vijećnici iz SDP-a i Paške stranke tražili objašnjenje i iznošenje suštine predloženih odluka, za riječ se javio zamjenik gradonačelnika Tino Herenda koji je pojasnio kako Grad ima određena dugovanja za projekte koji su napravljeni i koje treba platiti te kako je normalno da se u to uključe i sredstva koje ubire Komunalno društvo.
Za predložene odluke glasovalo je osam vijećnika vladajuće koalicije, šest vijećnika je bilo suzdržano, a jedan je bio protiv.
Velika se rasprava vodila o prijedlogu šest vijećnika (SDP-a i Paške stranke) o stavljanju izvan snage Odluke o izradi UPU-a kanal Pag-Košljun koja je donesena 10. ožujka 2009. godine. Josip Tičić je u ime predlagača naveo kako je Odluka koja je objavljena u Službenom glasniku Grada Paga nije istovjetna s odlukom koja je donesena na sjednici Gradskog vijeća.
Tko gradi, a tko ruši kanal Pag-Košljun?
– Ne potičemo raspravu o tome tko je za, a tko je protiv gradnje kanala nego je riječ o tome da su dvije odluke u koliziji i mi smo na ta upozoravali, ali se ništa nije napravilo kako bi se to ispravilo. Smatramo da se ovako ne može raditi, a mi kao stranka nismo, kako neki govore, sve to prijavljivali Državnom odvjetništvu nego smo se obratili tamo gdje treba, a to je Gradsko vijeće, rekao je Josip Tičić.
Gradonačelnik Ante Fabijanić je uzvratio kako je Odluka koja je donesena na sjednici Gradskog vijeća 10. ožujka 2009. godine identična s onom koja je objavljena u Službenom glasniku.
– Vi podmećete i širite laži i ovaj primjerak odluke koju ste dostavili uz vaš zahtjev za stavljanje izvan snage Odluke nema urudžbenog broja ni datuma ni potpisa, što znači da se služite krivotvorinama i smatram da Gradsko vijeće o tome ne treba raspravljati. Vi želite rušiti projekt i to vam je jedini cilj, a ovakve lažne materijale stavljate na internet i širite laži. Zbog toga sam cijelo ljeto išao na policiju i tvrdim kako se radi o identičnoj odluci, a uostalom i Ministarstvo zaštite okoliša, graditeljstva i prostornog uređenja odluku nije stavilo izvan snage i očito je da su se u ministarstvo slali lažirani dokumenti, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Vijećnik Paške stranke Igor Karavanić je naveo kako se radi o vrlo ozbiljnom problemu.
Kapital ne može čekati
– Sve ovo radimo u najboljoj namjeri kako bi se ispravila pogreška, ako se radi o pogrešci, a vi nas morate uvjeriti kako odluka koja je objavljena nije falsifikat. Kada razmislimo o toj odluci postavlja se pitanje pravog razloga za smjenu prijašnjeg gradonačelnika, jer je zanimljivo da je ova odluka donesena neposredno nakon njegovog smjenjivanja, a ubrzo nakon postavljanja sadašnjeg gradonačelnika. Tražimo pojašnjenje, jer ako ga ne dobijemo, morat ćemo ga tražiti na drugi način, preko nadležnih institucija. Ne želimo ništa zaustavljati, ali moramo sve razjasniti jer svi mi postajemo sudionici i kasnije se nećemo moći pozivati na odluke neke stare vlasti, rekao je Karavanić.
Vijećnik HSS-a Eduard Maržić je naveo kako kapital ne može čekati te kako investitoru treba omogućiti gradnju kanala.
– Kanal se mora realizirati, a uz kanal se može napraviti velik broj popratnih sadržaja koji će omogućiti razvoj nautičkog turizma, više turista i slično. Dokumentaciju treba riješiti i ako treba zasjedat ćemo dan i noć dok sve ne riješimo i, po mojem mišljenju, sve mora biti završeno u roku od godinu dana kako bi investitor mogao početi graditi kanal, rekao je Eduard Maržić.
Maržić je pokazao plan popratnih sadržaja koji bi se gradili uz kanal, navodeći kako bi se mogla izgraditi marina i oko tri tisuće stambenih jedinica u Dinjiškoj, na mjestu na kojem se nalaze bazeni solane.
Kada je predsjednik Gradskog vijeća Branimir Paro-Vidolin stavio prijedlog na glasovanje, šest vijećnika je bilo za, a osam protiv i tako prijedlog o stavljanju Odluke o izradi UPU-a kanal Pag-Košljun izvan snage nije prošao.