Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Šestorica dvoznamenkastih i – to je to!

10.11.2016. 23:00
Šestorica dvoznamenkastih i – to je to!


Zamjetno je sinoć bilo da je u Zadru kriza proširila svoje polje djelovanja i duboko i široko. Zadar je pobijedio, netko će reći da je to i najbitnije, ali igra kao takva baš i nije dala naznake da će “povratak s mentalne ekskurzije” proći bezbolno i brzo.
Cijelo je vrijeme grč držao zadarsku postavu, kakva god na parketu bila u danom trenutku i Hermes Analitica, ta družina posvemašnjih amatera s povremenim naznakama uigranosti triju, četiriju akcija, dosta se dugo odupirala. Vremena danas nisu takva da Zadar ovakve utakmice dobije u ranoj fazi “lijevom rukom” i nekako tek pred kraj treće četvrtine Zadar se “popeo” na 12 razlike (65:53) što se moglo smatrati gotovo sigurnim pokazateljem da utakmica klizi u smjeru osvajanja dvaju bodova. Možda je u tom tonu Ante Matulović baš pred kraj treće četvrtine na parket bacio Tonija Jelenkovića umjesto Jakova Vladovića, pa je Jelenković lijepim polaganjem doveo na 69:59.
Veći dio zadnje četvrtine prošao je u obostrano ležernoj igri jer se nitko nije htio odveć “trgati”, gosti jer su davno prije utakmice bili svjesni da nemaju gotovo nikakvih izgleda, a Zadar jer je spoznaja da je “sjela” pobjeda i da bi koliko – toliko bilo korisno malo se prištedjeti za Bar. Nije se, dakako, nitko u malobrojnoj publici zbog toga nervirao, kao je da kamilica od igre uspavala većinu gledateljstva. Malo više pljeska začulo se kod Jelenkovićeve trice za 80:67 i na njegov još jedan spretni ulaz za 82:69 poslije čega kao da su svi jedva čekali kraj. I dočekali, Zadar s pobjedom, H. Analitica sa šestim uzastopnim porazom.
A prvo poluvrijeme? Završilo je tricom Marka Jurice, tricom od ploče za neveliko vodstvo Zadra poslije 20 minuta mučenja domaćih sa samima sobom i sa suparnikom. Teško je nešto posebno izdvajati ako je riječ o onomu što je pokazao Zadar. Jedna, dvije blokade Ivana Marinkovića, ali ponovno je u obrani bilo kašnjenja u obrani prvoga koraka (Jurica), te ostavljanja rupa, čak su se gosti nekoliko puta sami i zavukli u te rupe, dodavali iza glave… Učinak obrane valjalo bi mjeriti po primljenim poenima, a Analitičari su u prvim dvjema četvrtinama imali jednaku razinu realizacije s tim da su, slučajno (Krstanović od obruča gore, pa lopta okomito dolje kroz mrežicu) ili ne zabili nekoliko trica na inertnu domaću obranu.
Ukupno, obrambena igra Zadra u prvih 20 minuta bila je mlaka, baš kako ne bi smjelo biti. Malo je to povuklo i publiku na verbalne zezancije, od već uobičajenoga “Uprava, odlazi! (a iz uprave u dvorani nikoga) u ritmu starog poklika iz Jazina kad su zborno jedni vikali “vino”, a drugi “rakija”. Da sve bude bolje, iz tehničkih je razloga kasnila i službena statistika koja se u trećoj četvrtini u regularnu razinu vratila spretnim prstima dviju statističarki (pozdrav Vani i Vlasti!)…


 ZADAR – HERMES ANALITICA 92:76


(22:21, 25:22, 20:16, 25:17)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 1000. Suci: Denis Hadžić (Pula), Gordan Terlević (Rijeka) i Mario Goleš (Šibenik).
ZADAR: Vladović 10, Vraneš 2, Jelenković 9, Krajina, Jurica 11, Špaleta 2, Brzoja 10, Marinković 16, Tomas, Barać 16, Vrkić 4, Mazalin 12.
HERMES ANALITICA: Škara 8, Mandalinić, Raić 18, Fodor, Svoboda 12, Garofolić 6, Mijić, Krstanović 8, Gazić, Rajić 10, Radoš 14.
Trice: Zadar 5/13 (Jurica 2, Barać 2, Jelenković); H. Analitica 9/20 (Raič 3, Svoboda 2, Radoš 2, Krstanović 2).