Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dukić: Na Premudu ćemo slati predstavnika Grada

12.11.2019. 08:00


Dok su Jazine I i Silba na izvanrednim izborima za mjesne odbore u nedjelju dobili svoja rukovodstva, Premuda je i dalje bez čelne osobe mjesta. Kao i na zadnjim kvatrtovskim izborima, ni ovoga se puta za ovo otočno mjesto nije javila niti jedna kandidacijska lista, iako su se za Silbu, primjerice, javile čak tri.
Naime, i mještani Silbe na izborima u prosincu prošle godine nisu imali niti jednog kandidata, ali ovoga se je puta okupilio nekoliko lista te je pobjedu odnijela Nezavisna lista Geralda Baranovića. Specifičnost izbora na Silbi je i dobra izlaznost mještana kojih je na birališta izišlo čak 154 od ukupno njih 412. To znači da se je dio mještana ipak počeo politički aktivirati i da će Silba konačno imati čovjeka koji će zastupati njihovo mjesto pred Gradskom upravom i raznim institucijama od kojih trebaju pomoć za brži razvoj mjesta.
Za razliku od njih, Premuda je tu i dalje u pat poziciji te smo prvog čovjeka Grada, Branka Dukića, pitali kako će ovaj mjesni odbor uopće funkcionirati? Gradonačelnik pak smatra da nikakvih problema neće biti jer će u ovo malobrojno otočno mjesto slati predstavnika Grada.


Otočno stanovništvo sve starije
– Gradska uprava poslat će tamo jednog svog čovjeka kako bismo vidjeli na koji će način ovaj mjesni odbor funkcionirati. Želim napomenuti kako mi i inače obilazimo sve naše otoke i njihove mještane, s obzirom da znamo kako je na udaljenijim otocima, pogotovo na Premudi. Na tom je otoku malo stanovnika, pa ćemo doći i vidjeti što im treba. Svako ulaganje na otocima je zahtjevno, ali želimo im pomoći da imaju ono najosnovnije, kaže gradonačelnik kojega smo pitali i kako komentira činjenicu da se za ovaj mjesni odbor nije javila niti jedna jedina lista.


Najveći nam je problem preskupa cijena brodskih karata. Naime, jednoj četveročlanoj obitelji potrebno je 200 kuna u jednom pravcu da bi došla na otok, tako da je otok opustio čak i preko vikenda




Veljko Žuvanić
– Svi znamo da na otočno stanovništvo sve starije, ali i da su, kako se ono kaže, štufi politike. Zato smatram da je dovoljno da svako takvo mjesto izabere jednog čovjeka koji će ih predstavljati kako bi bila omogućena komunikacija zmeđu Grada i mještana. Međutim, ovdje moramo biti svjesni i činjenice da dio otočnog stanovništva zimi živi u gradu, a ljeti su na otoku, ističe Dukić dodajući kako će se Premudi omogućiti normalna komunikacija s Gradom i sva potrebna pomoć.


Raspolažu s malo novca
Naime, Premuda je najzapadniji zadarski otok sa svega šezdesetak stanovnika. Dosadašnji predsjednik Mjesnog odbora, Veljko Žuvanić, ovaj je mjesni odbor vodio više od deset godina te se, kako je izjavio za naš list početkom godine, te dužnosti zasitio. Kao što je poznato, predsjednici mjesnih odbora su volonteri, stoga čelnici otočnih odbora za svoj put do Zadar često moraju posezati u vlastiti džep. I Žuvanić je izjavio kako je očekivao da će na njegovo mjesto doći netko novi, osobito nakon najava o kandidiranju novih ljudi, zbog čega se odlučio povući. Na raspisane izbore, međutim, kasnije se nije javila niti jedna kandidacijska lista, što ne začuđuje s obzirom da mjesni odbori raspolažu s malo novca te, kako je upozorio Žuvanić, nemaju mogućnost odluke, odnosno poduzimanja nekih značajnijih promjena za svoje mjesto.
Zanimljiva je računica koju je tada iznio ovaj bivši čelnik Mjesnog odbora, pojašnjavajući kako da im je najveći problem preskupa cijena brodskih karata: "Naime, jednoj četveročlanoj obitelji potrebno je 200 kuna u jednom pravcu da bi došla na otok, tako da je otok opustio čak i preko vikenda. Sve je manje mladih i sve je manje onih koji bi se mogli uključiti u rad Mjesnog odbora", poručio je Žuvanić još nakon propalih prošlogodišnjih izbora za Premudu.
Ostaje vidjeti kako će mještani ovog udaljenog zadarskog otoka funkcionirati bez predsjednika Mjesnog odbora te koliko će im u tome pomoći dolazak predstavnika Gradske uprave.