Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

CUKRIĆI: U Zadru porastao broj djece oboljele od dijabetesa tipa I, saznajte prve simptome

11.11.2018. 07:15
CUKRIĆI: U Zadru porastao broj djece oboljele od dijabetesa tipa I, saznajte prve simptome


Zadar iz godine u godinu broji sve veći broj oboljelih od dijabetesa tipa I, bolesti uzrokovane potpunim nedostatkom inzulina koja traje cijeli život. Ono što još više zabrinjava članove Udruge Cukrići, udruge djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja, je to što je među novooboljelima sve veći broj djece!
Saznali smo to družeći se s Udrugom Cukrići koja je jučer na Narodnom trgu obilježila Svjetski dan dijabetesa. Uz Cukriće, bili su tu i učenici i profesori Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, Medicinske škole Ante Kuzmanića, Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića te članovi Hrvačke škole Zadar.
Učenici Medicinske škole i članovi Udruge mjerili su sugrađanima šećer u krvi. U slučaju povišenih vrijednosti uputili su ih što moraju dalje napraviti, dok su učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole i Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole imali pult sa s ponudom zdrave prehrane a sve kako bi ljudima pokazali da zdravo nije neukusno, već da itekako može biti i izgledom i okusom privlačno.
Doris Bailo, predsjednica Udruge Cukrići Zadar, kazala je kako je, s obzirom na porast broja oboljelih u Zadru i cijeloj Županiji, itekako važno što više osvijestiti i educirati javnost o važnosti ranog otkrivanja dijabetesa tip I i II, o nužnosti svakodnevne rekreacije i zdravih prehrambenih navika s ciljem njene prevencije.
-Prije 2 mjeseca na Rivi smo imali akciju mjerenja šećera u krvi na Rivi, gdje je bilo 10 novootkrivenih osoba s povišenim šećerom u krvi. S obzirom na to da odaziv nije bio velik, ta je brojka na naš grad jako velika. 10 ljudi na jedno popodne je zbilja puno, kazala je Bailo dodavši kako je slično bilo i na jučerašnjem mjerenju. Među građanima kojima su se podvrgnuli mjerenju, novih 15-tak je saznalo da ima povišeni šećer u krvi te su ih iz Udruge uputili na daljnje pretrage.


Broj novooboljele djece u porastu
Bailo nam je kazala kako je u posljednje vrijeme jako puno novih članova u Udruzi, odnosno novooboljele djece.
-Naša Udruga je u godinu dana dobila devet novih obitelji, odnosno devetero novootkrivene djece u samo godinu dana. To je zbilja zabrinjavajuće, kazala je dodavši kako se kod djece sve više počeo javljati dijabetes tipa I, kod kojeg pojavljivanje nema veze s načinom života (stres, prehrana,…), već je riječ o autoimunoj bolesti koja, kada jednom nastupi , pomoći više nema.
-Netko kaže da ima veze s genetikom, međutim još se uvijek ne zna sa sigurnošću. Npr. kod ovih novih 9 obitelji s dijagnosticiranim dijabetesom tipa I, nitko ga prije imao u obitelji. Stoga, smatram da genetika sigurno je jedan od faktora koji pospješuje dijabetes tip I,
međutim, nije pravilo, kazala je naglasivši kako su djeca počela obolijevati u sve ranijoj dobi. Tako je najmlađi član Cukrića imao tek 15 mjeseci kada mu je otkriven dijabetes. Kod takvih slučajeva, tvrdi Bailo, ne može se reći da je na pojavu dijabetesa utjecao način života, što je kod dijabetesa tipa II kojeg dobivaju starije osobe starijih gotovo uvijek slučaj.
-Kod starijih je češći tip II. S godinama dolazi do slabijeg izlučivanja inzulina od strane gušterače pa treba više pripaziti na prehranu, trebaju se baviti aktivnošću (koliko organizam osobe dopušta), kazala je Bailo dodavši kako se kod djece još uvijek nagađa uzrok ranog obolijevanja. – Jesu li geni mutirali pa je tome uzrok? – Vrlo vjerojatno, smatra Bailo.
Bailo kaže da se kao Udruga bore svim snagama da promjene količinu sredstava koja se ulažu u prevenciju i liječenje dijabetesa.
-Od sredstava koja odlaze na dijabetes, samo 11% ide na preventivu, a 89% ide na kurativu, liječenje komplikacija i dr. Borimo se da po tom pitanju napravimo razliku te da se napokon počne više ulagati u preventivu, kazala je dodavši kako dijabetes ne boli, ali jednom kada „zaboli“ onda je kasno.


Prvi znakovi dijabetesa
Bailo je navela neke od najčešćih „prvih“ simptoma koji su razlog za ozbiljnije pristupanje situaciji te odlazak od liječnika.
-Pojačana žeđ i glad, često mokrenje, bolovi u trbuhu, razdražljivost, glavobolja, pospanost,… To su jedni od najčešćih simptoma. Roditelji najčešće prvo primijete tu enormnu žeđ kod djece. Dijete im popije i više od 4 litre tekućine dnevno, a nije jelo nešto pretjerano slano. To je već ozbiljan razlog za odlazaka k doktoru, upozorila je Bailo.