Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Orguljaš iz Kotara koji je osvojio Veneciju

10.11.2013. 23:00
Orguljaš iz Kotara koji je osvojio Veneciju


Bulić kod Benkovca ovih dana je, ali bit će i u budućnosti, ponosno na svog don Petra Nakića.
– Don Petar Nakić, poznati venecijanski graditelj orgulja, rođen je u Buliću 1694. godine od oca Jurja i Doroteje Nakić, a sahranjen u Conegliano u Italiji. U svijetu je puno poznatiji po svom talijaniziranom imenu – Pietro Nachini, istaknuo je župnik fra Damir Ćikara na završetku misnog slavlja pozdravivši goste, članove družbe »Braća Hrvatskog Zmaja« iz Zadra i Pazina i njihovog velikog meštra Nevića Šetića, gradonačelnika Branka Kutiju i članove gradskog vijeća, umjetnika Tomislava Kršnjavija, autora brončanog poprsja don Petra Nakića te brojne goste iz susjednih mjesta.
Zahvalio se i don Čedomilu Šuprahi i don Lovri Cindriću na predvođenju misnog slavlja. Prilikom otkrivanja brončanog poprsja kojeg je podigla Druža Hrvatskog Zmaja, Zmajski stolovi u Zadru i Pazinu i Grad Benkovac, nazočnima su se obratili gradonačelnik Branko Kutija i Nevio Šetić, veli meštar Družbe Hrvatskog Zmaja.
Petar Nakić bio je sin siromašnih roditelja Jure i Doroteje Nakić, na poticaj oca ušao je u franjevački samostan u Šibeniku sa 17. godina, 1713. se zaredio i dobio ime Pavao. U šibenskom samostanu je završio studij filozofije 1716., nakon toga studirao je teologiju u Veneciji u franjevačkom samostanu San Francesco della Vigna. Tijekom studija puno vremena provodio je u orguljarskoj radionici Giovannija Battiste Piaggia. Ubrzo je i sam započeo popravljati i graditi orgulje. Njegov prvi poznati rad su orgulje iz 1722. za Crkvu Carmine u mjestu Lugo di Romagna. U to vrijeme je surađivao s venecijanskim graditeljima orgulja Pierantonijem i Pescettijem, tako da je do 1729. sastavio i instalirao već osam orgulja i stekao glas stručnjaka. Zbog orgulja, je izašao iz franjevačkog reda i u Veneciji otvorio vlastitu radionicu za njihovu izradu, one su upravo tad postale en vogue instrument barokne crkvene glazbe, njih je svaka crkva koja drži do sebe htjela imati. Radionica Bottega Nachini je na svom vrhuncu bila prava manufaktura, pretpostavlja se da je u njoj izrađeno oko 350 do 500 orgulja, različitih dimenzija, njen najpoznatiji rad su velike orgulje u crkvi sv. Justine (San Giustina) u Padovi (1734.), stradale u požaru.