Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

MODERNA POZORNICA Sveobuhvatna rekonstrukcija Ljetnog kina Biograd vrijedna šest milijuna kuna

11.11.2020. 10:23


U Biogradu na Moru u tijeku su radovi na sveobuhvatnoj rekonstrukciji kultnog Ljetnog kina koja je trebala započeti još početkom travnja, ali je zbog prvog vala Covida-19, početak radova odgođen.
– Podignut će se moderno ljetno kino koje će filmoljupcima već u proljeće iduće godine donijeti odličnu atmosferu, puno zabave i puno osmijeha, sve one pozitivne vibre koju nam je ukrala korona, kazao je Ivan Knez, gradonačelnik Biograda, istaknuvši kako je projekt kompletne obnove i rekonstrukcije Ljetnog kina vrijedan 6 milijuna kuna, a financijska sredstva su iz gradskog proračuna.


Njegovanje tradicije
Shodno javnoj objavi radove izvodi tvrtka Eding d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu. A sve bi trebalo biti gotovo, kaže on, u proljeće, točnije do početka travnja.
– Biograd je uz Opatiju i Dubrovnik među prvim hrvatskim gradovima koji su imali ljetnu pozornicu pa tu tradiciju treba njegovati, poručio je Knez.
Glavni cilj je u potpunosti modernizirati prostor u Držićevoj ulici nadomak Dječjeg vrtića Biograd i dovesti filmske programe u ovaj grad gdje je kinodvorana u Pučkom otvorenom učilištu odavno zatvorena, a njeno otvaranje se očekuje tek iduće godine.
– Vrijednost projektne dokumentacije za projekt »Rekonstrukcija i dogradnja ljetne pozornice Biograd » iznosila je 360.000 kuna. Ministarstvo turizma je sufinanciralo sa 160.000 kuna, a Grad također sa 160.000 kuna, rekao je Knez.
Ljetno kino Biograd je u borovoj šumi u neposrednoj blizini mora izgrađeno davne 1970. godine od kada se intenzivno koristilo za razne manifestacije.


Sasvim novi objekt
– Nažalost, tako je bilo sve do početka Domovinskog rata 1991. godine. Nakon Oluje 1995., kino se koristi isključivo u svrhu prikazivanja filmova, navodi Knez te dodaje kako u proteklih 20 godina financijska sredstva nisu dopuštala nikakvo ozbiljnije ulaganje osim pojedinih manjih zahvata i kupovine uređaja za digitalno emitiranje filmova.
Kroz protekle godine, cijeli objekt je postao ruševan, pozornica se dijelom urušila, zidovi se raspadaju.
– Takvo stanje je dovelo u pitanje funkcionalnost i sigurnost unutar samog objekta, stoga smo zajedno s LAG-om Laura došli do ideje za realizaciju ovog projekta, govori Knez.
Kako bi se omogućilo održavanje različitih manifestacija na ljetnoj pozornici, potrebno je obnoviti kompletan obuhvat koji joj pripada.
– Jednostavnim rječnikom, izgradit će se sasvim novi objekt kako bi se omogućilo održavanje različitih manifestacija na ljetnoj pozornici, istaknuo je Ivan Knez.




Usklađeno sa strategijom razvoja turizma
Projektom rekonstrukcije i dogradnje ljetne pozornice Ljetno kino će se potpunosti rekonstruirati.
– Projekt obuhvaća sve novo: 600 sjedećih mjesta s novim sjedalicama, pozornicu, pristupni trg, glavni ulaz i blagajnu, objekt s radnim prostorijama i prostorom za snack bar, osam sanitarija uključujući sanitariju za osobe s invaliditetom, garderobu i sanitarije za izvođače, servisni ulaz s pristupom, nabrojio je Ivan Ćupić, voditelj LAG-a Laura
Multimedijalna, moderna pozornica će doprinijeti kulturno-turističkoj ponudi Grada Biograda kao i okolnih općina na Biogradskoj rivijeri te donijeti dodanu vrijednost preko 400.000 turista koji godišnje posjete ove destinacije.
– Zbog zahvalne klime i sve dulje predsezone i posezone ljetno kino bi se moglo koristiti 6 mjeseci godišnje, mišljenja je Ivan Čupić dodajući kako je projekt usklađen sa strategijom razvoja turizma RH i EU.