Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Milinović: Ministar nije kriv ako župan štedi

10.11.2011. 23:00
Milinović: Ministar nije kriv ako župan štedi


Premijerka Jadranka Kosor uručila je jučer predstavnicima deset županija i lokalnih zavoda za hitnu medicinu ključeve 33 nova vozila hitne pomoći, od ukupno 128 vozila koliko će ih u sklopu reforme hitne medicinske pomoći dobiti zavodi za hitnu medicinu.
– Krenuli smo u veliki projekt. Hitna medicinska pomoć je najvažnija pomoć, a zahvaljujući novim vozilima bit će spašeni mnogi životi i ljudi brže vraćeni u radni proces – istaknula je premijerka Kosor, ističući kako svako vozilo, opremljeno novom opremom, stoji 550.000 kuna.
Projekt reforme HMP, po riječima ministra zdravstva Darka Milinovića trajat će do 2013. godine, u njega će se u tom roku uložiti 90 milijuna eura, a cilj mu je postići zbrinjavanje pacijenta unutar tzv. zlatnog sata jer je tada smrtnost pacijenata manja od 30 do 50 posto.
– Dosad smo imali 55 punktova hitne pomoći s liječnikom, dok je novom mrežom predviđeno 95 punktova, a županije će za hitnu pomoć dobiti 112 milijuna kuna više. Novim ćemo vozilima zamijeniti stara među kojima su neka starija od 20 godina. Pitam vas je li to podizanje razine zdravstvene zaštite u hitnoj medicini – upitao je Milinović. Osvrćući se na smrtne slučajeve u Krku i Umagu, gdje je hitna služba zakazala, ustvrdio je kako “ministar ne može biti kriv ako župan odluči ukinuti jedan tim hitne pomoći radi uštede”.
Komentirajući najavu prosvjeda obiteljskih liječnika u organizaciji KoHOM-a, Milinović je kazao kako “pacijent ne može biti zadovoljan prosvjedom, nego kad mu na poziv hitne pomoći dođe ovakvo novo vozilo”. Razloga za prosvjede nema, smatra ministar, jer će sustav hitne u narednih pet godina, osim novih vozila, dobiti i dodatnih 200 liječnika i 200 medicinskih sestara i tehničara.
– Reforma hitne pomoći nije gotova, to je proces koji će trajati tri do četiri godine, i u kojem moramo proći prilagodbu. Idemo se polako educirati, uvoditi nove sustave, dovoziti nove aute, specijalizirati nove liječnike i sestre, s krajnjim ciljem da pacijent bude zadovoljan – poručio je Milinović.
Na pitanje je li utvrđena odgovornost za smrt pacijenta na Krku, ministar je najavio kako će nalaz inspekcije biti objavljen najkasnije danas.


Vozilo darovano i Zadarskoj županiji


Predsjednica Vlade Jadranka Kosor predala je vozila predstavnicima deset županija i tamošnjih zavoda za hitnu medicinu. Jedno od njih dolazi i u Zadarsku županiju, pa je permijerka ovom prigodom ključeve uručila županu Stipi Zriliću i novoizabranoj ravnateljici Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Davorki Krnčević.