Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ugljanski folklor za Europljane

10.11.2011. 23:00
Ugljanski folklor za Europljane


Ingrid Vuchich ističe da su za put u Prag naučile pjevati i jednu staru češku pjesmu, “Aeh, synku, synku”, čime su oduševili tamošnju publiku, koja je njihov nastup popratila na nogama i dugotrajnim pljeskom


Udruga žena “Điran” iz Ugljana obavila je još jednu uspješnu “misiju” – njezine članice upravo su se vratile iz Češke, gdje su sudjelovale na Međunarodnom festivalu folklora.
U Pragu je od 3. do 6. studenog održan ovogodišnji festival europskoga folklora, na kojemu su nastupile čak 54 skupine iz brojnih europskih zemalja. Među folklornim skupinama iz Poljske, Ukrajine, Grčke, Turske, Mađarske, Slovačke i drugih zemalja, nastupile su i tri skupine iz Hrvatske, Ugljanke, Sinjani i jedna skupina iz Hrvatskoga zagorja.
Voditeljica i osnivačica Udruge žena “Điran” Ingrid Vuchich nam je kazala da je zadovoljna uspjehom na ovome, po brojnosti sudionika jednome od najvećih europskih folklornih skupova, a ujedno i stoga što im je na neki način ovo bila i obveza. Naime, u programu “Đirana” je između ostaloga, zapisano da barem jednom godišnje trebaju nastupiti i izvan granica Hrvatske, što su dosad svake godine uspješno realizirale. Ove vrijedne žene koje njeguju domaću pjesmu i plesove, ne samo da nastoje održavati bogatu kulturnu baštinu svoga otoka, nego je nastoje i pokazivati drugima. Zato one više puta godišnje nastupaju i izvan svoga mjesta, a sumještanima svake godine iznova prezentiraju sve što su uspjele obnoviti od starih napjeva i plesova, ali i novu “građu”, izvodeći i najnovije dalmatinske napjeve, ali i poeziju.
Ingrid Vuchich ističe da su za put u Prag naučile pjevati i jednu staru češku pjesmu, “Aeh, synku, synku”, čime su oduševile tamošnju publiku, koja je njihov nastup popratila na nogama i dugotrajnim pljeskom. Inače, nastupali su u velikoj kongresnoj dvorani jednoga praškoga hotela, koja može primiti čak 2.000 gledatelja i stalno je bila puna.
Podržavajući rad i trud “Điranica” i ovoga puta su s njima putovali i predstavnici njihove Općine Preko, pomoćnici načelnika Valentin Bakota i Endi Ćuća, kao i Dražena Strihić, voditeljica Turističke zajednice. Osim sudjelovanja na festivalu, Ugljanke su put iskoristile i za izlete, pa su osim razgledanja Praga, obišle Karlove Vari te Budimpeštu.
Voditeljica “Điranica” Ingrid Vuchich kaže da im je ova godina bila uspješna, puno su nastupale i vježbale, da će godinu završiti božićnim koncertom, a onda u veljači obilježavaju osam godina postojanja i djelovanja, kada će održati i redovnu izbornu skupštinu.