Labus: Da je vozač vidio Jelića, pretpostavljam da ga ne bi zgazio!

Slika korisnika admin
deponij
Jelići su svjedočili da na deponiju nije bilo nikakve ograde ili upozorenja o nedozvoljenom kretanju nezaposlenima

Začuo sam jauk i vidio oca ispod gusjenice. Potrčao sam k njemu i vozaču buldožera vikao da se pomakne. Učinio je to, a otac je ostao ležati. Noge su mu bile krvave, prekrižene jedna preko druge. Digao sam ga u naručje jer je bio izlomljen i nepokretan, a onda pozvao hitnu, posvjedočio je jučer Ivica Jelić, sin stradalog 57-godišnjeg sakupljača otpada na deponiju u Diklu koji je stradao prije osam godina za što je kasnije optuženo četvero zaposlenika gradske komunalne tvrtke »Čistoća«: vozač buldožera Joso Kardum (57), tadašnja direktorica za unapređenje sustava Sašenka Korenov (54), voditelj odlagališta otpada Damir Maruna (49) i njegov pomoćnik Jadran Palčok (61).

Jelić je kazao kako je do tog 4. srpnja 2008. godine cijela njegova obitelj svakodnevno dolazila na deponij punih pet godina, a ponekad i po dva puta u istom danu. Istaknuo je i kako ih nikada nitko u tome nije sprječavao niti ih tjerao. Dodao je i da ograde u to vrijeme nije bilo, kao ni znakova upozorenja da nije dozvoljeno kretanje nezaposlenima po deponiju.

- Svaki dan tu je bilo od 30 do 50 osoba i to iz svih krajeva Hrvatske. Neki su dolazili pješke, a neki automobilima. Nisu nam dozvolili da ulazimo na glavni ulaz kuda prolaze kamioni, pa smo išli s druge strane gdje je makadamski put vodio odmah do otpada i nije bilo ograde, pojasnio je na upit Kardumova odvjetnika Ive Brkića, a jednako je prethodno svjedočio i njegov otac, 57-godišnji Ivica Jelić.

- Želio bih da se ovo već nekako riješi. Ja ni danas ne mogu desnu ruku ispružiti do kraja jer mi je bio pokidan mišić. Teško i hodam jer mi je gusjenica prelomila nogu u predjelu lijeve potkoljenice, popucali su mi mišići i ispod, i iznad koljena, rekao je Jelić i podigao nogavicu pokazujući tragove ozljeda. Na upit raspravnog suca Domagoja Kurobase Jelić je kazao i kako ima ugrađenu metalnu pločicu u desnom kuku te se požalio na bolove pri promjenama vremena i otežano funkcioniranje otkako je nastradao.

- Nismo na deponiju bili samo mi, Romi, već nas je bilo odsvukud, pa i lokalnih ljudi iz Zadra. Vozača Josu poznavao sam od ranije, otkako je počeo tamo raditi. Bili smo dobri i znam da mu je žao što se ovo dogodilo. Kasnije, dok sam se oporavljao u bolnici on me je sa suprugom i posjetio, ispričao je Jelić koji je zadarskoj i ogulinskoj bolnici proveo gotovo dva mjeseca, a potom da je dva mjeseca bio na kućnoj njezi.

- Bio sam nekoliko dana u komi. Onesvijestio sam se svega par minuta nakon što me buldožer prignječio, pojasnio je Jelić koji je, jednako kao i njegov sin, imao problema s razumijevanjem pravnih izraza te pitanja koja su im postavljali odvjetnici optuženih. A odvjetnike je zanimalo i je li on vidio kakav naptis na samom buldožeru kao i položaj u kojem se on našao kad ga je zahvatila gusjenica.

- Bio sam polusagnut i skupljao boce. Gusjenica me dotakla u lijevo rame, a onda me srušila i zarotirala. Nisam čuo da dolazi zbog buke koju su stvarali kamioni kojih je tu bilo dosta. Kad sam pao bio sam okrenut prema buldožeru i vidio sam da Joso gleda naprijed, a kretao se na rikverc. Prije toga on je otišao u jednom, a ja u drugom pravcu po tragu kuda je on prošao, trudio se objasniti Jelić.

Svjedočio je i inspektor rada Ante Labus koji je zastupnicu tužiteljstva Kerol Sablić Radman podsjetio da je on sve o nesreći napisao nedugo nakon što se dogodila, no tužiteljica je bila uporna na inzistiranju da Labus pojasni kako je zaključio da se Jelić našao u "mrtvom kutu" dok se Kardum s buldožerom okretao unatrag.

- Nisam to ja zaključio. Tako piše u zapisniku. Vozač je to tada na zapisnik izjavio. Buldožer ima retrovizor ali on ne pokriva "mrtvi kut", rekao je Labus nakon čega ga je tužiteljica priupitala kako zna da vozač nije vidio oštećenika. Odgovorio je kako pretpostavlja da ga ne bi zgazio da ga je vidio. Što se, pak, navoda optužbe tiče da Kardum nije bio osposobljen za upravljanje buldožerom, Labus je odgovorio kako je to neistina te pokazao uvjerenje o osposobljavanju za upravljanje buldožerom iz 2005. godine izdano u Pučkom veleučilištu.

Rasprava je odgođena zbog proteka radnog vremena, a nastavit će se 17. studenoga.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno