Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

FIJOK- Filipjanski dječji festival

12.11.2019. 09:15


 
U sklopu projekta »KINO – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje«, održati će se 16. studenog 2019. »nulti« filipjanski dječji festival »FIJOK« s početkom od 10:00 sati, u DV Cvit, dok se ostale aktivnosti nastavljaju u Kinu Sv. Filip i Jakov.
Na drugom krugu aktivnosti Integrativni proces, održanoj 25. i 26. listopada 2019. godine, mještani, predstavnici organizacija Civilnog društva te institucija, s područja Općine Sv. Filip i Jakov izradili su idejni koncept dječjeg festivala.


Učenje i igra
Predstavljeni su prijedlozi ideje festivala, izgradnja zajedničke vizije festivala, te razrada koncepta aktivnosti na festivalu. Kao nekakav općeniti koncept festivala prihvaćeno je da festival predstavlja svojevrstan proces kreacije, u kojem bi djeca kroz zajednički trud i upornost, te kroz inicijativu i odgovornost svakoga ponaosob u procesu kreacije, iskusila zajedništvo u kojem je svatko bitan, kao nešto što je normalno, nešto u čemu se mogu osjećati zadovoljni sobom.
Neke od radionica na festivalu su izrada hotela za kukce, Radionica DJ-inga, Večera za grad, StreetArt, Lutkarska, Plesna, Gimnastičarska i Glazbena radionica, te radionica Foto-video reporteri.
Radionice za vrtić održavaju se od 10:00 do 12:00 h, a za školarce od 13:00 do 15:00 h u kinu i oko kina. Nakon radionica program se nastavlja potragom za blagom, predstavom, večerom za grad, a sve završava s diskom.
Provoditelj aktivnosti na festivalu je Centar za integrativne studije Spajalica iz Osijeka, a voditelj Damir Marinić.


Jačanje kapaciteta članova
Projekt »KINO – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje«, s ukupnim proračunom od 2.099,720,06 HRK, sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 1.784.762,05 HRK, odnosno 85% bespovratnih sredstava, dok se ostalih 314.958,01 HRK odnosno 15% ukupnih bespovratnih sredstava, osigurava iz Državnog proračuna RH. Prijavljen je na poziv Kultura u centru – potpora razvoju javno – civilnog partnerstava u kulturi, nositelj je Udruga za kulturu i umjetnost »U Pokretu« Lucije Mikas, uz partnerstvo Općine Sv. Filip i Jakov i Zajednice udruga »Centar nezavisne kulture«, koja je ujedno i provoditelj projekta.
Glavni cilj projekta je jačanje kapaciteta članova i zaposlenika OCD-ova i javnog sektora, u svrhu kreiranja zajedničkog modela sudioničkog upravljanja u kulturi i uključivanje građana u stvaranje većeg broja kulturnih i umjetničkih projekata u lokalnoj zajednici, uz paralelnu preobrazbu starog kina u Općini Sv. Filip i Jakov u KINO – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje.