Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

REFORMA MIROVINSKOG SUSTAVA Vidović: Hrvatska je zemlja koja nema jasnu viziju!

11.11.2018. 07:30
REFORMA MIROVINSKOG SUSTAVA Vidović: Hrvatska je zemlja koja nema jasnu viziju!


ZADAR – Pred prepunom dvoranom Gradske knjićnice Zadar Županijski odbor SDP- jučer je držao tribinu na temu "Reforma mirovinskog sustava". Nakon uvodog zlaganja predsjednice ŽO-a Renate Sabljar Dračevac, predstavljen je gost – Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje Hrvatske gospodarske komore te vanjski član Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Hrvatskog sabora.
Sabljar Dračevac napomenula je kako je ovo izlaganje o "jednom jako ozbiljnom problemu kakav je mirovinska reforma", poručujuć da bi građane trebalo pitati o njoj unatoč činjenici da je u Saboru prošlo prvo čitanje:


Konzervativni pogledi
– Mi danas želimo ponudiit razlike vezane za ovaj problem i nadamo se da ćemo uspsjeti napraviti neke izmjene te da čitanje u Saboru neće tako lako proći – poručila je čelnica SDP-a županije.
Davorko Vidović u nastavku je detaljno obrazlagao probleme mirovinske regorme u Hrvatskoj te što njihova stranka nudi kao rješenje. Naglasio je kako kao socioog dobro pozna ovu problematiku i godinama je radio na njoj:
– Cijeli svoj život živim u Sisku i napustio sam ga svega dvaput, prvi put kada sam ovdje bio pitomac Artiljerijskog centra, a da mi je netko prije 35 godina rekao da će stvari izgledati ovako teško, ne bih mu vjerovao. Hrvatska je zemlja koja nema jasnu viziju gdje mi to želimo ići. U trenutku kada smo dobili državu nije bilo lako organizirati obranu i nije bilo lako ni državu stvoriti, ali sve su se te teške stvari ipak realizirale. Međutim, nakon 15 godina fascinacije državom, potpuno se zaboravilo gdje mi to idemo. I zato nije čudno da u Hrvatskoj danas imamo ovakav rascjep, pogotovo kod onih sa izrazito konzervativnim pogledom nasuprot modernim stavu Europe. Na taj liniji onda ide čitav niz sukoba, za što imami i primjer predsjednice RH – kazao je Vidović.


Odlasci iz države
Upozorio je na trendove napuštanja države unatoč izvanrednoj klimi i ostalim prirodnim pogodnostima za život. Stoga na razini države treba napraviti konsenzus oko najvažnijih stvari:
– SDP se ne bavi samo sobom, kako to prema medijima izgleda na način svaki tjedan puč jedan. Naprotiv, imamo svoje savjete sa ljudima koji su pokazali viziju traženja puteva kako doći do te bolje Hrvatske. Treba staviti fokus na društvo, a ne na državu, stoga smo angažirali sve naše ljude kako bismo definirali kakvu zapravo Hrvatsku želimo, a to smo definirali kroz tri ključna pravca Hrvatske. Riječ je o strateškim prioritetima SDP-a, a oni su: rast i razvoj, društveno blagostanje i uređena pravna, sigurna i efikasna država – pojasnio je Vidović.
Govoreći o prvoj točci programa, napomenuo je kako nema te dobre zemlje ukoliko ljudi ne rade i ne stvaraju se materijalne osnove za bolji život:




"Naše jadno pravosuđe"
– Bio sam u Singapuru i ne dao Bog da tamo živim, bio sam i u Južnoj Koreji, rade do kasno u noć, nema tamo ispijanja kava. Bio sam i u Americi gdje mnogim ljudima nije osigurana zdravstveno osiguranje, a ljeti umirete od vrućine i vlage, zimi se smrzavate, a Hrvatska bi mogla biti dobro mjesto za život – istaknuo je Vidović govoreći o segmentu programa nazvanog "Društveno blagostanje".
U okviru treće točke njihova programa, "Uređena, pravna i efikasna država" upzorio je na situaciju u pravosuđu:
– Pogledajte naše jadno pravosuđe gdje se po 15 godina sudi sanaderima, pa do toga da imamo državu sa 570 jedinica lokalne samouprave. To je sustav kojega nije moguće održati. Naš je strateški cilj rast plaća i mirvoina, primjerice imamo niže plaće od onih koje smo imali u vrijeme krize 2008. godine. Umirovljenici su nam najugroženiji dio stanovništva i s njima se ne planira napraviti apsolutno ništa – zaključio je SDP-ov savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje Hrvatske.


U vrijeme Račana napravaljena je jedina prava mirovinska reforma
Izlažući o mirovinskoj reformi, Vidović je podsjetio na vrijeme Račanova mandata kada je po njemu provedena najvažnija mirovinska reforma:
– Tada sam kao socijaldemokrat morao preuzeti odgovornost jer mi je Račan sa punim povjerenjem prepustio odluku o reformi i te 2001. je napravljena jedna jedina prava mirovinska reforma u državi – poručio je, ističući kako država treba osigurati zaštitu od starosti i invalidnosti jer je to je vrlo važan sustav za stvaranje boljih uvjeta života u državi.