Promocija jedinstvenog lunjskog krajobraza

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Pogled na masline koje rastu uz more

Grad Novalja u suradnji s maslinarskom zadrugom "Lun" te Javom ustanovom za upravljanje zaštićenim područjima prirode Ličko - senjske županije te uz financiranje od strane Ministarstva zaštite okoliša i prirode na području Lunjskih maslinika provodi projekt "Lunjski maslinici - Interakcija čovjeka i prirode".

Navedeni projekt provodi se u sklopu Sporazuma o suradnji vezano uz aktivnosti financirane sredstvima zajma Svjetske banke za projekt integracije u EU Natura 2000 te se na ovaj način nastoji pružiti još jača podrška održivosti i zaštiti ovog specifičnog područja uz njegovu turističku, edukativnu i poljoprivrednu valorizaciju.

Grad prikupio dozvole

Navedenim projektnim aktivnostima bit će obuhvaćena četiri glavna zahvata: prilagodba, rekonstrukcija i opremanje postojeće zgrade recepcije Vrtova lunjskih maslina u moderan edukativni centar za posjetitelje u kojem će se moći više saznati o povijesti maslinarstva na Lunu, njegovim značajkama, ali i općenito glavnim znamenitostima ekološke mreže i natura mreže navedenog područja, izgradnja i opremanje informativno-edukativne promatračnice kroz koju će posjetitelji moći doživjeti i bolje shvatiti značaj simbioze čovjeka i prirode u prostoru, obnova pojilišta "Donja lokva" te postavljanje informacijskih i edukativnih tabli.

Grad Novalja je u suradnji sa svim projektnim partnerima kroz planiranje i pripremu ovog projekta prikupio sve potrebne dozvole i suglasnosti teje napravljen Plan upravljanja okolišem projekta "Lunjski maslinici - interakcija čovjeka i prirode" što je jedan od dokumenata kojeg je bilo nužno izraditi prije nego se pristupi realizaciji navedenog projekta.

Projektne aktivnosti planiraju se provoditi kroz narednih šest do osam mjeseci kako bi se osiguralo da projekt zaživi prije turističke 2016. godine te na taj način doprinese ukupnom razvoju i održivosti ovog područja.

Plan upravljanja okolišem projekta "Lunjski maslinici - Interakcija čovjeka i prirode" objavljeni su na web stranici Grada Novalje, a zainteresirani moći dobiti više informacija i na recepciji Vrtova lunjskih maslina i u Odsjeku za EU fondove Grada Novalje.

Recepcija kao info pult

Za podsjetiti je da se projekt Vrtovi lunjskih maslina nadovezuje na dugogodišnje težnje lunjskih maslinara za cjelokupnom valorizacijom lunjskih maslina, a ostvaruje se 2010. suradnjom Grada Novalje i Turističke zajednice grada Novalje. Početak realizacije je 2012., a završetak polovicom 2013. godine. Cilj projekta je zaštita prirodnih i kulturnih vrijednosti te promocija jedinstvenog lunjskog krajobraza. Ponuda tvori jedinstvenu cjelinu sastavljenu od više elemenata: razgledavanje zaštićenog područja elektrovozilima, šetnja makadamskim putovima koji se protežu i više od sedam kilometara, recepcije koja ujedno služi i kao infopunkt gdje se može dobiti više informacija o samom lokalitetu, kamene kućice/štandovi na kojima mali i srednji poduzetnici mogu prodavati domaće proizvode s ovoga prostora, kamene klupice i koševi.

Veći dio sredstava osigurala je Europska unija u sklopu programa IPA IIIc - regionalna konkurentnost, kao dijela europske baštine, a manji dio lokalna samouprava te Turistička zajednica grada Novalje, čime je omogućena realizacija projekta na radost svih posjetitelja. Ovim projektom je postignut cilj - zaštititi prirodna i kulturna blaga u interesu očuvanja naslijeđa budućim generacija, a novonastalim putovima omogućiti posjetitelju da u miru i tišini izbliza doživi tu drevnu ljepotu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno