Porast prometa u zračnim i morskim lukama nastavljen i u rujnu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Fabio ŠIMIĆEV
Zadarska zračna luka ove godine čini se ipak neće dosegnuti najavljeni rekord od pola milijuna putnika

U hrvatskim zračnim lukama u rujnu je nastavljen rast broja slijetanja i polijetanja zrakoplova za 6 posto i broja putnika za 9 posto  u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok su porasti u morskim lukama  i veći te je uplovljavanja brodova bilo 17,3, a putnika 13 posto više, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Za poraste u zračnim lukama u rujnu zaslužno je 11,5 tisuća slijetanja i  polijetanja zrakoplova te 963 tisuće putnika, a i promet tereta od 743 tone u tim je lukama u odnosu na lanjski rujan porastao za 15,4 posto.

Među osam zračnih luka u Hrvatskoj, tek su dvije, zadarska i pulska, u  rujnu imale manje putnika nego lani, za 9,3 odnosno 10,2 posto dok je  najviše putnika, 285,4 tisuće imala zračna luka Split zabilježivši rast od  18,4 posto u odnosu na lanjski rujan. S 270,2 tisuće putnika slijedi zračna  luka Zagreb koja time upisuje plus od 8,1 posto u odnosu na isti mjesec  prošle godine, a isti porast ima i dubrovačka zračna luka s 252,2 tisuće  putnika.

Najviše putnika iz Njemačke i UK

Najveći postotni rast u rujnu, od čak 50 posto, zabilježila je zračna luka  Rijeka, s 26 tisuća putnika, a tek nešto manji rast od 43,1 posto imala je  zračna luka Brač ali s tek nešto više od dvije tisuće putnika dok je zračna  luka Osijek u blagom porastu od 1,1 posto s oko 3,6 tisuće putnika.

Najviše putnika zrakoplovima u Hrvatsku je u rujnu stiglo iz Njemačke  i Ujedinjenog Kraljevstva, odakle se bilježe i porasti broja putnika od 10  odnosno 14,5 posto u odnosu na lanjski rujan, a na trećem mjestu je  Francuska s gotovo tri puta manje putnika nego iz ove dvije prve zemlje.  Slijedi Švedska, Austrija, Španjolska, Nizozemska, Švicarska i Italija iz kojih je također doletjelo više putnika nego u lanjskom rujnu, pri čemu su  najveći porasti od 56,7 posto odnosno od 42 posto iz Nizozemske i Švicarske.

Rujanski porasti u zračnim lukama odrazili su se i na promet u tim lukama za devet mjeseci ove godine, koji je u broju operacija zrakoplova i  putnika za po 7 posto bolji nego lanjski, a u prometu tereta za 0,1 posto  bolji.

Rast morskih luka

U morske luke u rujnu je prispjelo 35,2 tisuće brodova ili 17,3 posto  više nego u lanjskom rujnu, došlo je i 13 posto više putnika ili njih 3,2  milijuna, dok su s ukupno 1,7 milijuna tona robe te luke u plusu za čak  47 posto. Pritom je najveći promet robe, od 711,3 tisuće tona bio u luci  Omišalj, koja radi za potrebe Janafa.

Od ukupno 24 morske luke na Jadranu, putnika je u rujnu najviše bilo  u splitskoj i dubrovačkoj luci, 509,4 tisuće odnosno 319,3 tisuće, što je za  te luke povećanje od 13,2 i 0,4 posto u odnosu na lanjski rujan, a poraste  su zabilježile i sve ostale, osim one u Starom Gradu.

I u devet mjeseci morske luke se ukupno mogu pohvaliti s porastima,  od 24,2 posto s  ukupno 256,1 tisuća brodova, od 16,7 posto s ukupno 25  milijuna putnika i od 3 posto s 14,6 milijuna tona robe.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno