U Zemuniku borbena obuka na MIG-ovima

Slika korisnika admin
Prvi letovi već su počeli

Eskadrila borbenih aviona 91. zrakoplovne baze Pleso od jučer je privremeno prebazirana u 93. zračnu bazu Zemunik. Riječ je o izvršenju godišnjeg plana obuke borbenih pilota u vojarni Zemunik i letačkim aktivnostima na avionima MiG-21. Nakon remonta sedam hrvatskih aviona tipa MIG-21 intenzivira se borbena obuka, broj sati naleta što je dugo vremena bio jedan od temeljnih problema funkcioniranja HRZ-a. Zemunik je inače baza za vježbe koje uključuju letačke aktivnosti iznad hrvatskog akvatorija i zaštitu južnih državnih granica. Logističku potporu ovoj obuci provode matične zrakoplovne postrojbe u Zemuniku.

Kako je rekao zapovjednik Eskadrile borbenih aviona, pukovnik Željko Ninić, MiG-ovi će u Zemuniku biti stacionirani u bazi Zemunik u naredna četiri tjedna.

- Nakon prebaziranja dijela tehnike, letačkog i zrakoplovno-tehničkog osoblja započeli smo i s prvim letovima. Radi se o obučnim aktivnostima eskadrile sa segmentom borbene obuke. Važno je napomenuti kako se sve aktivnosti provode izvan dometa naseljenih područja i uz poštivanje svih zakonskih i sigurnosnih procedura tako da naš boravak u bazi u Zemuniku i planirana uvježbavanja stanovnici Zadra i okružja praktički neće niti osjetiti, istaknuo je pukovnik Ninić.

Naime, MIG-ovi motori Tumansky R su nadaleko poznati "proizvođači" buke, ali ovaj zrakoplov ima prvenstvenu zadaću brzog presretanja neprijateljskih zrakoplova na velikim visinama.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno