Učiteljica Kristina Pešut i njeni učenici zaslužili priznanje EU kvalitete

Slika korisnika valentinam
Mala škola velikih rezultata
Djeca su istraživački nastrojena, poznaju tehnologiju, imamo sve za rad, ali najvažnije su njihove pametne glavice. Djeca su dosta angažirani u sportu, a imam i učenicu koja pohađa glumu, druga je u Digitalnoj akademiji, imaju puno potencijala i interesa za različite aktivnosti, kaže Kristina Pešut
Vedran SITNICA
Učiteljica Kristina Pešut: Prezadovoljna sam ovom sredinom i roditeljima

Učiteljica Kristina Pešut jedna je od onih koja prihvaća izazove novog doba u uvjetima rada male područne škole u Žeravi i već sedam godina radi kako kaže sama najbolji posao na svijetu. Nedavno je zahvaljujući projektu 100. Dan škole sa svojim učenicima u prošloj školskoj godini zaslužila priznanje Europske oznake kvalitete koji se dodjeluje na nivou zemalja EU i to za one projekte koji su prepoznati kao vrijedni za razvoj socijalnih vještina djece i to kroz učenje i igru jer se radi o učenicima nižih razreda osnovne škole.Ovaj projekt je dio programa udruge učitelja Zvono i eTwinninga, a realizacija je ostavljena učiteljima i kreativnosti djece koju njihovi učitelji potiču na nova znanja i razvoj njihove kreativnosti.

- Posljednje dvije godine radim u PŠ Žerava zadarske OŠ Bartul Kašić i ja sam prezadovoljna sredinom i roditeljima. Počela sam s četvero djece u kombiniranom razredu,a ove školske godine ih imam 9-ero. Projekt eTwinning je nacionalni,a zapravo radi se o suradničkom odnosu s različitim školama iz Hrvatske i čak i BIH. Koristila sam glagoljicu u ovom projektu i to je zapravo oduševilo one koji su ocjenjivali njegovu vrijednost. Sve je bilo personalizirano, pa sam sama izradila bojanke i radne listiće, ali u svemu je bila najvažnija motivacija djece. Ja sam jedina koja je u povijesti matične škole dobila ovu nagradu, a lako je s nadarenim učenicima jer su oni pokazali koliko su kreativni, naglasila je ova mlada učiteljica. Kako se radilo o učenicima koji tek počinju čitati i razumijevati svijet oko sebe, projekt je ova učiteljica prilagodila prvašima, ali i četvrtašima, pa su se tako neki bavili ozbiljnijim temama kako pomoći djeci u Siriji ili nahraniti svu gladnu djecu, a drugi su crtali.

- Djeca su istraživački nastrojena, poznaju tehnologiju, imamo sve za rad, ali najvažnije su njihove pametne glavice. Djeca su dosta angažirana u sportu, a imam i učenicu koja pohađa glumu, druga je u Digitalnoj akademiji, imaju puno potencijala i interesa za različite aktivnosti. Dosta su djeca samostalna, ali i jedni drugima pomažu i taj suradnički odnos razvijam kod njih, a oni to prihvaćaju. Jedina smo škola u Hrvatskoj koja ima oslikani hondik na kojemu je sunčev sustav, a djeca to jako vole. Kroz jedan dan škole pokazali smo što se sve može napraviti u maloj područnoj školi. U ovoj školskoj godini namjeravam prijaviti 3 projekta. Zanimljivo je kako je između 23 škole koje su nagrađene, naša škola OŠ Bartul Kašić jedina nagrađena s područja Zadarske županije, kazala nam je učiteljica Kristina Pešut. Na kraju susreta je dodala kako razumije inerciju svojih kolega koji nisu zainteresirani za dodatne aktivnosti poput nje jer sve što se radi izvan onog svakodnevnog posla nije dodatno vrednovano, ali ona jednostavno uživa u novim izazovima i ne bi svoj posao u razredu mijenjala za nikakav savjetnički ili mentorski jer njoj je to svakodnevno dijeljenje i interakcija s djecom, nezamjenjiva.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)