Jedino u OŠ Zadarski otoci dijeli se besplatan ručak za 23 učenika

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Od početka tekuće školske godine Ministarstvo socijalne politike i mladih osiguralo je po jedan topli obrok za 17.500 osnovnoškolaca u gotovo 600 osnovnih škola u Hrvatskoj. Za ovaj potez u Ministarstvu su se odlučili zbog velikog broja djece koja dolaze iz siromašnih i obitelji slabijeg ekonomskog statusa čiji roditelji nisu u mogućnosti svaki dan plaćati obroke. Inicijativa je ovo koja je pokrenuta još tijekom proljeća, ali je trebalo proći nekoliko mjeseci do realizacije. Iako je, zbog velikog broja gladne djece trebalo djelovati puno ranije, na što su i upozoravali pojedini saborski zastupnici, reklo bi se, bolje ikad nego nikad.

Preradović, Smiljevac i Benja - nema uvjeta

No, problem nije tako lako rješiv. Ideja je dobra, ali njezina realizacija povlači čitav niz pitanja, pa i investicija od kojih se pojedine ni ne mogu realizirati. Naime, da bi učenici imali jedan topli obrok besplatan, škola mora imati kuhinju. Tek neke škole u Zadru imaju kuhinju, dok one koje imaju velik broj učenika, nemaju niti mjesta niti prostora za ovakve investicije, pa samim tim, ne mogu osigurati besplatne obroke siromašnim učenicima. Uz to, učenici ne žele da ih se etiketira i da njihovi vršnjaci znaju kako dolaze iz obitelji slabijeg ekonomskog stanja, jer vršnjaci često znaju biti podrugljivi naspram onih koji su drukčiji od onoga, što se smatra "društveno poželjnim ili prihvatljivim".

Osnovna škola Petra Preradovića nema školsku kuhinju, no njihova ravnateljica Stanka Pera prijavila je Centru za socijalnu skrb broj učenika iz potencijalno siromašnih obitelji.

- U našoj školi 25 djece boravi u poludnevnom boravku kojeg organizira Centar za socijalnu skrb, a provoditelj je Dom za odgoj djece i mladeži. Ostalo ne možemo realizirati jer nemamo školsku kuhinju, rekla je Pera.

Uvjeta za osiguravanje toplog obroka siromašnim učenicima nemaju niti u dvjema školama s najvećim brojem učenika, Osnovnoj školi Smiljevac i Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje.

- Imamo 1.333 djece i potrebe sigurno ima, ali nemamo kuhinju. Projekt se bez tih osnovnih uvjeta teško može realizirati, kažu u OŠ Smiljevac.

Slična situacija je i u OŠ Šimuna Kožičića Benje. Prema riječima Borisa Colića, pedagoga, nemaju niti kuhinju, ni blagavaonicu gdje bi učenicima mogli osigurati topli obrok, iako, kako vjeruju, potrebe postoje.

- Analiza je rađena i ima potrebe za tim, ali mi djeci ne možemo osigurati tople obroke jer nemamo prostora. Imamo puno učenika, škole se ne grade i prostora nedostaje. Veliki je nesklad, unatoč dobroj ideji, koja eto, nažalost ne može se provesti, rekao je Colić.

Roditelji odbili da im "etiketiraju" djecu

Anketa o potrebama rađena je i u Osnovnoj školi Šime Budinića, čiji je ravnatelj Ivan Čular rekao kako ova potreba postoji za 20-ak učenika.

- Međutim, kada smo kontaktirali njihove roditelje oni na to nisu pristali, pa se brojka svela na četiri, pet učenika, no mi nemamo školsku kuhinju, kazao je Čular.

U Ministarstvu teško da su razmišljali o uvjetima koje škole trebaju zadovoljiti da bi uopće bile u mogućnosti osigurati tople obroke siromašnim učenicima, iako su sredstva za osigurana u proračunu. No, velik dio njih ostat će neiskorišten upravo iz spomenutih razloga, a učenici će i dalje biti gladni. Ovom se odlukom nije riješilo gotovo ništa, barem ne za učenike škola gdje ne postoje uvjeti da im se topli obrok osigura.

Katica Skukan, ravnateljica Osnovne škole Bartula Kašića, navodi kako je škola prijavila 20-ak učenika za topli obrok, koji još nisu u mogućnosti osigurati jer nemaju školsku kuhinju.

- Mi smo u pregovorima s Gradom za uređenje kuhinje unutar škole koja se međutim, otkako je napravljena nije nikad koristila. Kada to riješimo, imat ćemo prilike osigurati tople obroke djeci koja dolaze iz obitelji koje su slabijeg ekonomskog statusa, rekla je Skukan.

Pojašnjava kako trenutno u školi obrok imaju jedino učenici koji su u produženoj nastavi, a koji se dostavlja cateringom. Postojala je i ideja da siromašni učenici objeduju s onima koji su u produženom boravku, no tada bi bili etiketirani, a to nitko ne želi.

- Imamo shemu školskog voća, a i jedan mliječni obrok bi uskoro trebao biti dostupan svim učenicima, pa je i to barem nešto, zasada, dodala je Skukan.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno