Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prostorni plan trebao bi biti temeljni dokument

10.11.2010. 23:00


Bilo je izričito naglašeno da će sve ono što je po prostornom planu, a RH je vlasnik, prijeći u vlasništvo jedinica lokalne samouprave. To se nije dogodilo pa su JLS-a morale dodatno raditi na izradi DPU-a kako bi dokazale svoj interes, kaže Lončar, dodajući da se to donekle moglo i prihvatiti, ali zakonom iz 2007. godine još se gore pooštrio postupak za izvlaštenje
Zbog sporog postupka izvlaštenja zemljišta snažniji gospodarski rast koči, skupa i nelogična birokracija. Ona troši vrijeme, strpljenje i općinsku blagajnu te je Općina Poličnik krenula u snažnu ofenzivu promjene i pojednostavljenja postojećeg Zakona o izvlaštenju. Svoj stručno elaboriran “Prijedlog za izmjenu zakona o izvlaštenju zemljišta u svrhu gospodarskog oporavka” odaslala je na ruke predsjednice Vlade Jadranke Kosor.
Zakonska zavrzlama
– Osim premijerki prijedlog je odaslan i dan na znanje ministrici zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marini Matulović-Dropulić, ministru regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidaru Pankretiću, ravnateljici Uprave šumarstva Biserki Šavor, državnom tajniku za upravljanje državnom imovinom Jozi Saraču te zadarskim saborskim zastupnicima Nevenki Marinović i Ivi Grbiću, istaknuo je načelnik Davor Lončar, dodajući da bi se postupak izvlaštenja zemljišta mogao skratiti s nekoliko godina na samo šest mjeseci na način da prostorni plan bude osnova potrebne dokumentacije koja bi se u paketu slala na sve nadležne adrese.
Naime, Općina Poličnik već nekoliko godina pokušava pronaći skraćeni postupak izvlaštenja zemljišta kad je u pitanju opće dobro za razvoj gospodarskih zona i drugih zona koji su u interesu Republike Hrvatske za gospodarski oporavak.
– Ključni problemi za strane investitore su korupcija i spora birokracija, kapital ne čeka proceduru. No nikako da se ubrza i uskladi postupak te smanje troškovi izvlaštenja zemljišta. Čak nekoliko godina nikako da krene izvlaštenje u korist regionalne i lokalne samouprave. Da nije istinito bilo bi smiješno, tvrdi Lončar, dodajući da je zakon obvezao sve regionalne i lokalne samouprave da naprave svoje prostorne planove i da su svi u skladu zakona to i učinili.
Planovi uređenja
– Bilo je izričito naglašeno da će sve ono što je po prostornom planu, a RH je vlasnik, prijeći u vlasništvo jedinica lokalne samouprave. To se nije dogodilo pa su JLS-a morale dodatno raditi na izradi DPU-a kako bi dokazale svoj interes, kaže Lončar, dodajući da se to donekle moglo i prihvatiti, ali zakonom iz 2007. godine još se gore pooštrio postupak za izvlaštenje.
I ostali načelnici i gradonačelnici imaju iste probleme. Naime, umjesto olakšanog i bržeg postupka izvlaštenja on se zapravo pooštrio na način da je u obvezi izrada UPU-a koji ne regulira niti česticu zemlje, niti zamjenjuje lokacijsku dozvolu. Da bi mogli ići u realizaciju jedinice lokalne samouprave dodatno su u obvezi raditi DPU-a radi reguliranja čiste čestice.
– Ono što je nekad DPU-a imao prednost, a to je zamjena za lokacijsku dozvolu, jednostavno je nestalo. Naime, po novom Zakonu o izvlaštenju bilo koja fizička i pravna osoba morala je dodatno raditi pojedinačno za sebe lokacijsku dozvolu što stvara velike troškove, odnosi vrijeme za ulaganje i nema stvaranja novih vrijednosti, objašnjava Lončar.
Općina Poličnik ima svoj prijedlog kako bi se postupak izvlaštenja vremenski skratio.
– Kada JLS-a podnosi zahtjev za izvlaštenje zemljišta, u prilogu bi trebalo obvezno dostaviti prostorni plan i ucrtanu zonu u prostorni plan, predlaže Lončar ističući kako katastarski preslik zone mora biti usklađen s obuhvatom iz prostornog plana.
– Parcelacijski elaborat također mora biti usklađen s prostornim planom i obuhvatom po prijedlogu iz prostornog plana. Parcelacijski elaborat mora biti ovjeren od Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, zatim od strane Županijskog upravnog udjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje u skladu s prostornim planom i namjenom te od Ureda katastra, koji će dati prijedlog za formiranje novih čestica zemlje i izdati rješenje JLS-a o provedbi upisa u posjed, što bi pojednostavilo i znatno skratilo postupak izvlaštenja, uvjeren je Lončar, zaključujući da je prostorni plan temeljni dokument za sve.