Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Blanki Vlašić i vojnim pilotima zajednička ljubav prema visinama

10.11.2011. 23:00
Blanki Vlašić i vojnim pilotima  zajednička ljubav prema visinama


Svoju ulogu kume ja shvaćam vrlo ozbiljno, zato pripazite: bit će nenajavljenih posjeta, kontrolirat ću vas i pratiti vaš rad – rekla je svjetski poznata hrvatska atletičarka Blanka Vlašić budućim vojnim pilotima, nakon što je sletjela na pistu zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a u vojarni Zemunik


Čast mi je što sam izabrana za kumu ovog naraštaja vojnih pilota. Svoju ulogu kume shvaćam vrlo ozbiljno, zato pripazite: bit će nenajavljenih posjeta, kontrolirat ću vas i pratitii vaš rad – rekla je svjetski poznata hrvatska atletičarka Blanka Vlašić budućim vojnim pilotima, nakon što je sletjela na pistu zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a u vojarni Zemunik.
Tamo je jučer za devetoricu mladih letača upriličena svečana promocija njihovih prvih samostalnih letova na avionima i helikopterima, a njihova kuma podijelila im je po jednu crvenu ružu i specijalne diplome za prve samostalne letove.
– Ne znam tko me izabrao za kumu, ali oduševio me poziv iz vojarne u Zemuniku. Bit ću ozbiljna kuma – dodala je raspoloženo sportašica, koja je potom isprobala pilotske kabine kako bi upoznala buduća radna mjesta njezine kumčadi.
U nastavku svečanosti mladim pilotima na njihovu je uspjehu čestitao zapovjednik 93. zrakoplovne baze, brigadir Miroslav Kovač, koji im je ujedno prenio i čestitke zapovjednika HRZ-a i PZO-a, generala Dražena Šćurina.
– Najprije čestitam učenicima-letačima za uspješno izvedene samostalne letove na avionu Pilatus PC-9 i helikopteru BELL 206 B. To je sigurno poseban događaj i doživljaj kojeg svi mi piloti nosimo u sjećanju, ali čestitke zaslužuju i nastavnici letenja koji su vas doveli do ovog iskoraka i spremnosti za samostalno upravljanje izabranih letjelica – s govornice piste u Zemuniku naglasio je Kovač poželjevši mladim pilotima uspješnu karijeru. No, Kovač nije zaboravio ni zrakoplovne tehničare bez kojih zasigurno ne bi bilo jučerašnjeg slavlja, kazavši da im odaje priznanje za njihov rad na održavanju tehnike.
Svečanost je završena obilaskom prostorija u kojima su piloti stekli svoja znanja, u kojima provode slobodno vrijeme, objeduju i spavaju, a sve to s njima je obišla i njihova kuma, koja je sa zanimanjem pratila svaki korak.
– Svašta ću naučiti dolascima u vojnu bazu, upoznati bolje avione koji, moram priznati, su mi draži od helikoptera, ali ipak neću mijenjati karijeru u letačku – rekla je Blanka, koja je za jučerašnju prigodu odjenula letački kombinezon i vojne čizme.


Blanka prva kuma-sportašica




Osim Blanke Vlašić, vrhunske hrvatske atletičarke koja s pilotima dijeli ljubav prema visini, kume prethodnim naraštajima pilota bile su Severina, Minea, Jelena Rozga, Mia Begović, Ana Grbić i Martina Novosel.


Piloti zadovoljni kumom


– Nismo znali tko će nam biti kuma. Iznenadili smo se kada smo vidjeli Blanku Vlašić na pisti i zaista nam je iznimno drago da je naša vrhunska sportašica kuma upravo našem naraštaju – rekli su Zadranin Marko Novković te dvojica Zagrepčana Ivan Burčul i Karlo Kolšek, a istog su mišljenja i njihovi kolege Šime Alić, Krešimir Oštrić, Hrvoje Bagarić, Vedran Rozić i Tihomir Grganić, kao i Dražen Matijević, jedini stranac među učenicima-letačima. On je naime, u zemuničku Zračnu bazu došao iz Oružanih snaga BiH, a školuje se za pilota helikoptera u vojarni Zemunik temeljem bilateralnog ugovora potpisanog između dviju država – Hrvatske i BiH.


Kovač: Selekciju su završili samo najuspješniji


Zapovjednik zrakoplovne baze Zemunik, brigadir Miroslav Kovač u obraćanju učenicima-letačima kazao je kako je upravo njima – izabranima, povjerena izazovna i časna zadaća – postati hrvatski vojni pilot.
– Od velikog broja prijavljenih kandidata selekcijski su postupak završili samo najuspješniji i zato rijetki imaju mogućnost ostvariti izazovnu i časnu zadaću, ostvariti svoje snove, steći moć upravljanja letjelicom pilotskim znanjem i letačkim vještinama – rekao je zapovjednik Kovač, prognozirajući ovom naraštaju uspješnu letačku karijeru na dobrobit svoje postrojbe, a tako i HRZ-a i PZO-a u cjelini.