Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Turudićeva lekcija bontona Sanaderu

10.11.2011. 23:00
Turudićeva lekcija bontona Sanaderu


Sanaderova obrana najavila je pak da će kao svjedoka pozvati Zsolta Hernadija, predsjednika Uprave MOL-a osumnjičenog da je Sanaderu dao 10 milijuna eura mita


Kratku lekciju bontona u sudnici dobio je jučer Ivo Sanader od suca Ivana Turudića. Nakon što je mimo procesnog redoslijeda počeo polemizirati sa zamjenicom ravnatelja USKOK-a Tamarom Laptoš sudac ga je upozorio da joj se ne obraća sa “ona”, već da ju titulira njezinom funkcijom. Rasprava se razvila jer je obrana upozorila kako USKOK nije tijekom istrage ispitalo svjedoke koji bi možda rekli nešto u Sanaderovu korist. 8
– Mislio sam da je zadaća DORH-a pomoć sudu da dođe do pravde, što ovdje nije slučaj. Za drugu točku optužnice (o mitu u privatizaciji Ine – op.a.) tužiteljstvo ima samo jednog svjedoka i to čovjeka koji s njima ima svoje probleme, nastavio je Sanader, ali ga je sudac prekinuo.
– Sada se ne obraćate vijeću, već očito javnosti, a to u ovom trenutku ne možete. Dajte da vam pomognem! Ni u čemu niste uskraćeni. Sada, međutim, niste u poziciji postavljati pitanja već na njih odgovarati, objasnio je Turudić Sanaderu.
– Poštujem sud, ali bih još rekao da je moja vlada naslijedila…, nastavio je Sanader.
– Ne… ne dopuštam vam sada to… nismo u fazi iznošenja obrane, ponovno je sudac Turudić uzeo optuženom bivšem premijeru riječ.
Tek nakon konzultacije s braniteljima Sanader više nije ništa rekao.
U sjeni ovog verbalnog nadmudrivanja ostali su važni detalji suđenja na kojem je tužiteljstvo predložilo jednog novog svjedoka u “slučaju Ina”. Riječ je o Dragi Vidakoviću, bivšem dugogodišnjem šefu “Hypo Leasing Kroatiena”, koji je ljetos s još trojicom bivših suradnika osumnjičen za sudjelovanje u izvlačenju oko 18,5 milijuna kuna na temelju fiktivnih računa. On bi trebao svjedočiti o dolascima Wolfganga Kulterera i Güntera Striedingera, bivših čelnika Hypo banke u Zagreb, te o Sanaderovim sastancima s Kultererom u Klagenfurtu početkom 1995.
Sanaderova obrana najavila je pak da će kao svjedoka pozvati Zsolta Hernadija, predsjednika Uprave MOL-a osumnjičenog da je Sanaderu dao 10 milijuna eura mita tijekom privatizacije Ine. On je u optužnici zasad tek naveden kao davatelj 10 mita. To što kao svjedok nije pozvan Imra Fazekas, u optužnici prozvan kao posrednik u primopredaji mita, također je zgrozilo obranu, ali se i sucu otelo iznenađenje kada tužiteljica nije pročitala Fazekasevo ime među predloženim svjedocima.
Hoće li snimka video-nadzora iz lokala “Marcellino” biti dokaz u sudskom postupku još nije odlučeno, ali je USKOK najavio za svjedoka pozvati Maria Čerhaka, vlasnika restorana koji ju je sačuvao. Obrana je navela još niz razloga zbog kojih ova snimka nije zakonit dokaz, najavljujući da će u slučaju da ona bude pregledana na glavnoj raspravi pravdu tražiti na višim hrvatskim sudovima, te čak i na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.
– Osim što na ulazu u prostor koji je pod video-nadzorom mora biti jasno istaknuto upozorenje, nužno ga je izvjesiti i u svim prostorijama koje pokrivaju nadzorne kamere. Ugostiteljski objekti imaju ograničen javni pristup pa ih se zbog toga ne može tretirati javnim prostorima, a pogotovo ne neke prostorije u njima koje se smatraju privatnima, kao što je to bilo i u ovom slučaju. Prikupljeni osobni podaci mogu se koristiti za točno određene svrhe, te ih se nakon toga mora uništiti, navela je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković.
Sanaderovi odvjetnici nisu željeli otkriti hoće li na klupu za svjedoke zvati premijerku Jadranku Kosor. Izvjesno je tek da će u nastavku procesa 17. studenoga svjedočiti Tomislav i Vladimir Kurelec, dok se ispitivanje Strideingera očekuje početkom prosinca. U sudski spis USKOK je predao i dokumentaciju s vlasničkom strukturom tvrtki s Djevičanskih Otoka i sa Cipra preko kojih je išla isplata MOL-ovog mita. Doznajemo da iza njih stoje ruske tvrtke.


Predstavnik i odvjetnik HDZ-a danas u USKOK-u




Predstavnik HDZ-a Damir Sesvečan i odvjetnik te stranke Vladimir Gredelj doći će danas u 13 sati na ispitivanje u USKOK koji je protiv HDZ-a pokrenuo istragu zbog crnih fondova, potvrdio je Gredelj. Odvjetnik prve stranke osumnjičene za korupciju najavio je da će nakon saslušanja u USKOK-ovom sjedištu u Gajevoj ulici novinarima dati kratku izjavu, no prije toga nije želio govoriti o slučaju. Prije ispitivanja nije želio otkriti ni strategiju kojom se HDZ planira braniti protiv USKOK-ovih sumnji.
Predstavnik HDZ-a u sjedište USKOK-a dolazi s odvjetnikom jer se ta stranka, uz 19 fizičkih osoba, u slučaju Fimi medija osumnjičena kao pravna osoba. Tužiteljstvo, naime, sumnja da se dio novca izvučen iz ministarstava i državnih tvrtki slio u HDZ-ovu crnu blagajnu iz koje su se financirale izborne kampanje i troškovi nekih stranačkih dužnosnika.