Sedmaši učili o fenomenu crkvice sv. Križa

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Fabio ŠIMIĆEV
Učenici u zdragi Ogranka Arbanasi

U Ogranku Arbanasi Gradske knjižnice Zadar jučer je u sklopu Mjeseca hrvatske knjige održan prigodni program pod nazivom. Broj iz svjetlosti: temelj za pokretanje Festivala svjetlosti u Ninu: Izgradnja i oblikovanje prostora crkvice sv. Križa u Ninu na temelju sunčevog kalendara i sata.

"Broj iz svjetlosti"

Knjigu o crkvi sv. Križa: Broj iz svjetlosti napisao je hrvatski likovni umjetnik, scenograf i pisac Mladen Pejaković. O njegovu djelu i fenomenu ninske crkvice prvo je prikazan film, a potom je sedmašima iz obližnje Osnovne škole Krune Krstića o crkvi sv. Križa te o Festivalu svjetlosti u Ninu govorila Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice grada Nina. Napomenula je djeci kako njihovi vršnjaci u Ninu nemaju prilike ovako kvalitetno gledati film, kao što oni imaju Gradsku knjižnicu Zadar, u okviru koje se odvijaju razne aktivnosti.

- Kad je riječ o crkvi Sv. Križa, to je jedna od stotinjak sličnih crkava u Hrvatskoj, ali je ipak posebna. Za našu crkvicu engleski arhitekt Jackson je kazao kako je ovo najmanja katedrala na svijetu. Crkva je simbol Nina, a nalazi se u grbu Zadarske županije. Privlači mnoge izletnike i novinare, a posjećuje se individualno i grupno. Cjelodnevno je otvorena, te je stoga neizostavno obiđu svi koji dolaze u Nin, istaknula je Dejanović ističući kako je "Broj iz svjetlosti", djelo Mladena Pejakovića prepoznato u turizmu. Godine 2008. počelo je istraživanje i planiranje Projekta, a 21. lipnja 2009. pokrenut je Festival svjetlosti.

Osnivanje astronomskog društva Nin

- Budućnost festivala je osigurana jer svake godine u njemu sudjeluju osnovnoškolci. Pokrenute su razne aktivnosti, djece i mladih, razne animacije, edukacija, kreativne radionice, izložbe, performansi i predavanja. Najviše smo to naslonili na volonterski rad, a festival postepeno raste. Imamo uključivanje stručnjaka iz hrvatske javnosti. Postavili smo brojne ciljeve, a među neostvarenima su osnivanje arheološkog parka te osnivanje astronomskog društva Nin. Cilj je promocija Nina i Hrvatske, a polako ulazimo i u europsku bazu festivala, istaknula je, među ostalim, Dejanović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno