Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Promidžba i razmjena inovativnih literarnih ideja

10.11.2010. 23:00
Promidžba i razmjena inovativnih literarnih ideja


– Interliber je šarolik i sveobuhvatan uvid u stanje hrvatske i strane knjige, a kao takav utočište je ne samo bibliofila, nego i mnogih obitelji koje uz lijepu knjigu tragaju za kulturnim sadržajima, kazao je ministar Biškupić
Mr. Božo Biškupić, ministar kulture otvorio je jučer na Zagrebačkom velesajmu 33. međunarodni sajam knjiga i učila – Interliber, riječima:
“Kutija olovnih slova, to nije mnogo (…), ali je jedino što je čovjek do danas izumio kao oružje u obranu svog ljudskog ponosa.” Citirajući Krležine proročanske riječi, izražavam svoje zadovoljstvo što i ove godine imam priliku otvoriti međunarodni sajam knjiga i učila Interliber, koji se već tradicionalno održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture – Interliber je šarolik i sveobuhvatan uvid u stanje hrvatske i strane knjige, a kao takav utočište je ne samo bibliofila, nego i mnogih obitelji koje uz lijepu knjigu tragaju za kulturnim sadržajima. Ministarstvo skrbi o položaju i statusu pisca te svake godine pojedinim autorima dodjeljujemo stipendije za poticaj. Uvest ćemo plaćanje naknade za posudbu knjiga u knjižnicama kako bi se zaštitila autorska prava te poboljšao položaj pisca. Ministarstvo tradicionalno sudjeluje i u otkupu knjiga za sustav narodnih knjižnica financira prijevode djela hrvatskih autora na strane jezike, rekao je Biškupić te dodao kako je, unatoč globalnoj krizi, Interliber prigoda za promidžbu i razmjenu inovativnih literarnih ideja i iskustava među izdavačima, piscima i književnim kritičarima.
Nazočne je pozdravila i direktorica ZV-a Mirela Bartolec, te je podsjetila da na ovogodišnjoj priredbi izlaže 250 izlagača iz Hrvatske i osam zemalja svijeta. U ime Grada Zagreba dobrodošlicu izlagačima i posjetiteljima poželjela je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, s ponosom istaknuvši da Interliber nadilazi granice Grada i RH.
 


Književna nagrada B.B.Z.-a


Književne nagrade V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman 2010. godine dodijeljena je Aleksandru Novakoviću za roman “Vođa”. Roman donosi strašnu priču o svim našim zločinima i o svim našim zločincima.