Velika srca za Malu kuću

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Događanje je okupilo velik broj umirovljenika koji su dali novčani prilog

U ponedjeljak je u prostorijama Mjesnog odbora Jazine I u organizaciji Udruge umirovljenika Jazine I održana humanitarna večer u cilju potpore udruzi za pomoć ženi i djetetu koji su izloženi fizičkom, verbalnom, psihičkom, seksualnom i ekonomskom nasilju DUGA. Gošća večeri bila je predsjednica udruge Adela Pece koja se osvrnula na to kako je i zašto je 1999. godine osnovana spomenuta udruga.

- U početku rada pomoć je bila isključivo putem SOS telefona, ali se korisnicima ubrzo počela pružati psihološka i pravna pomoć da ih se osnaži, ojača i ukaže na to da postoji nada. Udruga je dobila gradski prostor koji služi kao sklonište za žrtve nasilja, Malu kuću koja trenutno ima smještajni kapacitet za desetak osoba. Tu se žrtvama nasilja osiguravaju osnovne egzistencijalne potrebe, a smještaj je moguće osigurati preko policije ili Centra za socijalnu skrb. Pomažući žrtvama često se paralelno pomaže i počiniteljima da shvate da nasilje nije prihvatljivo. Međutim, iako su žene i djeca najčešće izloženi raznim vrstama maltretiranja i nasilja, nerijetko se događa da i muškarci zatraže pomoć. Ovo je tema o kojoj treba govoriti što češće, a nasilje se mora prijaviti. Zato ne okrećimo glavu ako čujemo plač iza susjednih vrata i zavirimo što dublje u spušteni pogled dragih ljudi iz uže i šire obitelji jer taj pakao često šutke proživljavaju naši najmiliji. Pomognimo im da što lakše prebrode tamu, puste svjetlo i radost u ranjenu dušu, jer, kao što svi znamo, modrice na tijelu nestanu, ali skorena bol se nastani u najdubljem kutku duše i sporo, sporo prolazi, naglasila je Pece.

Događanje je okupilo velik broj umirovljenika koji su dali novčani prilog radu udruge. Prikupljeno je 1.214.70 kuna plus dodatnih 500 kuna koje je izdvojila Udruga Umirovljenika Jazine I sa svog žiroračuna. Zabavni program je uključivao nastupe grupe More i Vilija Kalmete, a večer je obogaćena i čitanjem poezije, članice Udruge čitale su vlastitu poeziju na spomenutu temu. Gošća Anka Birkić je čitala dvije pjesme, Jasna Herenda recitirala je prigodnu pjesmu Vesne Parun dok su Danka Gulan i Vjeročka Ganza Jerković inspirirane stvarnim događajima okupljenima približile svoje prozne tekstove, također na temu večeri.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno