Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

POČAŠĆENA PRIZNANJEM Nominirana od pacijenata s kojima prolazi teške trenutke spoznaje da boluju od malignih bolesti

11.11.2020. 14:19


Među dobitnicima Nagrade Grada Zadra ove je godine i liječnica Sandra Bašić-Kinda, hematologinja na zagrebačkom Rebru.
Iako jako zaposlena uspjela je odvojiti vrijeme i s nama podijeliti dojmove.
– Mislim da malo tko očekuje ovakvu nagradu pa tako nisam ni ja. Kad me je gospodin Blaslov nazvao da mi kaže da bih trebala potpisati neki dokument jer me udruga nominira za ovu nagradu, moram priznati da sam prvo pomislila da sam još uvijek mlada za takve nagrade. No, kad sam malo promislila zapravo sam se osjetila počašćenom i sretnom jer su pacijenti prepoznali moj trud. Mislim da se svaki čovjek, kad dobije jedno ovako veliko priznanje, pogotovo kad je nominiran od svojih pacijenata, dakle ljudi s kojim prolazi teške trenutke spoznaje da boluju od malignih bolesti, cijeli proces liječenja, nažalost, nekad i neuspjeh liječenja, osjeti ispunjenim i sretnim što je bio u mogućnosti činiti dobro. Ovo priznanje je veliki poticaj za daljnji rad, istaknula je dr. Sandra Bašić-Kinda dodajući kako je već više od 15 godina član Hrvatske udruge leukemije i limfoma.


Individualne konzultacije s bolesnicima
Podružnica u Zadru osnovana je 2014. godine uz pomoć Igora Blaslova i njegove supruge, a na upravo na prijedlog dr. Sandre Bašić Kinda.
– Podružnicu smo osnovali u mom rodnom mjestu Viru, a financijsku, tehničku i prostornu podršku da bi se to moglo učiniti pružio nam je tadašnji i još uvijek aktualni načelnik Općine Vir, Kristijan Kapović. Od tada se u Zadru svake godine održavaju susreti pacijenta i liječnika, trudimo se naše bolesnike upoznati s novostima o njihovoj bolesti kao i o novim terapijskim pristupima kako bismo im olakšali svakodnevni život i liječenje. Pored toga zadnje tri godine svakog ljeta održavamo, ponovno uz organizaciju gospodina Blaslova i njegove supruge, individualne konzultacije s bolesnicima, što se pokazalo posebno dobrim u ovo vrijeme korone. Tako da smo se i gospodin Blaslov i ja trudili zadnjih nekoliko godina da izgradimo ovu podružnicu HULL-a kako bismo pomogli našim sugrađanima da se što lakše snalaze i nose sa svojom bolešću, priča dr. Sandra Bašić-Kinda.
Inače, pojašnjava nam, kako je osnovu školu do četvrtog razreda završila u Viru, a od petog do osmog razreda išla je u osnovnu školu u Privlaci.
– Završila sam srednju Medicinsku školu Ante Kuzmanića u Zadru i mislim da toj edukaciji i medicinskim sestrama koje su me tada educirale (VMS Berta Pešušić. VMS Milka Štokić) mogu zahvaliti svoju empatiju i pristup i razumijevanje prema bolesnicima. Studirala sam na Medicinskom fakultetu u Rijeci i moram priznati da mi je fakultet bio manje naporan nego srednja škola, jer sam putovala iz Vira u Zadar i bila zauzeta i ujutro i popodne te sam navečer dolazila kući i učila. Fakultet sam završila u predviđenom roku, nakon čega sam staž i specijalizaciju odradila u Općoj bolnici Zadar i na KBC-u Zagreb. Tijekom specijalizacije upoznala sam prof. dr. sc. Borisa Labara, čiji su me rad i načela kojih se držao fascinirali i nastojala sam u svom radu biti što sličnija njemu, pojasnila je dr. Bašić-Kinda.


Puno posla i malo vremena za Vir i Zadar
​Dodala je kako je sad voditeljica Odjela za maligne hematološke bolesti na Zavodu za hematologiju KBC-a Zagreb.
– Vodim odjel na kojem rade još četiri mlada i ambicizna liječnika i nastojim oformiti kvalitetan tim zajedno sa sestrama koje su neizostavni dio tog tima. Pored toga, tajnica sam Hrvatskog društva hematologa i voditeljica radne skupine za multipli mijelom Hrvatske kooperativne udruge za hematološke bolesti. Član sam Hodgkinove grupe EORTC-a (europskog udruženja za istraživanje raka), kao i IMS-a (međunarodnog društva za multipli mijelom). Glavni sam istraživač u nekoliko klinička ispitivanja s novim lijekovima za liječenje hematoloških malignih bolesti, istaknula je ova uspješna liječnica.
​Međutim, ovako mnogo posla i dužnosti ne ostavlja joj mnogo vremena za povratak u rodni Vir.
– Nažalost, zbog svega gore navedenog ne dolazim dovoljno u Vir, pa tako ni u Zadar, ne koliko bih željela. Iako u Zagrebu živim sad već 15 godina još uvijek kad me netko pita: »Odakle si?«, ja odgovorim: »Iz Vira«.
Kad sam odlazila iz Vira, moj brat mi je rekao da mu nije toliko žao što odlazim koliko mu je žao da će mu nećak postati »purger«, i bio je u pravu, imam sina koji navija za Dinamo. Upsss, kroz smijeh zaključuje dr. Sandra Bašić-Kinda.