Mostovci se okreću novoj opciji jer im ide slabije

Slika korisnika valentinam
Zadarski sociolog, dr. Sven Marcelić, o najnovijem preslagivanju na zadarskoj sceni
Ovakva nova situacija ovisit će, naravno, i o stanju u državi i rejtingu stranke Hasanbegovića i Esih, ali u kontekstu Zadra neki uspjeh mogli bi ostvariti u manjim sredinama u županiji, jer u Zadru je stisak HDZ-a nad desnicom prejak, kaže Marcelić
Zvonko KUCELIN
U Županijskoj skupštini čak troje MOST-ovih vijećnika promijenilo bi stranački dres

Ukoliko se zadarski mostovci odluče na odlazak u stranku Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović - Neovisni za Hrvatsku na lokalnoj političkoj sceni doći će do pomalo nesvakidašnjeg preslagivanja. Nagli zaokret Mosta, a koji se često voli prikazivati i strankom lijeve provenijencije, pogotovo kada se bori za radnička prava, zasigurno će utjecati i na situaciju u Gradskom vijeću Zadra i Županijskoj skupštini.

Naime, prema najnovijoj informaciji iz Mosta, u ovom se trenutku razmatra odlazak čak troje vijećnika iz Županijske skupštine te jednog iz Gradskog vijeća, čime njihova koalicija s Akcijom mladih dobiva potpuno novi odnos snaga. Akcija bi i dalje ostala u koaliciji s Mostom, ali bi im - realiziraju li se sadašnji dogovori s Hasanbegovićevom strankom - u tom slučaju Županiji ostao samo jedan Mostov vijećnik. Time bi koalicija znatno oslabjela jer bi mostovci ubuduće djelovali kao vijećnici Neovisnih za Hrvatsku. Sve to, naravno, ukoliko dođe do konačnog dogovora s NHR-om jer se i zadarski Most zadnjih dana pokušava konsolidirati (iako teško jer se nisu čak uspjeli okupiti ni na sastanku dogovorenom za četvrtak).

Politika "sve po 12 kuna"

Jednog od najboljih poznavatelja zadarske političke scene, sociologa dr. sc. Svena Marcelića, predavača na Sveučilištu u Zadru, pitali smo kako komentira ovaj zaokret, odnosno što bi značio Mostov odlazak eksplicitno desnoj stranci Hasanbegovića i Esih, te što bi ovakva situacija donijela HDZ-u koji odnedavno više nije u koaliciji s HSP-om Ante Starčevića, već bi dobio novog partnera u obliku NHR-a?

- Zadarski Most je očito bio sastavljen u doba kad je ta stranka bila na vrhu popularnosti, a sad kada im ide slabije članstvo se okrenulo novoj opciji za koju su očito procijenili da će im biti korisnija. Pritom je pogrešno Most svrstavati u opcije koje nisu kompatibilne s desnicom jer je već bio dio dvije desne vlade. Prelazak HSP AS-a, Mosta i sličnih lista, ako ćemo suditi po dosadašnjem iskustvu, ne bi trebalo pretjerano ugroziti poziciju HDZ-a. Na zadarskim izborima situacija je gotovo redovito ista. Glavna borba vodi se između HDZ-a i SDP-a, redovito se pojavljuje neka treća opcija koja nije iz krajnje desnog spektra, a sporedna borba odvija se oko toga tko će biti koalicijski partneri HDZ-a. To bismo mogli nazvati politikom iz dućana "sve po dvanaest kuna". Naime, toliko otprilike HDZ-u vrijede takvi partneri i zato ih tako često mijenja - kaže dr. Marcelić, komentirajući i nedavnu izjavu predsjednika Gradskog odbora HDZ-a, Jose Nekića, koji je Hasanbegovićevoj stranci u Zadru već predvidio propast.

HDZ-ov stisak nad desnicom

- U tome svjetlu treba gledati i Nekićevu izjavu jer on govori na temelju iskustva. Očito je da postoji cijeli jedan niz političara u Zadru čiji bi se politički princip mogao opisati onom sjajnom Krležinom rečenicom "trovarsi altro Signore" (naći nekog drugog gospodina). U ovome slučaju signori su Hasanbegović i Esih, a ne više Petrov i Ćorić. Ekipa koja oko njih obigrava jučer je plesala oko nekih drugih, a ako ovaj eksperiment ne uspije otplesat će dalje. Ovakva nova situacija ovisit će, naravno, i o stanju u državi i rejtingu stranke Hasanbegovića i Esih, ali u kontekstu Zadra neki uspjeh mogli bi ostvariti u manjim sredinama u županiji, jer u Zadru je stisak HDZ-a nad desnicom prejak - zaključuje zadarski sociolog.

Sve ovo koristi SDP-u

O tome može li stranka Neovisni za Hrvatsku zauzeti neko ozbiljnije mjesto u lokalnoj oporbi, osobito zbog najnovije situacije u SDP-u koji je praktično obezglavljen, Marcelić kaže:

- Sve ovo o čemu govorim teško da može ugroziti SDP, jer se cijela ta situacija njega uopće ne tiče. Prije bi se moglo dogoditi da mu to sve koristi, jer mu je dobar dio glasova na zadnjim lokalnim izborima uzela upravo koalicija Akcija mladih - Most, a takvim glasačima prijelaz prema Hasanbegoviću nije logična opcija.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)