Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Biograjke na spektaklu krštenja mošta, pučkom običaju na sjeveru zemlje

12.11.2019. 06:15


Blagdan sv. Martina, zaštitnika vinara i vinograda, slavi se u cijeloj Hrvatskoj, međutim njegov dan osobito je značajan stanovnicima na sjeveru zemlje gdje se njeguje tradicionalni pučki običaj simboličkog prevođenja mošta u mlado vino, odnosno "krštenje vina".
– Udruga Nada iz Biograda na Moru nazočila na spektakularnom krštenju mošta u popularnoj Kleti obitelji Bunčić na Martin Bregu kod Dugog Sela, ogromnoj kleti koja u jednom trenutku može imati čak pet odvojenih vjenčanja, kazala je Ivana Stamičar, predsjednica Udruge Nada.
Martinje, vinska kulturno-zabavna manifestacija ne prolazi bez dobre kapljice i bogatog stola.


Martinski biškup Vid Balog
– Za ugodnu atmosferu pobrinula se grupa Nova, a svečanu ceremoniju krštenja mošta vodio je počasni Martinski biškup Vid Balog, hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac, također prevoditelj i pisac, naglasila je Stamičar.
U velikoj dvorani Kleti obitelji Bunčić za oko 700 gostiju priređena je martinjska večera, neizostavna pečena patka s mlincima, te domaće kobasice, krvavice i devenice s dinastanim zeljem i krumpirom, pečeni krumpir u ljusci s domaćim čvarcima i drugo.
– Himnom "Došel je došel Sveti Martin", vinskim zapovijedima, statutima i regulama te vinski brevijar uz salve smijeha i pljeska obavljala se ceremonijalni čin krštenja mošta. Martinski biškup Vid Balog potom je išao od stola do stola i krštenim vinom blagoslovio, poškropio sve nazočne ponaosob, rekla je Stamičar.
Kako je istočni kraj Zagrebačke županije posebno poznat po brojnim vinogradima i proizvodnji kvalitetnih vina Biograđani, oko 50 Biograjki i nekoliko Biograđana, obišli su vinske ceste.
– Turistički je posebno zanimljiva Zelinska vinska cesta koja prolazi vinorodnim naseljima zelinskog kraja, kazao je "stari" prijatelj Zadarskog lista Željko Pecak iz Svetog Ivana Zeline, direktor tvrtke Lasselsberger-Knauf d.o.o., odnosno tvornica suhih žbuka u Đurđevcu i u Polači-Zapužanima.


Vino kraljevina za kraljevski grad Biograd
Zelinska vinska cesta obišla se u pratnji Marinke Zubčić porijeklom iz Pridrage, direktorice Turističke zajednice u Svetom Ivanu Zelini.
– Danas vinari, njih 11, članovi vinske ceste, nude svoja vina i tradicionalne gastronomske delicije svima koji žele upoznati ljepote zelinskog kraja. Osim prekrasnih pogleda na vinograde, uživat ćete u ljubaznim domaćinima i izvrsnim vinima proizvedenim od najpoznatijih svjetskih sorti grožđa, tečno će Zubčić.
I zaista, područje vinske ceste oduševit će posjetitelje očuvanom prirodom, lijepim krajolicima i bogatom spomeničkom baštinom.
– Legenda kaže da je sv. Martin bio veliki ljubitelj vina te vinogradar, što ga je potaknulo da uvede običaj krštenja mošta, rekao je Robert Smrndić, vlasnik Kleti Ljubekov gaj, u domaćem ambijentu stare tradicionalne prigorske hiže i uživanje u prekrasnoj prirodi.
Klet Ljubekov Gaj ne samo da je destinacija poznata po vrhunskom gurmanstvu, već je poznata i po vinogradarstvu i vinarstvu, kojim se vrijedni domaćini bave još od davnina.
– Klet Ljubekov gaj je prvi OPG uopće u Hrvatskoj, pohvalio se Smrndić dok se između ostalih degustirala vrhunska kraljevina, županijska robna marka vina, autohtono, lagano, pitko bijelo vino.
Zelinska vinska cesta prolazi pitomim krajolikom koji ljepotom puni oči i srce. Bogata je i tamošnja vinska paleta.
– Obiteljsko gospodarstvo Vina Kos -Jurišić ima restoran na dvije etaže s isključivo domaćom spizom i vrhunskim vinima iz vinograd sa čak 60.000 čokota vinove loze, poručila je Marinka Zubčić.