Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

KRITIKE I RJEŠENJA Zanimljive anegdote iz stvarnog života, ali i dobri primjeri iz prakse

11.11.2020. 14:05


Knjiga »Reformske priče« autora Nikice Simića predstavljena je jučer u Gradskoj loži. Autor je poznati i omiljeni profesor fizike zadarskog MIOC-a koji je bio i suosnivač, profesor i ravnatelj Zadarske privatne gimnazije. Javnosti je uvelike poznat po knjizi »Heraklit mračni u hrvatskom školstvu«.
– Hvala svima koji su pronašli vremena i hrabrosti doći. Uživajte u ovoj fešti od knjige, kazao je na početku moderator, Nikola Šimić Tonin i slikovito najavio bogato predstavljanje.
– Bit dobrog školstva je imati dobre profesore, a kad bi svaki bio kao Nikica Simić, mogli bismo se bez problema natjecati s najboljim školstvima Europe, tako je započeo recenzent dr. sc. Bruno Ćurko.
Naglasio je koliko je autor utjecao i na njega samoga te kako je vrijednost upravo to što tumači zašto nešto valja promijeniti.
– Simić je stalan kritičar sistema u kojemu je učenik samo broj, kazao je dodavši kako je ponajprije odgojitelj zbog čega je bio omiljen u svim školama.


STEM prije STEM-a
Knjiga nudi zanimljive anegdote iz stvarnog života, ali i dobre primjere iz prakse. Pomoću kritike nudi i rješenja, a česte digresije odraz su autorovog entuzijazma i strasti.
Prof. Jere Bilan, također bivši učenik, ispričao je kako je Simić radio dijapozitive i onda puštao, a sjeća se kako je pokraj slike Einsteina napisao – Nikica Simić što je učenicima bilo jako zabavno. Osim humora, stvorio je učenicima način predočavanja sličan današnjem PowerPointu.
– Trudio se da nama učenicima održi pažnju na nekome nivou. I to je radio vrlo originalno i na tome mu hvala, rekao je Bilan te zaključio da je Simić STEM donio u Zadar prije nego što je postao ovo što je danas.
Također, preporuča da se knjiga čita »na malu žlicu« kako bi se konzumirao svaki dio bogatog izričaja.
– Preporučio bih ovu knjigu prosvjetnim djelatnicima kao dopunsku literaturu, uz sva znanja koja su dosad stjecali. Mnoštvo je informacija, podnaslova, uvijek može oplemeniti čovjeka, posebno prosvjetnog djelatnika, zaključio je Bilan.


Polariziranost društva
Autor je rekao da je teško ispričati u nekoliko rečenica sve ono što je nastajalo godinama, a neobičnost je adresa elektoničke pošte na koricama knjige. Naime, to je ostavio kako bi svatko mogao nakon čitanja postaviti pitanje i tako pokrenuo izniman dijalog sa svojim čitateljima. Kazao je da su izvori problema to što reforme u školstvu pokreću oni koji nisu bili u učionici te polariziranost društva.
– Mi smo polarizirano društvo koje ne može naći način da idemo zajedno, da otkrijemo zajednički interes, a djeca su naš zajednički interes. Ja sam dao dijagnozu, lijeka nema, izjavio je navodeći Finsku kao zemlju koja je uspjela ostvariti ono što mi, prema njegovom mišljenju, nećemo nikada.
Još je jedna čitateljica pročitala ulomak iz knjige prema svom izboru te je pjesnikinja Žaklina Kutija govorila o svojoj suradnji, ali i velikom prijateljstvu s autorom što je završila čitanjem svoje pjesme.
– Jedino u čemu nemam obrane jest kad me netko hvali, završio je Simić. (Doris BABIĆ)