Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sanader od Barišića primao milijune u svom stanu

10.11.2010. 23:00
Sanader od Barišića primao milijune u svom stanu


Donesi koliko možeš jer će sve trebati, rekao bi bivši premijer i predsjednik HDZ-a svome rizničaru i prijatelju, a novac se prilikom primopredaje nije niti prebrojavao!
Glavnina novca – više od 30 milijuna kuna – izvučena iz državnih poduzeća preko Fimi-medije završila je kod Ive Sanadera, a on je osobno odlučivao gdje će taj novac biti raspoređen. To je USKOK-u ispričao bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić iznoseći posljednjih dana svoju obranu u istrazi poslovanja Fimi-medije s državnim poduzećima.
Prema Barišićevoj priči, bivši premijer bio je od samog početka upoznat s načinom na koji je Fimi-medija poslovala s državnim poduzećima. Dapače, Barišić je predložio Sanaderu da se iskoristi upravo poduzeće Nevenke Jurak te da joj se zapravo pomogne budući da su njeni prijašnji poduzetnički pokušaji propali. Pritom je svima bilo jasno da će dio novca od poslovanja s državnim poduzećima morati biti vraćen dobročiniteljima.
Kad se poslovanje zahuktalo, počelo je i torbarenje. Barišić je pred USKOK-om priznao da je Sanaderu doslovno nosio novac u kovčezima i predavao mu ga u njegovoj obiteljskoj kući u Kozarčevoj ulici u Zagrebu. Povjerenje između obiteljskih prijatelja Barišića i Sanadera bilo je toliko da se nisu ni precizno dogovarali oko svota. Sanader bi Barišiću znao reći da donese koliko može jer će sve trebati, a prilikom primopredaje novac se nije niti prebrojavao!
Novac za – lobiste
Zahtjeve za novcem bivši je premijer pravdao uglavnom političkim i stranačkim potrebama, primjerice, isplatama europskih lobista. Koliko su Sanaderova obrazloženja bila istinita, Barišić nije znao, a po svemu sudeći, nije ga ni previše zanimalo.
Gdje su na koncu završili milijuni koje je Barišić predao Sanaderu, USKOK tek mora utvrditi. Dio tog novca sigurno je potrošen za potrebe stranke, a i mimo milijuna predanih Sanaderu, Barišić je, od novca kojim je raspolagala Fimi-medija, po Sanaderovom nalogu radio manje isplate za stranačke potrebe.
Na koncu, sporna dva milijuna kuna i 300 tisuća eura koje je Barišić donio u gotovini u stranku nakon što je smijenjen s dužnosti rizničara, navodno su trebala biti namijenjena kampanji za HDZ-ovog kandidata za predsjednika Republike. No, Sanader i Barišić su ispraznili crnu stranačku blagajnu neposredno prije Sanaderovog odlaska, a novac je vraćen stranci tek poslije Josipovićeve pobjede. Iz današnje perspektive, to je za vladajuće sretna okolnost, kao i činjenica da u HDZ-u nisu trošili taj novac nakon što im ga je Barišić vratio.
Kome vjerovati?
Zbog činjenice da je od bivšeg stranačkog rizničara dobio gotovinu, Sanader bi se mogao naći pod sumnjom da je cijelu svotu zadržao za sebe. Gotovinu je, naime, kaznenopravno nemoguće pratiti bez suradnje potencijalnih osumnjičenika, a sam Sanader još je jučer u Saboru tvrdio da nikad nije primio novce u torbi.
Uskočki tužitelji tako će u posljednjoj fazi istrage poslovanja Fimi-medije doći u situaciju da moraju procijeniti čijoj će riječi više vjerovati: Barišićevoj ili Sanaderovoj. Barišićevu obranu, međutim, podupire i obrana Nevenke Jurak i sva prikupljena dokumentacija. Dok Barišić objašnjava tužiteljima kako se došlo na ideju da državna poduzeća rade s Fimi-medijom, kako se posao strateški organizirao i kako je predavao novac Sanaderu, Nevenka Jurak objašnjava detalje oko angažmana Fimi-medije s pojedinim državnim poduzećima, načina podizanja prihoda vlastitog poduzeća te kako je i pod kojim okolnostima predavala novac Barišiću.
Barišić i Jurak još se nalaze u Remetincu te ih se svakodnevno dovodi na ispitivanja u prostorije USKOK-a. Nakon što završe s obranama, mogli bi vrlo brzo biti pušteni da se brane sa slobode.
 


Bačić: Svjedočit ću ako me USKOK pozove


Glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić rekao je jučer da će se, naravno, odazvati ako ga USKOK pozove za svjedoka u istragi o slučaju Fimi-medije i navodnom ilegalnom financiranju većinske stranke.
– Ako budem pozvan, odazvat ću se, izjavio je Bačić novinarima u Saboru.
A Bačićev prethodnik na dužnosti glavnog tajnika, Ivan Jarnjak, dodao je da u njegove četiri godine “nije dobio nikakve informacije o postojanju crnih fondova u stranci”. Upitan hoće li se odazvati ako ga USKOK pozove za svjedoka, odgovorio je da o kaznenim predmetima nikada ne govori.
D. C.