»12 u 1 za 5 do 12« Likovni izričaj učenika potaknut kaotičnom situacijom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Zanimljiva izložba pred zadarskom Gradskom knjižnicom
Guernica je slika koju je Picasso naslikao kao odgovor na strahote koje su se u Guernici dogodile za vrijeme španjolskog građanskog rata. U jednoj slici uspio je opisati sav strah i neizvjesnost. Potaknuti pomalo kaotičnom situacijom, neprestanim strepnjama zbog klimatskih promjena, neizvjesnosti, sukoba... učenici su likovno izrazili svoje emocije naslonivši se inspirativno na slikarskog velikana, pojasnila je Bakmaz
Izloženi su radovi učenika završnih razreda odjela slikarskog dizajna pod mentorstvom prof. Maje Pavin Radaljac

U Gradskoj knjižnici Zadar organizirana je povodom Dana grada Zadra izložba radova učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar. Izložba se zove »12 u 1 za 5 do 12,« a nastala je, kako je to sročeno na facebook stranici Gradske knjižnice Zadar, kao odgovor na aktualna socijalna pitanja i događanja te osobnu odgovornost pojedinca i društva u cjelini. Izloženo je ukupno 11 radova istog broja učenika pod mentorstvom Maje Pavin Radaljac i Irene Baković Marušić.

Učenici dorasli zadatku

- Izložba koja je postavljena ispred Gradske knjižnice rad je učenika završnih razreda odjela slikarskog dizajna šk. god. 2019./2020. pod vrsnim mentorstvom profesorice Maje Pavin Radaljac. Projekt su započeli nekoliko mjeseci prije pojave pandemije koronavirusa i ne sluteći što nas sve čeka, kazala je Marjana Bakmaz, ravnateljica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar dodajući kako je za izradu konstrukcije, koncept i postav bio zadužen Josip Švaljek.
- Nakon što su svoje radove započeli u školi, uskoro smo morali prijeći na online nastavu gdje su zaista pokazali kako su dorasli likovnom i tehničkom zadatku (i sociološkom) te su više nego uspješno odradili sve što je bilo potrebno. Kako nije bilo moguće kraj projekta izvesti u predviđeno vrijeme to smo napravili sada. Gradska knjižnica nam se ponudila kao izvrstan domaćin kao i puno puta do sada.
- Guernica je slika koju je Picasso naslikao kao odgovor na strahote koje su se u gradu Guernici dogodile za vrijeme španjolskog građanskog rata. U jednoj slici uspio je opisati sav strah i neizvjesnost koju svaki čovjek osjeća u takvim trenutcima. Potaknuti pomalo kaotičnom situacijom, neprestanim strepnjama zbog klimatskih promjena, neizvjesnosti, sukoba... učenici su likovno izrazili svoje emocije naslonivši se inspirativno na slikarskog velikana, pojasnila je Bakmaz pozvavši sve korisnike Gradske knjižnice i sve građane da posjete zanimljivu izložbu koja će ih sigurno potaknuti na promišljanje o težini vremena u kojem živimo.

Odlična suradnja Knjižnice i ŠPUD-a

- Izlaz je uvijek u kreativnosti i radu što su učenici i profesori Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i ovaj put pokazali, istaknula je Bakmaz.
- Ova je izložba organizirana u sklopu aktivnosti koje provodimo u povodu Dana grada Zadra, rekla je Matea Bakmaz iz Gradske knjižnice ističući kako je suradnja Knjižnice sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna zaista dobra i traje već neko vrijeme te kako su radovi izloženi u sklopu »12 u 1 za 5 do 12« izložbe odlično upotpunili prostor pred zgradom Knjižnice.
- Ranije smo već surađivali na programima Zadar čita, Festival dječjih klapa, kao i na projektu »Duktus: Digitalno slikanje - slikanje budućnosti« kada je u Knjižnici bio organiziran ciklus radionica za mlade koje su pohađali učenici Škole. Također, u našim prostorima Škola je organizirala izložbe učeničkih radova, primjerice, projekta »Visit me again... Love, Zadar«. Ovo je samo jedan od primjera dobre suradnje koje Gradska knjižnica Zadar ima s osnovnim i srednjim školama na području našeg grada.
U povodu Dana grada Zadra, pored ove izložbe, ranije smo već održali susret s autorom Tihomirom Dujmovićem, virtualni književni susret s Mašom Kolanović te virtualno čitanje slikovnica s autoricama i ilustratoricama Dubravkom Kolanović i Manuelom Vladić-Maštruko, podsjetila je Bakmaz. (Krešimir RADOŠ)

 

Učenici i radovi

Jedanaest učenika ŠPUD-a predstavilo se s 11 radova. Radi se o ovim učenicima umjetnicima: Anđelu Gulanu, Antoniji Ojadić, Lari Grgić, Manuelu Šestanu Šimičevu, Marijanu Begoviću, Matteu Perkoviću, Katarini Antunović, Maksu Mariju Brkiću, Ivani Jukić, Roku Lukačiću, Paoli Školjarev, a njihova ostvarenja nose nazive: Bart-u nije dobro, Nemoj se izgubit, Alien, Bježim, odlazim, Zmaj, Nadrealizam, Tape art, Kolaž, Ivan Rabuzin i Gustav Klimt.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno