Biograjke na spektaklu krštenja mošta, pučkom običaju na sjeveru zemlje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Martinje u Kleti obitelji Bunčić
Svečanu, spektakularnu ceremoniju krštenja mošta u velikoj dvorani Kleti obitelji Bunčić na Martin Bregu kod Dugog Sela pred oko 700 nazočnih vodio je počasni Martinski biškup Vid Balog, hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac, kazala je Ivana Stamičar, predsjednica Udruge Nada iz Biograda na Moru
Velimir BRKIĆ
U jednom trenutku na plesnom podiju i uz stolove bilo je preko 500 plesača

Blagdan sv. Martina, zaštitnika vinara i vinograda, slavi se u cijeloj Hrvatskoj, međutim njegov dan osobito je značajan stanovnicima na sjeveru zemlje gdje se njeguje tradicionalni pučki običaj simboličkog prevođenja mošta u mlado vino, odnosno "krštenje vina".
- Udruga Nada iz Biograda na Moru nazočila na spektakularnom krštenju mošta u popularnoj Kleti obitelji Bunčić na Martin Bregu kod Dugog Sela, ogromnoj kleti koja u jednom trenutku može imati čak pet odvojenih vjenčanja, kazala je Ivana Stamičar, predsjednica Udruge Nada.
Martinje, vinska kulturno-zabavna manifestacija ne prolazi bez dobre kapljice i bogatog stola.

Martinski biškup Vid Balog

- Za ugodnu atmosferu pobrinula se grupa Nova, a svečanu ceremoniju krštenja mošta vodio je počasni Martinski biškup Vid Balog, hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac, također prevoditelj i pisac, naglasila je Stamičar.

U velikoj dvorani Kleti obitelji Bunčić za oko 700 gostiju priređena je martinjska večera, neizostavna pečena patka s mlincima, te domaće kobasice, krvavice i devenice s dinastanim zeljem i krumpirom, pečeni krumpir u ljusci s domaćim čvarcima i drugo.
- Himnom "Došel je došel Sveti Martin", vinskim zapovijedima, statutima i regulama te vinski brevijar uz salve smijeha i pljeska obavljala se ceremonijalni čin krštenja mošta. Martinski biškup Vid Balog potom je išao od stola do stola i krštenim vinom
blagoslovio, poškropio sve nazočne ponaosob, rekla je Stamičar.
Kako je istočni kraj Zagrebačke županije posebno poznat po brojnim vinogradima i proizvodnji kvalitetnih vina Biograđani, oko 50 Biograjki i nekoliko Biograđana, obišli su vinske ceste.

- Turistički je posebno zanimljiva Zelinska vinska cesta koja prolazi vinorodnim naseljima zelinskog kraja, kazao je "stari" prijatelj Zadarskog lista Željko Pecak iz Svetog Ivana Zeline, direktor tvrtke Lasselsberger-Knauf d.o.o., odnosno tvornica suhih žbuka u Đurđevcu i u Polači-Zapužanima.

Vino kraljevina za kraljevski grad Biograd

Zelinska vinska cesta obišla se u pratnji Marinke Zubčić porijeklom iz Pridrage, direktorice Turističke zajednice u Svetom Ivanu Zelini.
- Danas vinari, njih 11, članovi vinske ceste, nude svoja vina i tradicionalne gastronomske delicije svima koji žele upoznati ljepote zelinskog kraja. Osim prekrasnih pogleda na vinograde, uživat ćete u ljubaznim domaćinima i izvrsnim vinima proizvedenim od najpoznatijih svjetskih sorti grožđa, tečno će Zubčić.
I zaista, područje vinske ceste oduševit će posjetitelje očuvanom prirodom, lijepim krajolicima i bogatom spomeničkom baštinom.

- Legenda kaže da je sv. Martin bio veliki ljubitelj vina te vinogradar, što ga je potaknulo da uvede običaj krštenja mošta, rekao je Robert Smrndić, vlasnik Kleti Ljubekov gaj, u domaćem ambijentu stare tradicionalne prigorske hiže i uživanje u prekrasnoj prirodi.
Klet Ljubekov Gaj ne samo da je destinacija poznata po vrhunskom gurmanstvu, već je poznata i po vinogradarstvu i vinarstvu, kojim se vrijedni domaćini bave još od davnina.
- Klet Ljubekov gaj je prvi OPG uopće u Hrvatskoj, pohvalio se Smrndić dok se između ostalih degustirala vrhunska kraljevina, županijska robna marka vina, autohtono, lagano, pitko bijelo vino.
Zelinska vinska cesta prolazi pitomim krajolikom koji ljepotom puni oči i srce. Bogata je i tamošnja vinska paleta.

- Obiteljsko gospodarstvo Vina Kos -Jurišić ima restoran na dvije etaže s isključivo domaćom spizom i vrhunskim vinima iz vinograd sa čak 60.000 čokota vinove loze, poručila je Marinka Zubčić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno