Na jubilarnom Škrapingu očekuje se 1.500 natjecatelja i posjetitelja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Adam VIDAS

Sutra, 12. studenoga u 11 sati, u Maloj vijećnici Zadarske županije bit će predstavljena i najavljena manifestacija Škraping Tkon - otok Pašman 2015. koja će se održati 7. ožujka 2015. na otoku Pašmanu sa startom u Tkonu.

Škraping će predstaviti: Goran Mušćet, načelnik Općine Tkon; Robert Lukačić, tehnički direktor manifestacije; Stipe Božić, sportski direktor manifestacije; Julija Radović, voditeljica manifestacije; Nadia Varunek, koordinatorica manifestacije; Adriana Benčić; suradnik na Sajmu otočnih proizvoda; Veronika Bobić, asistentica Škrapinga; Ana Kuštera, voditeljica dječjeg Škrapića; Margita Vrankulj, rukovoditeljica marketinga Ilirije d.d., generalnog sponzora manifestacije i Boris Maver, potpredsjednik Udruge za Down sindrom Zadarske županije.

Jedinstvena promocija otoka

Škraping je jedinstvena internacionalna trekking utrka po oštrom otočnom kamenju i ubraja se u ekstremne sportove. Svake godine održava se tijekom ožujka, a naziv je dobio prema škrapama, oštrom kamenju. Penjanje, skakanje, hodanje, snalaženje u prirodi i pustolovni turizam, glavne su karakteristike ove međunarodne utrke.

Prvi Škraping održan je 2006. na otoku Pašmanu, a idejni je začetnik gospodin Josip Tomić, atletski stručnjak.

Utrka je podijeljena u tri kategorije: ultra (cca 40 km) - namijenjena je iskusnim sportašima; light (cca 20 km) - upoznaje sudionike sa starinama i ljepotama Pašmana, a za one koji ne vjeruju u svoje tjelesne sposobnosti, tu je i đir - nekoliko kilometara hodanja ili trčanja na svježem zraku.

Škraping je službeno dio Treking lige.

Sportski direktor utke Škraping Tkon - otok Pašman 2015. prvi put je Stipe Božić, poznati alpinist i putopisac, dugogodišnji prijatelj Škrapinga i zaljubljenik u pašmanske škrape.

Posjetitelji i sportaši dolaze iz susjednih i drugih europskih zemalja i na taj način neposredno promoviraju otoke i Hrvatsku u cjelini. Ugostit će se sportaši koji će sudjelovati u utrci i članovi njihovih obitelji. Svake godine na manifestaciji sudjeluje više od tisuću natjecatelja, posjetitelja, novinara i drugih sudionika.

Na posljednjem Škrapingu, koji se održao 8. ožujka 2014., sudjelovalo je 1000 natjecatelja iz Hrvatske i inozemstva: Slovenije, Mađarske, Austrije, Italije, Njemačke, Švedske, Srbije...

Škrapić 8. ožujka

Sljedeći Škraping - »Škraping for 10!« održat će se 7. ožujka 2015., bit će to jubilarno, deseto izdanje popularne trekking utrke na kojoj se očekuje više od 1.000 natjecatelja i najmanje 500 posjetitelja, gostiju, izlagača Sajma otočnih proizvoda, uzvanika i predstavnika medija, ukupno više od 1.500 ljudi na dan održavanja utrke.

Osim glavne utrke Škraping, u nedjelju, 8. ožujka 2015., održat će se dječji Škrapić u organizaciji Dječjeg vrtića Ćok iz Tkona, a cilj je mlađim naraštajima prenijeti ljubav prema prirodi, zdravom životu, ekologiji i očuvanju okoliša.

Cilj Škraping utrke je organizacija turističkih događanja izvan glavne turističke sezone na otocima i podizanje ekološko-sportske svijesti.

Kao priznanje kvaliteti projekta, Škraping je 2010. godine dobio prestižnu oznaku Hrvatski otočni proizvod koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.

Ove godine Škraping je dobio posebno priznanje od Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije za unapređenje turističke ponude zadarskih otoka.

Osim glavnog događanja, utrke Škraping 7. ožujka 2015., cijeli Škraping tjedan pratit će niz zanimljivih događanja: edukativna predavanja, različite radionice, eko-aktivnosti na uređenju okoliša otoka Pašmana i sl.

Prateći Sajam otočnih proizvoda

Jedan od najpopularnijih pratećih programa Škrapinga svakako je Sajam otočnih proizvoda, zamišljen kao poticaj razvoja otočne proizvodnje, očuvanja izvornosti i autohtonosti podrijetla te potpora otočnim proizvođačima da se kandidiraju za prestižnu oznaku HOP -Hrvatski otočni proizvod. 

Na Sajmu otočnih proizvoda očekuje se dolazak više od 40 izlagača s gotovo svih jadranskih otoka, nositelja oznake HOP. Proizvođači s otoka Pašmana dosad su osvojili 15 oznaka HOP, od čega iz Tkona devet nositelja.

U sklopu održavanja Sajma otočnih proizvoda, odabrat će se i najbolji Tkonski suvenir u suradnji s Hrvatskom udrugom kreativnih amatera - HUKA.

Glavni generalni sponzor manifestacije je tvrtka Ilirija d.d. iz Biograda,  a organizatori su JKU Prvenj, Općina Tkon i TZ Općine Tkon.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno