Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

FUTSAL Svjetsko prvenstvo u Litvi ostalo nedosanjani san

11.11.2020. 09:55


Hrvatska futsal reprezentacija nije se niti nakon dvadeset godina uspjela plasirati na Svjetsko prvenstvo koje će se 2021. u rujnu igrati u Litvi. Nakon 2:2 odigranih u Zadru i dvoboj u Brnu završio je identičnim rezultatom, barem onaj regularni dio. Hrvatska je u dva navrata bila u vodstvu, ali Češka se oba puta vrlo brzo vraćala u utakmicu. Novak je »kockaste« doveo u vodstvo u 4. minuti, a Holy u 7. stvari vratio na početak. Matošević ponovno Hrvatsku dovodi u vodstvo u 17. minuti, a Zaruba u posljednjoj minuti prvog poluvremena poravnava na 2:2. U drugom poluvremenu mreže se nisu tresle. Niti nakon dodatnih dvaput po pet minuta nije bilo promjene rezultata, niti pobjednika. Nakon toga pristupilo se pucanju šesteraca koju je Hrvatska nakon pet serija također mogla riješiti u svoju korist. Međutim, Kanjuh nije uspio prevariti vratara Vahalu i obje momčadi nastavile su raspucavanje sa šest metara. Konačni je pobjednik bio odlučen tek nakon osme serije u kojoj je prvo češki vratar Vahala obranio udarac Matoševića da bi potom Vokoun uspio svladati Primića i odvesti Češku na SP.
Dvoboj u Brnu odlično je krenuo za Hrvatsku koja je povela nakon tri i pol minute igre. Ne pretjerano jak udarac Jelovčića sa 10-ak metara Vahala je uspio samo odbiti, a na taj odbijanac najbrže je reagirao Novak i zatresao mrežu – 0:1. Češka je vrlo brzo, već u 7. minuti, uspjela poravnati. Horvat je napravio prekršaj na samo sedam metara od svog gola, slobodan udarac izveo je Zaruba koji je pronašao nečuvanog Holyja, a ovaj je uspio probiti blok Matoševića za 1:1.
Novu prednost Hrvatskoj tri minute prije kraja prvog poluvremena donio je Matošević, ali najveći dio posla u toj akciji obavio je Marinović. On je na vrlo malom prostoru uspio »povaljati« Koudelku i Slovačeka, a zatim uposliti Matoševića koji je jakim udarcem svladao Vahalu – 1:2. Nažalost, niti to vodstvo nije dugo trajalo, Česima su ponovno samo tri minute bile potrebne za poravnanje. Samo 36 sekundi prije odlaska na odmor Zaruba je pokušao s gotovo 15 metara, njegov je udarac na putu prema golu pogodilo Novaka i prevario Primića za 2:2.
U nastavku utakmice Hrvatska je više prijetila, no više nije uspjela pronaći put do mreže Vahale, pa su o putniku na SP odlučivali šesterci. Nakon što su u prve tri serije svi igrači bili sigurni, u četvrtoj je Perić doveo Hrvatsku u vodstvo od 4:3 da bi pokušaj Zarube zaustavila vratnica. Tako je Kanjuh dobio šansu u petoj seriji pogotkom odvesti Hrvatsku na SP, ali njegov udarac »pročitao« je Vahala pa je Češka dobila novu priliku. Seidler je bio precizan za 4:4, pa se nastavilo izvođenje šesteraca. Hrvatska je »preživjela« šestu seriju i neuspješan pokušaj Horvata jer je Primić potom zaustavio pokušaj Krivaneka, no nakon što u osmoj seriji niti Matošević nije bio precizan, Vokoun nije imao milosti te je pogotkom odveo Češku na SP.
Hrvatska će tako nastaviti svoj »post« što se tiče sudjelovanja na malonogometnim SP-ima, dosada su »mini-vatreni« jedini nastup ostvarili 2000. u Gvatemali.
 


ČEŠKA (2) 7
HRVATSKA (2) 6


BRNO – Sudac: Cedric Pelicier (FRA). Strijelci: 0:1 Novak (4’), 1:1 Holy (7’), 1:2 Matošević (17’), 2:2 Zaruba (20’).
HRVATSKA: Primić, Matošević, Čekol, Kanjuh, Đuraš, Jelovčić, Marinović, Perić, Novak, J. Suton, Postružin, Horvat, L. Suton. Izbornik: Mato Stanković.
ČEŠKA: Vahala, Nemec, Baran, Vokoun, Zaruba, Krivanek, Slovaček, Koudelka, Seidler, Homola, Holy, Vnuk. Izbornik: Tomaš Neumann.
 




Odgođen susret Finske i Srbije


HELSINKI – Uzvratni susret dodatnih kvalifikacija za plasman na svjetsko futsal prvenstvo između Finske i Srbije je odgođen zbog pozitivnog nalaza na koronavirus kod jednog finskog nogometaša. Utakmica se trebala igrati sinoć, no odgođena je nakon što je jedan od finskih reprezentativaca bio pozitivan na koronavirus, pa su tamošnje vlasti cijelu ekipu stavile u karantenu.Postoji mogućnost da se utakmica odigra u prosincu ili da bude registrirana službenim rezultatom u korist Srbije. U prvom susretu, u Kragujevcu, srpska reprezentacija je pobijedila sa 1:0. (h)